Το μελανούρι είναι ένα ψάρι που ανήκει στην κατηγορία αρπαχτικών και μπορούμε να το ψαρέψουμε και με τεχνητά δολώματα. Το βρίσκουμε ανά εποχές σε όλες τις Ελληνικές θάλασσες και κυρίως σε βραχώδεις βυθούς, πίσω από λιμενοβραχίονες σε ανοιχτή θάλασσα ακόμα και σε παραλίες. Με κατάλληλα τεχνητά δολώματα και ελαφρύ εξοπλισμό, μπορούμε να το ψαρέψουμε με Συρτή-Σκάφος και με SPINNING από την ακτή.
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ
Οι καλύτερες συνθήκες που ευνοούν το ψάρεμα για το μελανούρι είναι :
Ο έντονος κυματισμός.
Οι νυχτερινές ώρες (κυρίως χωρίς φεγγάρι).
Η αλλαγή καιρού από νότιους σε βόρειους ανέμους και ειδικά το πρώτο 6ωρο μετά την αλλαγή του καιρού.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Στη Συρτή-Σκάφος θα αφήσουμε 15-20 μέτρα την αρματωσιά μας με νούμερο 30 πετονιά που θα έχει στο τέλος της αόρατο παράμαλλο ( fluorocarbon), 2 οργές νούμερο 0,25-0,28 και το τεχνητό δεμένο στον κρίκο χωρίς παραμάνες και άλλα αξεσουάρ. Η μπομπάρδα 30-40 gr ή μικρό βαρυδάκι απαραίτητο ανάμεσα στη σύνδεση μάνας και παράμαλλου.
Στο Spinning με ελαφρύ εξοπλισμό που θα αποτελείτε από καλάμι action 10-40 και μικρό σχετικά μηχανισμό 2000-3000 και μάνα (πετονιά) 0,25 πού θα περάσουμε μπομπάρδα ή μπούλντο 25-30gr στο τέλος της αρματωσιάς θα βάλουμε 1-1,5 μέτρα αόρατο Fluorocarbon νούμερο 0,18-0,20. Γενικά ο διακριτικός και απλός εξοπλισμός απαραίτητος στο ψάρεμα με στόχο το ΜΕΛΑΝΟΥΡΙ.
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ & ΤΕΧΝΗΤΑ ΔΟΛΩΜΑΤΑ
Μετά από πολλά χρόνια παρατηρήσεων, καταγραφές συμπεριφοράς και πειραματισμούς για το ψάρεμα με στόχο το μελανούρι μια και μοναδική μέθοδος ψαρέματος θα κάνει τη διαφορά.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΔΟΛΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΜΑΣ
Παραπάνω αναφέραμε ότι το μελανούρι είναι πονηρό. Στην ουσία η συμπεριφορά του χαρακτηρίζεται από ενθουσιασμό παρά από στρατηγική, σε ότι αφορά την επιθετικότητα του. Επίσης, μεγάλος μύθος η αντίληψη που επικρατεί ότι δεν πρέπει να το πιάνουμε με τα χέρια, γιατί δήθεν μεταδίδετε η μυρωδιά και πολλά άλλα…
Αρχίζοντας το ψάρεμα μας με ένα εξειδικευμένο δόλωμα πιάνουμε 1-2 ή και περισσότερα μελανούρια. Ξαφνικά τα χτυπήματα σταματούν και η αλλαγή τεχνητού επιβάλλεται κατά κανόνα με το δεύτερο τεχνητό θα πάρουμε μερικά ψάρια ακόμα, και πάλι θα κοπάσουν τα χτυπήματα μέχρι να αλλάξουμε και τρίτο τεχνητό δόλωμα , που και αυτό θα μας δώσει ψάρι ή ψάρια. Συνεχίζοντας τις εναλλαγές δολωμάτων, θα πάρουμε ψάρια ανάλογα την επιμονή μας στην τεχνική το να αλλάζουμε όσο περισσότερα τεχνητά δολώματα μπορούμε (χρώμα-πλεύση-τύπο).