Ποιος είπε ότι τα παραμύθια δεν έχουν τόπο; Τουλάχιστον στην Ελλάδα. Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα ταξίδι γεμάτο νύμφες και μυθικά πλάσματα. Εξάλλου, ο καιρός μας επιτρέπει ακόμη μικρές αποδράσεις Πάρτε τα απαραίτητα και φύγαμε για μια ακόμη φορά για Κέα.
Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι μήκους 130,6 τ.χλμ, το δυτικότερο κατοικήσιμο νησί των Κυκλάδων. Πρωτεύουσα είναι η Ιουλίδα, ενώ εδώ θα βρείτε και ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια (όρμοι) της Μεσογείου, τον κόλπο του Αγίου Νικολάου.
Κάνοντας μια στροφή στο χρόνο πρωτοσυναντάμε την Κέα στους προϊστορικούς χρόνους (3300 – 3200 π.χ). Έκτοτε οργανώνεται σε ισχυρό οικισμό με κύρια απασχόληση την κτηνοτροφία, τη γεωργία, την αλιεία αλλά και τη καλλιτεχνική δημιουργία. Βέβαια, τότε το νησί το αποκαλούσαν Υδρούσα εξ αιτίας του υγρού κλίματος και της οργιώδους βλάστησης. Κάπως έτσι ξεκινά και ο μύθος του νησιού.
Λέγεται πως η Κέα, τότε Υδρούσα, ήταν ο τόπος κατοικίας για τις νύμφες, νεράιδες που ενσάρκωναν το υγρό στοιχείο. Τα πλάσματα αυτά λοιπόν ζούσαν και γλεντούσαν κοντά στις πολυάριθμες πηγές του νησιού μέσα στα δάση. Όλα κυλούσαν ήρεμα μέχρι τη στιγμή που εμφανίστηκε στο νησί ένα μεγάλο λιοντάρι. Το λιοντάρι καταδίωξε τις νύμφες, οι οποίες για να προστατευθούν κατέφυγαν στο βόρειο τμήμα. Τότε ο Σείριος, το πιο λαμπρό αστέρι του ουρανού έκαψε με τις ακτίνες του την Υδρούσα αλλά και όλες τις Κυκλάδες Αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί σημαντικά η βλάστηση του νησιού, με ολέθριες συνέπειες για τους κατοίκους του. Έτσι λοιπόν οι κάτοικοι αναζήτησαν βοήθεια στο γιο του θεού Απόλλωνα και της Νύμφης Κυρήνης, που ζούσε στη Θεσσαλία, τον ημίθεο Αρισταίο. Εκείνος ανταποκρινόμενος έφτασε στην Κέα, επικεφαλής Αρκάδων εποίκων, και καθιέρωσε στην ψηλότερη κορυφή του νησιού, θυσίες προς εξευμενισμό των θεών. Οι ενέργειές του απέδωσαν. Η ξηρασία περιορίστηκε σημαντικά και καθιερώθηκαν οι ετήσιοι βόρειοι δροσεροί άνεμοι το καλοκαίρι γνωστοί ως «μελτέμια».
Η σημερινή ονομασία του νησιού οφείλεται στον ήρωα Κέω που ήταν επικεφαλής των Λοκρών από τη Ναύπακτο οι οποίοι κατά την αρχαιότητα το κατέλαβαν. Στους περισσότερους βέβαια από εσάς θα είναι γνωστό ως Τζιά, ένα όνομα που απέκτησε τη εποχή της Τουρκοκρατίας κατά τη διάρκεια της οποίας το νησί είχε έντονη επαναστατική δράση.
Η Κέα αποτελεί δημοφιλή προορισμό κυρίως για όσους ταξιδεύουν με το σκάφος τους. Μια βόλτα στο Βουρκάρι (την ακριβότερη περιοχή του νησιού) και θα το διαπιστώσετε και εσείς. Βρίσκεται εξάλλου πολύ κοντά στην Αττική, μολις 17 ν.μ. από το Λαύριο.
