assets_LARGE_t_11762_18745545Όσοι ασχολούνται με το ψάρεμα γνωρίζουν καλά ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη ψαρέματος, το καθένα με τα δικά του χαρακτηριστικά και με τις δικές τους απαιτήσεις.

Ανάμεσα σε αυτά τα είδη είναι και το ψάρεμα με «καθετή».

Τα πράγματα εδώ είναι απλά. Ο ψαράς κράτα την πετονιά στο χέρι του και το ψάρι πιάνεται στο αγκίστρι με τίναγμα του βραχίονα. Απλά και ξεκούραστα.

Βέβαια, όπως και στα υπόλοιπα είδη, έτσι και εδώ όσα περισσότερα γνωρίζουμε τόσο καλύτερα για τη ψαριά μας. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα.

bavariaH «καθετή» αποτελείται από δύο κυρίως τμήματα: τη μάνα, που φτάνει σε μήκος τα 80 έως 100 μέτρα περίπου και την αρματωσιά. Στην άκρη της μάνας τοποθετούμε ένα μικρό στριφτάρι και σε αυτό δένουμε την αρματωσιά, που αποτελείται από πετονιά πιο λεπτή από αυτήν της μάνας. Στην άκρη της αρματωσιάς βάζουμε ένα βαρίδι και κατά διαστήματα δένουμε 2 ή 3 παράμαλλα με αγκίστρια. Το μέγεθος και το μήκος των παράμαλλων, όπως και των αγκιστριών εξαρτάται από το ψάρι που θέλουμε να πιάσουμε.

Το πιο γνωστό θήραμα είναι ο χάνος, για αυτό και οι βασικές στοιχειώδεις «καθετές» αποκαλούνται «χανικά». Το ψάρεμα με «καθετή» ενδείκνυται για μέτρια έως ρηχά βάθη, έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται ο ψαράς το τσίμπημα αλλά και να μπορεί να 1ttinos_fishing_terapi019_jpgμαζεύει την καθετή χωρίς να μπερδεύεται η πετονιά. Για αυτό πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουμε το βάθος και τη μορφολογία του βυθού, χρησιμοποιώντας έτσι και την κατάλληλη πετονιά. H ψιλή είναι ιδανική, αλλά σε βαθιά νερά επιλέγουμε τη χοντρή. Ως ενδεδειγμένη θεωρείται η 45άρα, ενώ άλλοι πάλι χρησιμοποιούν την 70άρα και την 80άρα.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε πολύ και μια ειδική κατηγορία «καθετής», η οποία γίνεται σε πολύ βαθιά νερά 150-300 μέτρων. Αυτό το είδος αλιείας διευκολύνουν ειδικές ανέμες με ηλεκτροκίνητα μοτέρ οι οποίες τυλίγουν αυτόματα την καθετή από τα βάθη, ενώ με ένα ηλεκτρικό σήμα ειδοποιούν τον ψαρά πότε πιάνονται ψάρια.

H_KATHETH_KAI_OI_KALES_PSARIES_aΔολώματα

Στην «καθετή» μπορούν να τσιμπήσουν σχεδόν όλα τα είδη ψαριών εκτός από κάποια αφρόψαρα. Το πιο συνηθισμένο δόλωμα είναι η τεμαχισμένη γαρίδα, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμη σκουλήκι ή καραβιδάκι με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

Το δόλωμα πρέπει να ελέγχεται και να αλλάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το φρέσκο δόλωμα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά και πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε το καλύτερο που μπορείτε να βρείτε. Σιγουρευτείτε πως έχετε τοποθετήσει καλά το δόλωμα σας το οποίο θα πρέπει πρώτα να έχετε καθαρίσει προσεκτικά

Τεχνική

Ίσως να μην υπάρχει κάποια συγκεκριμένη φόρμουλα που θα σας εξασφαλίσει μια 2bεπιτυχημένη ψαριά. Η εμπειρία όμως που αποκτάμε κατά τη διάρκεια του ψαρέματος μας βοηθάει να καταλαβαίνουμε τις συνήθειες των ψαριών, ώστε να γινόμαστε καλύτεροι και το ψάρεμα μας αποδοτικότερο. Για παράδειγμα μια καλή συμβουλή είναι το ρίχνετε το δόλωμα σας μέχρι τον πάτο. Τα ψάρια που ζουν στο βυθό πολύ σπάνια κατευθύνονται προς τα πάνω στρώματα του ρεύματος προκειμένου να κυνηγήσουν την τροφή τους. Περιμένουν να βρουν την τροφή τους είτε στον πάτο είτε κοντά σε αυτό.

Επίσης στα τσιμπήματα κάποιων ψαριών δεν πρέπει να τραβάμε αμέσως την πετονιά, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του σαργού.