Ο Ροφός είναι ένα από τα αγαπημένα θηράματα κυρίως των ψαροντουφεκάδων. Συγγενεύει με τη Πέρκα το Λαβράκι και μοιάζει πολύ με τη Στήρα.
Το μεγαλόσωμο αυτό ψάρι που μπορεί να φτάσει μήκος έως 1,5 μέτρο έχει χοντρό και μυώδες σώμα και μεγάλο πεπλατυσμένο κεφάλι το οποίο καταλαμβάνει το 1/3 του σώματός του. Τα μάτια του είναι πολύ ευκίνητα και το στόμα του είναι μεγάλο και εφοδιασμένο με αιχμηρά δόντια. Η κάτω γνάθος προεξέχει. Φέρει δύο ενιαία πτερύγια αποτελούμενα από άκανθες. Το σώμα του είναι σκούρο καστανό, διάστικτο από ακανόνιστες ανοιχτόχρωμες κηλίδες.
Ζει μοναχικά σε βραχώδη υποστρώματα κοντά στην ακτή, όπου τρέφεται κυρίως με μαλάκια (χταπόδια) καρκινοειδή και μικρότερα ψάρια. Ο ροφός ψαρεύεται εντατικά για το τρυφερό και εύγευστο κρέας του.
Πως τον ψαρεύουμε…
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να ψαρέψεις τον ροφό είναι το ψαχτήρι. Ο ροφός ζει κυρίως σε ξέρες και βραχώδης βυθούς ενώ τα αγαπημένα του θαλάμια είναι μεγάλα μονόπετρα με περιτριγυρισμένες φυκιάδες που αποτελούν το καλύτερο καμουφλάζ κατά την διάρκεια της αναζήτησης τροφής.
Επίσης είναι πολλές οι φορές που συναντάμε ροφούς μέσα σε σχισμές και τρύπες σε ρηχές ξέρες. Ένα ψαροντούφεκο 90αρι με δυνατά λάστιχα είναι άξιο για την σύλληψη ενός μεγάλου θηράματος. Ο ροφός όταν χτυπηθεί μέσα στο θαλάμι του ή όταν βρίσκεται κοντά στο θαλάμι έχει την τάση να βραχώνει εύκολα κάνοντας πολύ δύσκολο το ξεβράχωμα του. Τα βράγχια του είναι εξαιρετικά ογκώδη και με το άνοιγμά τους μέσα στην τρύπα γαντζώνουν οι σκληρές βρογχικές πλάκες στα βράχια. Είναι καλό όταν σκοπεύουμε να πάμε ψαροντούφεκο για ροφούς, να έχουμε εφεδρικά ψαροντούφεκα για δευτέρωμα και θανάτωση, καθώς και γάντζο και μπαλονάκι ξεβραχώματος.
Επίσης ένας άλλος τρόπος για το ψάρεμα του ροφού είναι το καρτέρι ή το συρτό καρτέρι. Ο ροφός είναι ένα περίεργο ψάρι όπως ο χάνος. Είναι ικανός να σε περιμένει να τον πλησιάσεις πολύ κοντά αλλά συνήθως στο τελευταίο δευτερόλεπτο πριν την βολή εξαφανίζεται αστραπιαία. Το καρτέρι μπορεί να κινήσει την περιέργεια του ροφού αλλά πρέπει να είμαστε σε αρκετά καλή φόρμα με υπομονή και αυτοσυγκράτηση. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η βολή θα είναι καίρια και σίγουρα στο κεφάλι.
Τέλος, δεν πρέπει να χτυπάμε ροφούς κάτω των 4-5 κιλών γιατί ο πληθυσμός τους έχει αρχίσει εδώ και χρόνια να μειώνεται αισθητά.