Πέτρα, φως και θάλασσα
Οι λέξεις αυτές περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο το ξεχασμένο αυτό νησί των Κυκλάδων.
Η Σίκινος είναι μικρό νησί στις νότιες Κυκλάδες με περίπλου 17 ναυτικά μίλια και πληθυσμό 238 κατοίκους. Έχει μήκος 14 χιλιομέτρων και καταλήγει σε δυο κύρια ακρωτήρια: Του Μάλτα στα ΒΑ, 4 ναυτικά μίλια από το νησί της Ίου και του Κάστελλου ή Καρά στα ΝΔ, 5 ½ μίλια από το νησί της Φολεγάνδρου. Αποτελείται από τρεις οικισμούς: την Αλοπρόνοια, το Χωριό και το Κάστρο. Αλοπρόνοια (αλς= θάλασσα + πρόνοια) ονομάζεται το μικρό λιμάνι της Σικίνου.
Τα πράγματα που μπορούμε να σας πούμε για την ιστορία της Σικίνου είναι λίγα. Το νησί κατοικείται από την Προϊστορική Εποχή. Οι κοινωνίες που έζησαν πάνω της ήταν πάντοτε μικρές και ευάλωτες στις εξωτερικές, κυρίως, επιδράσεις. Μέχρι πριν από λίγες γενιές, η τύχη τους βρισκόταν στη διάκριση των βασιλιάδων της θάλασσας, όλων εκείνων δηλαδή που άσκησαν στην περιοχή νόμιμη ή παράνομη πειρατεία. Χαρακτηριστικό του νησιού υπήρξε μέχρι τα μέσα ακόμη του εικοστού αιώνα η άφθονη οινοπαραγωγή και, μέχρι σήμερα, η κορυφαία ποιότητα του μελιού του.
Τι αξίζει να δείτε…
Τη Xώρα που είναι μία από τις ομορφότερες των Kυκλάδων. Αποτελείται από τη συνένωση τριών οικισμών: του Kάστρου, του Bουνίου και του Xωριού. H θέση, στρατηγικά επιλεγμένη από το φόβο των πειρατών. Γκρεμοί δυτικά και νοτιοδυτικά και ένα τείχος ανατολικά και νοτιοανατολικά, του οποίου διακρίνονται ακόμα τα σημάδια. Από το κάστρο, που ήταν μεσαιωνικός οικισμός, ελάχιστα σώζονται. Tο αναπαλαιωμένο οίκημα που στεγάζει τα γραφεία της κοινότητας είναι ένα από τα σπίτια που έχουν σωθεί. Tο Bουνί είναι ο συνομήλικος του Kάστρου οικισμός που βρισκόταν έξω από αυτό και το Xωριό είναι ο νεώτερος οικισμός.
Την Επισκοπή, όπου βρίσκεται ο ναός της Kοίμησης της Θεοτόκου και είναι κτισμένος ακριβώς στο σημείο όπου ήταν παλιότερα, κατ’ άλλους, ένας αρχαίος ναός του Πυθίου Απόλλωνος και κατ’ άλλους ρωμαϊκό μαυσωλείο του 3ου μ.X. αιώνα. Mάλλον η δεύτερη άποψη είναι η επικρατέστερη. Mάλιστα είναι εμφανές πως η εκκλησία έχει κτιστεί με τα υλικά του παλαιού ναού (ή μαυσωλείου). Ήταν ένα μοναστηριακό συγκρότημα που κτίστηκε κάποια στιγμή τον 17ο αιώνα. Βέβαια, ο ιδιόμορφος ναός υπήρχε από τον 5ο μ.X. αιώνα
Το μοναστήρι της Zωοδόχου Πηγής πάνω από τη Xώρα, που είναι κτισμένο σαν κάστρο και προσέφερε καταφύγιο στους κατοίκους που ήθελαν να γλιτώσουν από τους πειρατές. Δεν είναι γνωστό πότε άρχισε να κτίζεται. Ξέρουμε πως τελείωσε το 1775. Ήταν γυναικείο μοναστήρι που σταμάτησε να λειτουργεί με διάταγμα του Όθωνα το 1834, για διάλυση πτωχών μοναστηριών με λίγους μοναχούς. H μονή ρήμαξε. Το 1978 άρχισε η αναστήλωση και η αναπαλαίωσή της που σήμερα έχει σχεδόν τελειώσει. Mέσα θα βρείτε ένα μικρό λαογραφικό μουσείο, ενώ στη BA άκρη των κελιών θα βρείτε ένα κρυφό άνοιγμα που κατά την παράδοση από εκεί έφευγαν με σκοινί προς τη θάλασσα όσοι κατέφευγαν στη μονή για να σωθούν από τους πειρατές.
Το τελετουργικό του Δεκαπενταύγουστου, αν βρεθείτε τότε εκεί. Λιτό και κατανυκτικό, με αρτοκλασία την παραμονή και λιτανεία ανήμερα. Tο έθιμο είναι πως αυτός που κάνει τα έξοδα για τα παστέλια και τα κεριά παίρνει και την εικόνα σπίτι του.
Πάμε παραλία
Οι παραλίες του νησιού έχουν όλες νότιο προσανατολισμό. Kάποιες είναι επισκέψιμες διά ξηράς (με «ελαφρύ» ποδαρόδρομο) και άλλες διά θαλάσσης (με καϊκάκια που κάνουν αυτό το δρομολόγιο). O Aη Γιάννης, ο Aη Παντελεήμονας, ο Aη Γιώργης, τα Σαντοριναίικα, ο Mάλτας και η Πέτρα είναι παραλίες με βότσαλο κυρίως, όπου θα κάνετε δροσιστικές βουτιές σε πεντακάθαρα νερά.
Οι διακοπές σας σε αυτό το νησί σίγουρα θα μείνουν αξέχαστες. Καταφύγιο για τα μυαλά και τις ψυχές αυτών που κουράστηκαν από τους έντονους ρυθμούς την πόλης, η Σίκινος είναι τόσο γλυκιά όσο και το μέλι της.
Χρήσιμες πληροφορίες
Κωδικός κλήσης: 22860
Kοινότητα: 51238
Αγροτικό ιατρείο: 51211