Όχι που θα τη γλίτωνα.. Τι το ’θελα κι εγώ και κοκορευόμουν στο fb τις προάλλες ότι όλοι γύρω μου είναι άρρωστοι, αλλά εγώ ακόμη κρατάω γερά; Μάλλον πρέπει να υπάρχει Θεός τελικά και να με άκουσε.. Γιατί την επόμενη μέρα ακριβώς ξύπνησα με 38,5… Δεν πιστεύω ότι υπάρχει χειρότερο συναίσθημα από το να ξυπνάς μέσα στον ύπνο σου τουρτουρίζοντας και να πονάει ολόκληρο το κορμί σου από τον πυρετό. Και να πρέπει να σηκωθείς, να βρεις θερμόμετρα, αντιπυρετικά, κουβέρτες … Βάσανο οι αρρώστιες, σκέτο βάσανο.
Κάτι τέτοιες στιγμές όμως όλοι θυμόμαστε την καλή μας τη μαμά, που τόσο πολύ μας αγαπά και που μας παρέχει νοσηλευτικές υπηρεσίες σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Και όσοι έχετε μαμάδες νοσηλεύτριες είστε οι τυχεροί της υπόθεσης, αφού απολαμβάνετε δωρεάν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Εξίσου τυχεροί όμως θεωρώ πως πρέπει να είμαστε όλοι, όσον αφορά στο θέμα του φαγητού όταν βρισκόμαστε στο κρεβάτι του πόνου. Έλα, πείτε την αλήθεια (όπως θα έλεγε και ο αγαπητός Αντώνης): ποιος από σας έχει προσπαθήσει να φτιάξει σούπα όντας άρρωστος και την έχει πετύχει; Βασικά, το ερώτημα πρέπει να το θέσω αλλιώς: ποιος από εσάς έχει καταφέρει να φτιάξει σούπα και ειδικά όταν είναι άρρωστος; Γιατί ως γνωστόν ο μάγειρας φαίνεται στα φαγητά με τα πιο απλά υλικά. Και λογικά κάτι τέτοιες δύσκολες ώρες, έρχεται η μαμά να βγάλει το φίδι από την τρύπα, ή για να είμαι πιο ακριβής «την κότα από το ψυγείο»…
Από δω και στο εξής λοιπόν, δε θα μπορεί μόνο η μαμά να φτιάξει την αγαπημένη σε όλους μας κοτόσουπα, αλλά και εσείς. Δώστε βάση :
- Καταρχάς το σημαντικότερο στην κοτόσουπα, θεωρώ πως είναι το κομμάτι κότας που θα χρησιμοποιήσετε. Τα κοριτσάκια, κάντε τα γλυκά ματάκια στον κρεοπώλη σας και ζητήστε φιλέτο καλά καθαρισμένο. Τα αγοράκια, στείλτε κάποια φίλη για ψώνια, ή αν δεν έχετε εύκαιρη, παίξτε το λίγο τσαμπουκάς και θα είστε κομπλέ.
- Κολπάκι γιαγιάς Χαρίκλειας: πριν μαγειρέψετε το κοτοπουλάκι, ζεματίστε το σε καυτό νερό για 2 λεπτάκια, έτσι για να φύγουν τα λιπάκια.
- Στη συνέχεια αλλάζετε νερό (το πετάτε το παλιό ), το αλατίζετε, ρίχνετε και λίγο ελαιόλαδο και αφού βράσει προσθέτετε το κοτόπουλο μαζί με διάφορα ζαρζαβατικά της αρεσκείας σας όπως: καρότο, σέλινο, κρεμμύδι, σέλερι. Αφήνετε να σιγοβράσει το κοτοπουλάκι για καμιά ωρίτσα. Όσοι τώρα μαγειρεύετε αλανιάρα κότα από το χωριό, θα αργήσετε λίγο παραπάνω να φάτε. Αλλά σαν την αλανιάρα τη κότα δεν έχει, οπότε αξίζει η αναμονή.
- Αφού βράσει το κοτοπουλάκι σας, σουρώνετε το ζουμί και ρίχνετε είτε ρύζι, είτε ζυμαρικά ειδικά για σούπες σε διάφορα παιχνιδιάρικα σχήματα. Εγώ αγαπώ «αστράκι» και το συστήνω ανεπιφύλακτα. Αν τώρα η σούπα θέλετε να είναι αραιή, προσέξτε μην το παρακάνετε με το ζυμαρικό- ρύζι. Σιγοβράστε για ένα τεταρτάκι περίπου, ανακατεύοντας συχνά για να μη μας κολλήσει στην κατσαρόλα. Τέλος στύψτε και ένα ζουμερό λεμόνι και ρίξτε το στη σούπα λίγο πριν κλείσετε το μάτι.
Τέρμα πια τα μυστικά για την θεραπευτική κοτόσουπα. Δεν σας παίρνει άλλο να το παίζετε ανίδεοι. Πιάστε την κότα από το μπούτι και κάντε τη σούπα, για να δείτε και καμιά ζεστή μέρα, με τόσο κρύο που κάνει εκεί έξω. Και ντυθείτε ζεστά γιατί η σουπίτσα από μόνη της όσες θεραπευτικές ιδιότητες και αν έχει, μάγια δεν κάνει….
Συντάκτρια | Κων/να Γαλάνη
Περισσότερες συνταγές, στο Neolaia ΟινοΜαγειρέματα!