Σαν βγεις στο πηγαιμό για την Αμοργό, φρόντισε να είσαι καλά προετοιμασμένος. Εμείς πήραμε να απαραίτητα και ξεκινήσαμε για το μικρό αυτό νησί των Κυκλάδων.
Ο χάρτης μας δείχνει την Αμοργό μόλις 136 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά, νοτιοανατολικά της Νάξου. Η επιφάνειά της εκτιμάται στα 121 τ.χλμ
ενώ διαθέτει δύο φυσικά λιμάνια, τα Κατάπολα (κεντρικό λιμάνι) και την Αιγιάλη. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα. Η Αμοργός αποτελεί τη γέφυρα επικοινωνίας με τα Δωδεκάνησα, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην Αστυπάλαια.
Πριν πάρει το σημερινό της όνομα, το νησί ονομαζόταν Μινώα, το οποίο δείχνει ότι ο Μινωικός (Κρητικός) πολιτισμός είχε μια θέση εδώ. Υπήρχαν πιθανότατα άνθρωποι εδώ ακόμα και πριν από τότε, από αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στο νησί μέχρι και την 4η χιλιετία π.Χ.
Κατά τη διάρκεια της κλασικής εποχής, η Αμοργός είχε εμπορικές συναλλαγές με πολλά άλλα νησιά και πόλεις κράτη στην ηπειρωτική χώρα μιας τα λινά της ήταν η υπερηφάνεια του νησιού.
Λίγο αργότερα, οι Ναξιώτες ιδρύουν στο νησί την Αρκεσίνη, στη σημερινή περιοχή Καστρί και την ίδια εποχή Μιλήσιοι εγκαθίστανται στην Αιγιάλη, το σημερινό χωριό Θολάρια. Αυτές ήταν κατά την αρχαιότητα οι σπουδαιότερες πόλεις του νησιού.
Όπως και όλα τα Κυκλαδονήσια γνώρισε Ενετούς και Τούρκους κατακτητές και πολλές πειρατικές επιδρομές. Παρόλα αυτά το νησί διατήρησε τη ταυτότητά του και οι κάτοικοι την ιδιαίτερη κυκλαδίτικη κουλτούρα τους.
Η Αμοργός ήταν ένα από τα πρώτα νησιά που απελευθερώθηκαν μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας το 1821.
Backpacking στην Αμοργό
Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με ένα εμπορευματοποιημένο νησί αν και είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό μέρος για χαλάρωση. Σκληρό τοπίο και όμορφο ορεινό περιβάλλον εναλλάσσεται αρμονικά με πεδινές περιοχές όπου υπάρχουν εκατοντάδες λουλούδια και δέντρα. Αγαπημένος προορισμός κυρίως για το κίνημα των «backpackers» των τουριστών εκείνων, οι οποίοι με ένα μόνο σακίδιο επιβίωσης σεργιανίζουν στο νησί απολαμβάνοντας τις ομορφιές του. Βέβαια, η Αμοργός απέκτησε και μια πιο «trendy» χροιά, από τον καιρό που η κυκλοφόρησε η ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» (Le Grand Bleu).
Πρώτη μας στάση, με το που φτάνουμε στο νησί, είναι το κεντρικό λιμάνι. Πρόκειται στην ουσία για ένα μικρό χωριό δίπλα στη θάλασσα με λίγες ψαροταβέρνες κατά μήκος του λιμανιού. Από εκεί παίρνουμε τον δρόμο για το μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας. Σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε στο 9ο αιώνα όταν ένα πλοίο είχε βυθιστεί λίγο έξω από την Αμοργό και που μετέφερε μια εικόνα της Παναγίας.
Πάνω από τα Κατάπολα βρίσκεται και η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού, Μινώα. Αρκετά ερείπια από την κλασική και Ρωμαϊκή εποχή, μαρτυρούν την ιστορία της Αμοργού.
Αναβαίνοντας πιο ψηλά φτάνουμε στη Χώρα, ένα πολύ ήσυχο χωριό με περίπου 500 κατοίκους. Βρίσκεται ψηλά στα βουνά, και ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. Ακόμη κι αν είναι τόσο μικρή, η χώρα της Αμοργού έχει αρκετές μικρές ταβέρνες και καφενεία. Η Χώρα είναι πράγματι ένας χώρος όπου ο χρόνος έχει σταματήσει, και χάρη στις τοπικές πολεοδομικές διατάξεις, η αρχιτεκτονική διατηρείται στο παραδοσιακό στυλ. Υπάρχει μια εκκλησία πάνω σε ένα βράχο για την οποία οι ντόπιοι είναι περήφανοι, μιας και υποστηρίζουν ότι είναι η μικρότερη στην Ελλάδα (χωράει μόνο τρεις). Υπάρχει επίσης ένα μουσείο καθώς και ένα βενετσιάνικο κτίριο από τον 13ο αιώνα.