Αν λοιπόν, πάτε με το σκάφος σας μπορείτε να αγκυροβολήσετε είτε στο Βουρκάρι είτε στην Κορησσία (κεντρικό λιμάνι). Τώρα αν προτιμάτε περισσότερη ησυχία δυνατότητα αρόδου προσφέρεται στον Οτζιά, στον Όρμο Πόλες αλλά και στο Σπαθί.
Αφού βρεθείτε στο νησί, σίγουρα θα αναζητήσετε κάποια παραλία να σας απαλλάξει από την ζέστη του κυκλαδίτικου ήλιου. Μερικές από τις πολυσύχναστες και πιο τουριστικές είναι το Γιαλισκάρι, η Ξύλα στη Κορρυσία ο όρμος του Οτζιά, το Λαδούς και οι αμμουδιές στο Βουρκάρι. Επίσης κοντά σε παραθεριστικές κατοικίες στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού υπάρχουν οι παραλίες Σπαθί στη Παναγία τη Καστριανή, Καλυδονύχι Συκαμιά, Ψαθί και Ορκός. Νότια της Τζιάς στον Κούνδουρο μπορείτε να κολυμπήσετε στην ομώνυμη παραλία.
Ο Άγιος Αιμιλιανός στο Καμπί, το Λιπαρό, το Μπούρι, το Φρέαρ, η Χιλιομοδού, η Παναγίτσα και η Λιγιά είναι ακόμα μερικές από τις παραλίες του νησιού.
Τι πρέπει να δεις
Το νησί, δεν έχει κορεστεί ακόμη από τον τουρισμό. Γεγονός που του επιτρέπει να διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή του ταυτότητα. Πολλά πράγματα λοιπόν που μπορείς να δεις, μακριά από την γνωστή πολυκοσμία. Ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού είναι ο προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται στην βόρεια πλευρά της Κέας. Πηγές αναφέρουν ότι καταστράφηκε από ένα ισχυρό σεισμό λίγο μετά την μεγάλη του ακμή στα τέλη του 15ου αιώνα π.Χ. Από το σημείο αυτό βλέπετε και το περίφημο στενό του Λάμπρου Κατσώνη ενώ λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο φάρος του Αγίου Νικολάου (1831). Είναι ο πρώτος που λειτούργησε στις Κυκλάδες και ο δεύτερος στην Ελλάδα.
Ενώ περιηγείστε στη Χώρα θαυμάστε όχι μόνο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά και δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής όπως το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Δημαρχείο και το παλιό σχολείο, ενώ στο βόρειο τμήμα του οικισμού βρίσκεται η Ακρόπολη.
Στο κέντρο της Κέας βρίσκεται ο Πύργος της Αγίας Μαρίνας, ένα πενταόροφο χτίσμα ανάμεσα στις αρχαίες πόλεις Κορησσός και Ποιήεσσας ο οποίος ιδρύθηκε κατά την Ελληνιστική περίοδο. Το Μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής, χτισμένο στον απόκρημνο βράχο Καστρί.
Η γιορτή των παραμυθιών
Αν βρεθείτε στην Κέα τον Ιούλιο και ιδιαίτερα τις μέρες γύρω από την πανσέληνο, θα έχετε την τύχη να απολαύσετε τη γιορτή των παραμυθιών. Πρόκειται για μια χαρούμενη γιορτή, που στόχο έχει την ανάδειξη της πολιτιστικής παράδοσης και κληρονομιάς, παράλληλα με τις φυσικές ομορφιές. Η βάση δίνεται στις αφηγήσεις παραμυθιών από διακεκριμένους αφηγητές από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο με φυσικό σκηνικό ατμοσφαιρικές τοποθεσίες. Το κλίμα συμπληρώνεται με θεατρικές παραστάσεις, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εκθέσεις βιβλίου, σεμινάρια λαϊκής προφορικής παράδοσης, δημιουργική απασχόληση παιδιών, θεατρικό παιχνίδι κλπ.
Χρήσιμες πληροφορίες
Δήμος Κέας: 2288-360000
Λιμεναρχείο Κέας: 22880-21344
Αστυνομία: 22880-21100
Περιφερειακό Ιατρείο: 22880-22200