Συμβουλές για καλή ψαριά
Το ψάρεμα είναι ένα αγαπημένο χόμπι ή μια ευχάριστη απασχόληση για πολλούς ιστιοπλόους. Σε αυτό το άρθρο σας παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για καλύτερες επιδόσεις!
Το πρώτο βήμα για να ψαρέψετε είναι να έχετε προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σίγουρα θα βρείτε στην αγορά πάρα πολλά σύνεργα ψαρέματος, που χωρίζονται ανάλογα με την χρήση τους σε κατηγορίες. Εάν είστε όμως πρωτάρηδες, δεν χρειάζεται να αγοράσετε πολύπλοκο και ενδεχομένως ακριβό εξοπλισμό.
Το πιο βασικό εργαλείο είναι το καλάμι. Υπάρχουν τέσσερα είδη καλαμιών, ανάλογα με τις δυνατότητες του τσιρικιού (κουβαρίστρα). Είναι τα: μουλινέ (για ελαφρύτερα καλάμια), συρτής (μηχανικά για ψάρεμα στα βαθιά), αττίκο (για βραχώδεις ακτές) και flyfishing (για εύκολο πέταγμα της πετονιάς, αλλά προϋποθέτει εμπειρία).
Φυσικά υπάρχουν πολλά ακόμη χαρακτηριστικά σε αυτές τις κατηγορίες. Τα καλάμια διαφοροποιούνται ανάλογα με το μήκος τους, το βάρος τους, καθώς και το είδος ψαριού που έχουν σχεδιαστεί να πιάνουν. Απλά, πρέπει να προσεχθεί σε κάθε περίπτωση το βάρος τους, για να μην δυσανασχετεί ο επίδοξος ψαράς από αυτό και κουράζεται εύκολα το χέρι του.
Το δόλωμα
Πρέπει να γνωρίζετε ότι το ψάρεμα με ζωντανό δόλωμα είναι πάντα πιο αποδοτικό. Το μυστικό σε αυτή την περίπτωση είναι η σωστή παρουσίαση του δολώματος στα ψάρια. Αυτό σημαίνει, ότι αφού αγκιστρώσουμε το δόλωμα μας, θα πρέπει να το τραβήξουμε, έτσι ώστε να κινείται φυσικά, σαν να κολυμπάει μόνο του.
Έτσι, ανάλογα με το μέγεθος του δολώματος, χρησιμοποιήστε το κατάλληλο σε μέγεθος αγκίστρι για να μην το τραυματίσετε. Εξίσου σημαντικό, είναι να έχετε διατηρήσει τα δολώματα σας καλά, ώστε να είναι ζωηρά όταν θα τα χρησιμοποιήσετε.
Αγκίστρια
Πάντα χρησιμοποιούμε αγκίστρια ανάλογα με το δόλωμα και με το τι ψάρι στοχεύουμε να πιάσουμε. Για παράδειγμα, για τα μαγιάτικα ψάρια χρησιμοποιούμε μέγεθος 5/0 μέχρι και 7/0 και ένα συρόμενο 3/0 ή 4/0. Για συναγρίδες ή φαγγριά, χρησιμοποιούμε δύο μεγέθη μικρότερο αγκίστρι. Το μικρό μέγεθος δεν πρέπει να σας φοβίζει. Υπάρχουν αγκίστρια καλής ποιότητας, που αν και μικρά είναι ικανά να πιάσουν και μεγάλα ψάρια. Αυτό που θα πρέπει πάντα να προσέχετε είναι να μην προεξέχει το αγκίστρι από το δόλωμα σας, για να μην φοβίζει τα ψάρια. Αυτό ισχύει κυρίως για τα δολώματα μικρού μεγέθους, όπως είναι οι γόπες.
Καθαριότητα
Ένα ακόμη θέμα, που χρήζει προσοχής, είναι όταν τοποθετείτε το δόλωμα να έχετε καθαρά χέρια. Τα ψάρια στηρίζονται κυρίως στην οσμή και λιγότερο στην όραση για να βρουν την τροφή τους. Εάν λοιπόν, το σχήμα που θα δουν να περνάει από μπροστά τους δεν έχει την οσμή που θα του αντιστοιχούσε κανονικά, δεν θα τσιμπήσει το ψάρι! Προσοχή λοιπόν όταν δολώνετε, να έχετε ξεπλύνει καλά τα χέρια σας, ώστε να μην έχουν μυρωδιές από τυχόν λάδια, γράσα ή ακόμη και από την κολόνια σας. Αναφορικά με τους φίλους καπνιστές, πρέπει να γνωρίζουν ότι ακόμη και η μυρωδιά της νικοτίνης απωθεί τα ψάρια! Μία έξυπνη λύση είναι να έχετε μερικά φύκια και αφού τα τρίψετε στις παλάμες σας, να ξεπλύνετε με θαλασσινό νερό. Έτσι, δεν θα υπάρχουν άγνωστες μυρωδιές για τα ψάρια.
Εντοπισμός
Πρέπει πριν ξεκινήσετε το ταξίδι, με απώτερο σκοπό το ψάρεμα, να ξέρετε που θα βρείτε τα ψάρια που θέλετε και αυτό γιατί δεν ζουν όλα τα ψάρια στα ίδια νερά. Για παράδειγμα, η αθερίνα είναι αφρόψαρο, που εντοπίζεται όμως και σε βαθύτερα νερά, ενώ όταν γυαλίζει συνήθως κοιμάται. Ο κέφαλος, που είναι από τα πρώτα ψάρια των πρωτάρηδων, βρίσκεται σε λιμάνια και αμμουδιές. Οι δράκαινες, που αφθονούν στις ελληνικές θάλασσες, βρίσκονται σε βαθύτερα νερά. Τα μελανούρια τα συναντάτε σε αμμουδερούς βυθούς, ενώ οι σαργοί και οι τσιπούρες είναι σε βραχώδεις βυθούς. Τα λαβράκια τα βρίσκετε παντού!
Για το ψήσιμο των ψαριών σε άλλο άρθρο θα έχουμε συμβουλές από σεφ!!!