Φτάνοντας στην άλλη άκρη του νησιού συναντάμε την Αιγιάλη, η οποία είναι χτισμένη σε μια λεπτή λωρίδα ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα. Πάνω από το χωριό της Αιγιάλης βρίσκεται αυτό του Ποταμού. Χαρακτηριστικό του χωριού αυτού, τα μπερδεμένα μονοπάτια που χτίστηκαν έτσι για να μπερδεύουν τους πειρατές.
Άλλα μέρη που κάποιος αξίζει να επισκεφθεί είναι το Ξυλοκερατίδι, η Αγία Άννα κτλ.
Μετά από την περιπλάνηση μας στο νησί, αισθανθήκαμε την ανάγκη να δροσιστούμε από τον δυνατό ήλιο των Κυκλάδων. Γενικά η Αμοργός δεν έχει πολλές παραλίες για αυτό πολλοί τουρίστες προτιμούν να πάνε με μία βάρκα στο μικρό νησί Νικουριά. Αν θέλετε όμως να μείνετε στην Αμοργό, υπάρχει μια πολύ ωραία παραλία στην Αιγιάλη. Άλλες παραλίες είναι αυτές της Αγίας Άννας, του Αγίου Παύλου και του Αγίου Παντελεήμονος. Μπορείτε επίσης να οδηγήσετε γύρω από το νησί και να βρείτε απομονωμένες βραχώδεις ακτές, όπου τα νερά είναι εξαιρετικά για κολύμβηση και καταδύσεις.
Πέρα από τα δύο λιμάνια του νησιού, μπορείτε να βρείτε αρκετούς ορμίσκους για να αράξετε το σκάφος σας. Με προσοχή όμως γιατί υπάρχουν πάντα και οι κυκλαδίτικοι άνεμοι που μπορούν να δυσκολέψουν την κατάσταση.
Ένα συνεχόμενο πανηγύρι
Το νησί διαθέτει περίπου 365 εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει σχεδόν συνέχεια ένα πανηγύρι σε εξέλιξη, πάντα με τη συνεισφορά και τη φροντίδα των ντόπιων. Τα πανηγύρια αποτελούν ένα έθιμο αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου που βοηθά στη διατήρηση της πίστης και της Αμοργιανής παράδοσης.
Μερικά από τα πιο αξιόλογα πανηγύρια, εκτός του Πάσχα, γίνονται την ημέρα της Πεντηκοστής, του Αϊ Γιάννη του Θεολόγου στις 8 Μαΐου, των Αγ. Αναργύρων την 1 Ιουλίου όπου όλο το χωριό γλεντάει και μοιράζεται με τους επισκέπτες άφθονο κρασί. Στις 26 Ιουλίου, στο πανηγύρι της Αγ. Παρασκευής στον Κολοφάνα, στις 6 Αυγούστου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, καθώς και τον Δεκαπενταύγουστο, στο πανηγύρι της Παναγιάς της Πανωχωριανής, μαζεύεται όλο το νησί και γιορτάζει με ζωντανή νησιώτικη μουσική, νόστιμο πατατάτο και άφθονο κρασί.
Την τιμητική του βέβαια έχει ο Σεπτέμβρης με το νησί να γιορτάζει στις 8, στις 14 στις 17 και στις 26, αλλά και ο Νοέμβρης στις 8 και στις 13 του μηνός, ενώ το μεγάλο πανηγύρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας γίνεται στις 21 Νοεμβρίου, στα Εισόδια της Παναγίας, όπου προσφέρονται απλόχερα φρέσκο ψάρι και ντόπιο κρασί.
Για το τέλος αφήσαμε τις παραδοσιακές γεύσεις της Αμοργού. Το παραδοσιακό κατσικάκι «πατατάτο», οι τομάτες γεμιστές με σουπιές, τα περίφημα ξινοτύρια της Αμοργού και η φάβα είναι μόλις κάποιες από αυτές.
Ακόμη δε πειστήκατε;
Χρήσιμες πληροφορίες
Δήμος Αμοργού: 22853 60200
Λιμεναρχείο: 22850 71259
Αστυνομία:22850 71210
Αγροτικό Ιατρείο Αμοργού: 22850 71207