member of

Φολέγανδρος

folegandros«Η Φολέγανδρος είναι ένα ηλιόλουστο καλωσόρισμα. Ανάμεσα στο καλωσόρισμα του ερχομού και στην καλή αντάμωση του αποχαιρετισμού σμίγουν οι άνθρωποι που χρόνια τώρα έρχονται και ξανάρχονται και έχουν αποκτήσει δεσμούς με τον τόπο και τους κατοίκους του.»

Με αυτό τον τόπο περιγράφουν οι κάτοικοι του νησιού, τον όμορφο τόπο τους. Εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να τους ακούσουμε.

Γενικά, έχουμε να κάνουμε με ένα τυπικό κυκλαδίτικο νησί. Λέγοντας τυπικό, εννοούμε βέβαια όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν το Κυκλαδίτικο τοπίο. Ηλιόλουστες αμμουδιές, άσπρα σπιτάκια, άγρια βραχώδη φύση και μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που δεν τη συναντάς πουθενά αλλού.

Συγκεκριμένα, η Φολέγανδρος βρίσκεται ανάμεσα στη Μήλο και τη Σίκινο και έχει έκταση 32 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δείχνει να χωρίζεται σε δύο μέρη, που έχουν περίπου 31649_katergo_folegandrosτο ίδιο μήκος, ενώ στο στενό λαιμό που σχηματίζεται, δημιουργούνται δύο όρμοι, η Πλάκα και το Βαθύ. Η πρωτεύουσα του νησιού ονομάζεται Χώρα και βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων, ενώ το λιμάνι ονομάζεται Καραβοστάσης.

Αν και η Φολέγανδρος δεν φημίζεται για την κοσμοπολίτικη ζωή της, αποτελεί τα τελευταία χρόνια δημοφιλή προορισμό για αρκετούς παραθεριστές. Ίσως γιατί το μόνο που χρειάζεται κανείς στις διακοπές του, είναι όμορφες παραλίες, ήσυχους και γραφικούς περιπάτους, καλό και παραδοσιακό φαί. Πάντα βέβαια με μια καλή παρέα. Εσείς λοιπόν, βάλτε την παρέα και αφήστε το νησί να προσφέρει τα υπόλοιπα.

Μιας και μιλήσαμε για όμορφες παραλίες, ας δούμε συγκεκριμένα που μπορούμε να δροσιστούμε στο νησί. Στη Φολέγανδρο βρίσκουμε αρκετούς όρμους με παραλίες που μπορεί να πάει κάποιος με τα πόδια ή με σκάφος. Οι παραλίες είναι αμμώδεις και με βότσαλα. Όσοι επιλέξουν να πάνε με σκάφος, μιας και οι οργανωμένες μαρίνες απουσιάζουν, μπορούν να αγκυροβολήσουν στο λιμάνι, τον Καραβοστάση και στον όρμο της Αγκάλης, το Βαθύ.

Οι πιο γνωστές αμμουδιές του νησιού είναι αυτές στον Καραβοστάση και στην Αγκάλη. Πρόκειται για οικογενειακές παραλίες και η πρόσβαση γίνεται κυρίως οδικώς. Για εσάς που θέλετε να απομονωθείτε, σας προτείνουμε αυτές στο Κάτεργο, στο Λειβαδάκι αλλά και στο Αμπέλι. Άλλες παραλίες του νησιού είναι τα Βορεινά, το Σερφιώτικο και ο Άγιος Γεώργιος. Ο Αγ. Νικόλαος είναι επίσης πολύ όμορφη παραλία, όπου υπάρχουν και αρκετοί γυμνιστές.

Η Φολέγανδρος έχει τρία βασικά χωριά, που αξίζει να τα επισκεφθείτε. Ξεκινήστε από την πρωτεύουσα (Χώρα), η οποία είναι ένα χωριό χωρίς πολύ κίνηση με πολλές όμως ταβέρνες και καταστήματα. Εδώ, βρίσκεται το Κάστρο, το οποίο ήταν μια περιοχή της πόλης χτισμένη σαν φρούριο. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την εκκλησία της Θεοτόκου ακριβώς πάνω από τη Χώρα, η οποία έχει μια εικόνα που λέγεται ότι έχει κάνει πολλά θαύματα.

PORTΣτην Άνω Μεριά υπάρχει ένα μικρό λαογραφικό μουσείο για το νησί. Στο χωριό αυτό ζουν οι περισσότεροι αγρότες του νησιού και είναι εντυπωσιακό το ότι βλέπετε ζώα παντού.

Καταλήξτε στο λιμάνι (Καραβοστάση) μιας και εδώ θα βρείτε πολλά εστιατόρια και γενικά δραστηριότητες για να περάσατε το χρόνο σας. Επισκεφθείτε τέλος, το Χρυσό Σπήλαιο, την Χρυσοσπηλιά. Ένα καραβάκι θα σας πάει μέχρι εκεί.

H Φολέγανδρος στην Ιστορία

Δεν έχουμε πολλές πληροφορίες για την ιστορία του νησιού. Σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις φαίνεται να κατοικήθηκε από πολύ νωρίς. Την 2η χιλιετία π.Χ. πιθανότατα διοικήθηκε από τούς Μινωιτές Κρητικούς.

 

Για την προέλευση του ονόματος της Φολεγάνδρου υπάρχουν δύο εκδοχές: σύμφωνα με την πρώτη, το όνομα προέρχεται από τη φοινικική λέξη «phelekgundari» (helekgundari) που σημαίνει «πετρώδης γη». Κατά τη δεύτερη εκδοχή το νησί πήρε το όνομά του από τον πρώτο του μυθολογικό οικιστή, τον Φολέγανδρο, γιο του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Κατά την Ενετοκρατία το επίσημο όνομά του νησιού ήταν «Πολύκανδρος»

 

Χρήσιμες πληροφορίες

Folegandros-Panagia1Κοινότητα Φολεγάνδρου: 22860 41285

Λιμεναρχείο Φολεγάνδρου: 22860 41530

Αστυνομία Φολεγάνδρου: 22860 41249

Ιατρείο Φολεγάνδρου: 22860 41222