Και ενώ πριν από λίγο μάθαμε την οριστική ημερομηνία ανακοίνωσης για τις βάσεις συνεχίζουμε τον οδηγό για τους πρωτοετείς, προσπαθώντας να σε διαφωτίσουμε για το τί είναι οι παρατάξεις που ακούς τόσο καιρό!
Ποιοι είναι
Θα τους καταλάβεις από τα χνώτα. Παιδιά της διπλανής πόρτας, κάποιοι από εμάς που πήγαν με τους άλλους, ζουν ανάμεσά μας και έχουν γίνει πλέον σήμα κατατεθέν, ενός παλιού και ξεπερασμένου μοντέλου αντίληψης της πολιτικής πραγματικότητας (wow, μερικές φορές ακόμα και εγώ εντυπωσιάζομαι όπως τα γράφω).
Πώς έμπλεξαν;
Οι φήμες που θέλουν τους πρώτους παραταξιακούς να ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τον Α’ Κένταυρο κρίνονται ως ανακριβείς, ενώ οι πρώτες πραγματικές αναφορές εμφανίζονται σε σπήλαια που χρονολογούνται στη μεσολιθική περίοδο.
Οι παραταξιακοί είναι συνήθως:
α) Παιδιά που ερχόμενα σε νέα πόλη, έπρεπε κάπως να επικοινωνήσουν με συμφοιτητές τους, να μοιρασθούν εμπειρίες, αγάπη και συντροφικότητα.
β) Μαχίμια μιας συγκεκριμένης ιδεολογίας, που κληρονόμησαν από το σπίτι ή από κάποια γκόμενα που τους άρεσε. Είναι δηλαδή για παράδειγμα μωβ ιδεολογίας, επειδή μωβ είναι όλοι στο σπίτι, άρα έτσι πρέπει να είναι και αυτοί ή θεωρούν πως έτσι θα αρέσουν στην ωραία Ελένη.
γ) Φιλόδοξα άτομα, που θεωρούν ότι αν γίνουν υπεύθυνοι τμήματος, τους περιμένει αύριο μία βουλευτική καρέκλα (Υπενθύμιση: Να προσέχετε άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με την πολιτική. Ο Καμύ λέει: Η πολιτική και η μοίρα της ανθρωπότητας διαμορφώνονται από ανθρώπους χωρίς ιδανικά και χωρίς μεγαλείο. Άνθρωποι που έχουν μεγαλείο μέσα τους δεν ασχολούνται με την πολιτική (πολιτική με την έννοια της εξουσίας))
δ) Αποπροσανατολισμένοι νέοι, που πιστεύουν ότι τηρώντας αυστηρά μια ιδεολογία στον καθορισμό της οποίας δεν συμμετέχουν αυτοί, θα μπορέσουν να αλλάξουν τα κακώς κείμενα της πανεπιστημιακής κοινότητας (συναντάται στα πρώτα έτη).
ε) Συνδυασμός των πιο πάνω.
Πώς δρουν
Ότι είσαι πρωτοετής κάνεις μπαμ από μακριά. Ή θα σου ρίξουν ένα hot chick από δίπλα ή κάποιον συντοπίτη σου. Τα πρώτα party είναι για ζύμωμα, οι πρώτες σημειώσεις είναι για «το καλό» και πριν προλάβεις να καταλάβεις το πώς, θα νιώθεις απέναντί τους ένα είδος υποχρέωσης, που όταν έρθει η στιγμή της κάλπης θα κληθείς να ξεχρεώσεις.
Τι τους καταμαρτυρούν, ποια είναι η αλήθεια;
Θα μπορούσατε εκτενώς να δείτε για ποιο λόγο τα μεγαλύτερα έτη θεωρούν ότι οι φοιτητικές εκλογές/παρατάξεις είναι εν γένει εκτός κλίματος στο άρθρο Απόψεις | Φοιτητικές εκλογές, εν γένει εκτός του κλίματος. Η αλήθεια είναι όμως, πως στις μέρες μας υπάρχει μία τάση να ισοπεδώνουμε τα πάντα. Φορτώνουμε στις παρατάξεις όλα τα προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου και ξεχνάμε πως στην πραγματικότητα, αν κάποιος φοιτητής θέλει να μην ασχοληθεί με τίποτα πέραν της φοίτησής του, δεν θα τον εμποδίσει κανένας. Είναι αυτό που λέμε «καλύτερα να σου βγει το μάτι…».
Ποια πρέπει να είναι η στάση σας
Αυτό αντικειμενικά εξαρτάται από εσάς. Η αγένεια δεν βοήθησε ποτέ κανέναν και σίγουρα να ξεκινήσετε με εχθρούς τη φοιτητική σας ζωή, δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Με τα χρόνια κατέληξα πως η βέλτιστη επιλογή είναι να διατηρείτε καλή τυπική σχέση με τους περισσότερους (με όλους δεν γίνεται). Δοκιμάστε να μπείτε σε γενική συνέλευση, πάρτε συμβουλές για τον κύκλο σπουδών, ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ ΑΛΟΓΙΣΤΑ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΣΑΣ και από εκεί και πέρα, να γνωρίζετε πως ανάλογα με τα δικαιώματα που θα δώσετε, θα έχετε και τη σχετική «ενόχληση». Προσπαθήστε να μη χαλιέστε και κυρίως ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ άκρη. Οι κομματικές ισορροπίες κάθε σχολής, είναι διαμορφωμένες με δεκάδες περιστατικά που ποτέ δεν θα μάθετε πλήρως και η ανατροπή τους, δεν πρέπει να σας απασχολεί. Διατηρήστε τη διάθεσή σας για συνεισφορά σε μικρές αλλαγές της κοινωνίας μας, συμμετέχοντας σε αυτόνομες, ημιανεξάρτητες κινήσεις αλληλεγγύης και εξωραϊσμού του πανεπιστημιακού σας χώρου, συνεχίστε να ενημερώνεστε σφαιρικώς και να θυμάστε ότι ΠΟΤΕ η αλήθεια δεν έχει μόνο μία όψη.
Καλή φοιτητική ζωή, σαν ενεργοί πολιτικοποιημένοι (και όχι κομματικοποιημένοι) πολίτες σας εύχομαι…