Τις προτάσεις της για την καταπολέμηση του φαινομένου των απαλλαγών, δημοσίευσε η ΟΝΝΕΔ. Συγκεκριμένα:
1. Εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας έως και το 26ο έτος, με ταυτόχρονα κίνητρα για κατάταξη στο στράτευμα πριν την ένταξη στην 3βάθμια εκπαίδευση.
2. Διατήρηση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας στα ίδια επίπεδα.
3. Ολιγομελείς θάλαμοι με χώρους υγιεινής (τουαλέτες – μπάνια ), το πολύ, ανά 8 άτομα
4. Περιορισμός της θητείας σε αμιγώς στρατιωτικά – επιχειρησιακά καθήκοντα. Απεμπλοκή από τη διενέργεια αγγαρειών.
5. Καθιέρωση ενιαίου ταχύρρυθμου – εντατικού εκπαιδευτικού προγράμματος στις μονάδες, στην οποία θα εντάσσεται ο οπλίτης ανεξαρτήτως ειδικότητας.
6. Εντατικοποίηση της φυσικής αγωγής
7. Διενέργεια εσωτερικών διαγωνισμών επιχειρησιακής ετοιμότητας και φυσικής αγωγής.
8. Προσδιορισμός ανώτατου αριθμού στρατιωτικών υπηρεσιών ανά οπλίτη το μήνα
9. Καθιέρωση ωρών «διδασκαλίας» για πρώτες βοήθειες σε όλους τους στρατεύσιμους.
10. Καταπολέμηση του αναλφαβητισμού μέσω της σύστασης και λειτουργίας ομάδων διδασκαλίας εντός των στρατοπέδων.
11. Μετατροπή των διπλωμάτων οδήγησης οχημάτων, σκαφών, καθώς και χειρισμού μηχανημάτων έργων που χορηγεί ο Στρατός σε αντίστοιχα πολιτικού τύπου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση ή άλλες εξετάσεις
12. Σύσταση ειδικής ανεξάρτητης αρχής, συνταγματικά κατοχυρωμένης, στην οποία θα ανατεθεί η απονομή ειδικοτήτων και ο καθορισμός των μεταθέσεων στις στρατιωτικές μονάδες – Απεμπλοκή του συστήματος από την πολιτική ηγεσία.
13. Διεύρυνση των κοινωνικών κριτηρίων που στοιχειοθετούν την κατ’ εξαίρεση μετάθεση οπλιτών με την ενσωμάτωση της ιδιαιτέρως δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του οπλίτη ως ουσιώδους κριτηρίου.
14. Σύνδεση του «αγροτικού» των νέων ιατρών (ανδρών και γυναικών) με στρατιωτικούς χώρους, μέσω σύμπραξης με το Υπουργείο Υγείας.
15. Επέκταση / Κατοχύρωση του ευεργετήματος της μετάθεσης για τους οπλίτες που υπηρετούν σε απόσταση μικρότερη των 20 χλμ. από τα ελληνοτουρκικά, ελληνοαλβανικά, ελληνοσκοπιανά και ελληνοβουλγαρικά σύνορα.