Σίγουρα όπου πείτε πως θέλετε να γίνετε αυτοδύτες, θα προσπαθήσουν να σας αποτρέψουν, αν δεν έχουν επαφή με την αυτόνομη κατάδυση.
Ας δούμε λοιπόν, κατά πόσο είναι τελικά επικίνδυνη, απαντώντας στα κυριότερα και πιο συνηθισμένα ερωτήματα που σίγουρα έχουν τεθεί κατά καιρούς, σε πολλούς από εμάς..
«Τόσα εξαρτήματα που φοράς, αν πάθει κάποιο κάτι;»
Ο εξοπλισμός μας, μπορεί να φαίνεται πολύπλοκος, αλλά στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα απλός, και μπορούμε να πούμε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί κάτι χωρίς προειδοποίηση. Γι αυτό άλλωστε, πάντα κάνουμε δοκιμές, στην επιφάνεια.
Αλλά και στην πραγματικά σπάνια περίπτωση που προκύψει κάποια δυσλειτουργία υποβρυχίως, το ζευγάρι μας –ο φύλακας άγγελος μας σε κάθε περίπτωση- διαθέτει οτιδήποτε χρειαστεί για να βγούμε και οι δυο με απόλυτη ασφάλεια στην επιφάνεια.
«Και αν σου τελειώσει ο αέρας;»
Μέσα στα πρώτα πράγματα που μαθαίνει ο αυτοδύτης είναι πως πρέπει να ελέγχει διαρκώς την πίεση του αέρα που έχει στην φιάλη του, όπως επίσης πως πάντοτε αφήνει σαν «ρεζέρβα» μια ποσότητα αέρα που είναι υπεραρκετή για να τον φέρει στην επιφάνεια ανά πάσα στιγμή, με ιδιαίτερη άνεση.
«Και αν σου επιτεθεί καμία σμέρνα;»
Οι σμέρνες, αν και τρομακτικές στην όψη, είναι από τα πιο ήσυχα πλάσματα που μπορεί να δει κάποιος στην κατάδυση του, οπότε και φυσικά δεν κινδυνεύει κανένας από αυτές, εκτός αν επιχειρήσει να τις ενοχλήσει επίμονα. Στην Ελλάδα δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει κάποιος απειλητικός προς τους αυτοδύτες οργανισμός. Αν μάλιστα τηρούμε και τον κανόνα του «δεν αγγίζουμε τίποτα», μπορούμε να γλιτώσουμε και τις πιθανές «οδυνηρές» συνέπειες από στενές επαφές με τους αμυντικούς μηχανισμούς κάποιων οργανισμών, όπως το ψάρι σκορπιός, ή η δράκαινα για παράδειγμα.
«Και αν πάθεις αυτή τη νόσο των δυτών;»
Η εκπαίδευση μας, μας αποκαλύπτει πως ακολουθώντας πολύ απλές αρχές, καταφέρνει πολύ εύκολα να αφήσει κάποιος τόσο την νόσο, όσο και οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας μπορεί να προκύψει από την υποβρύχια δραστηριότητα, απλά..στα βιβλία.
Κατά συνέπεια, πιστή τήρηση των κανόνων που θα μάθουμε, και προπάντων υπευθυνότητα τόσο προς τους συνδύτες μας, όσο και απέναντι στον εαυτό μας, είναι ο ιδανικός συνδυασμός!!!
«Και αν σε χτυπήσει κανένα σκάφος;»
Στον εξοπλισμό μας, συμπεριλαμβάνεται και η σημαδούρα επιφανείας, η οποία επισημαίνει την θέση στην οποία βρισκόμαστε, οπότε τα παραπλέοντα σκάφη οφείλουν να κρατούν τις αποστάσεις ασφαλείας που ορίζονται από τον νόμο.
«Κατανοώ πως η κατάδυση είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί υπευθυνότητα, και έχω σκοπό να γίνω πολύ υπεύθυνος αυτοδύτης! Παρόλα αυτά, κινδυνεύω;»
Όπως αναφέραμε, η σωστή εκπαίδευση και η συμπεριφορά μας υποβρυχίως, μας εξασφαλίζει από τα περισσότερα προβλήματα. Στην πράξη, τα πιο συνηθισμένα προβλήματα είναι αυτά που προκύπτουν στην επιφάνεια, κατά την είσοδο ή έξοδο μας από την θάλασσα.
Χρειάζεται λοιπόν προσοχή όταν κουβαλούμε τον εξοπλισμό μας σε δυσπρόσιτα μέρη, καθώς είναι πολύ πιθανό να γλιστρούν τα βράχια στα οποία θα υποχρεωθούμε να κινηθούμε.
Επιπλέον, λόγω του ότι η όλη διαδικασία προετοιμασίας του εξοπλισμού και αποσυναρμολόγησης μετά την ολοκλήρωση της κατάδυσης είναι χρονοβόρα, θα πρέπει να προστατευόμαστε και από την ηλιακή ακτινοβολία.
Οπότε, την επόμενη φορά που θα σας πουν:
«Θες να γίνεις αυτοδύτης; Μα είναι επικίνδυνο!»
πηγή:www.ydronaftes.gr
Μπορείτε άνετα να τους απαντήσετε, «Έχεις δίκιο! Γι αυτό και παίρνω μαζί πάντα..το αντηλιακό μου!»