Το ραδιογωνιόμετρο είναι ένα από τα παλαιότερα ραδιοναυτιλιακά βοηθήματα. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο όργανο μετράει την γωνία ακρόασης εκπομπών, από παράκτιους ραδιοσταθμούς με γνωστές θέσεις, προκειμένου το σκάφος να βρει το στίγμα του και να κατευθυνθεί με ασφάλεια στον προορισμό του.
Το σήμα που εκπέμπουν οι ραδιοφάροι είναι γράμματα του κώδικα μορς. Κάθε σκάφος λοιπόν, αναγνωρίζοντας τον
1ραδιοσταθμό, ξέρει σε πιο σημείο βρίσκεται και κινείται αναλόγως. Ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο θεωρείται το ραδιογωνιόμετρο, στην περίπτωση ομίχλης και κατά την διάρκεια του νυχτερινού πλου. Η ακρίβεια εύρεσης θέσης με ραδιογωνιόμετρο είναι της τάξεως των ±2 ναυτικών μιλίων.
Η χρήση του ραδιογωνιόμετρου χρονολογείται από τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο παλαιότερος, αλλά και απλούστερος τύπος είναι το ραδιογωνιόμετρο με περιστρεφόμενη κεραία. Ο συγκεκριμένος όμως τύπος, παρουσίαζε αρκετά προβλήματα και περιορισμούς, αναφορικά με την εγκατάσταση, περιστροφή και μετάδοση της ενδείξεως στο δέκτη με μηχανικό τρόπο. Έτσι, οι νεότεροι τύποι ραδιογωνιόμετρου, αντί για περιστρεφόμενη κεραία, χρησιμοποιούν δύο σταθερές κεραίες πλαισίου, σε κάθετες μεταξύ τους διευθύνσεις, και η ένδειξη της ραδιοδιόπτευσης εμφανίζεται αυτόματα σε ψηφιακό δέκτη, μετά από το συντονισμό της συσκευής στην κατάλληλη συχνότητα και τη συνεχή περιστροφή του γωνιόμετρου.
Η χώρα μας διαθέτει αρκετούς ραδιοφάρους και σε περίπτωση ανάγκης, -εάν τα άλλα όργανα στίγματος για κάποιο λόγο δεν λειτουργούν (GPS–Radar)-, η χρήση τους μπορεί να φανεί σωτήρια.