aaaaaΔιακοπές σε απόσταση αναπνοής

Με τις αποσκευές ανά χείρας, ετοιμαζόμαστε για ένα ακόμη καλοκαιρινό προορισμό. Ο χάρτης μας δείχνει τον Σαρωνικό κόλπο και συγκεκριμένα το νησί της Αίγινας. Έτοιμοι; Ξεκινάμε…

Η Αίγινα βρίσκεται στο κέντρο του Σαρωνικού Κόλπου, περιβαλλόμενη από το

Αγκίστρι, τη Σαλαμίνα, τα Μέθανα, την Τροιζήνα, τον Πόρο και τον Πειραιά. Η κομβική θέση της μεταξύ Πελοποννήσου και Αττικής, δύο ιστορικά κέντρα του ελληνικού και πανευρωπαϊκού πολιτισμού, την κατέστησαν από πολύ νωρίς σημαντικό εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο, συναγωνιζόμενο τις εμπορικές πόλεις της Μικράς Ασίας, ενώ φαίνεται να είναι παρούσα σε κάθε πτυχή της παγκόσμιας ιστορίας.

aigina

Η Αίγινα τότε

Ο μύθος θέλει τον Δία να ερωτεύεται την ωραιότερη από τις 20 κόρες του θεού Ασώπου, την Αίγινα. Την απήγαγε και την μετέφερε στο νησί Οινώνη. Εκεί απέκτησαν έναν γιο, τον Αιακό και το νησί πήρε το όνομά της Αίγινας. Ο Δίας έκανε βασιλιά τον Αιακό και πάλι, κατά την μυθολογία, μεταμόρφωσε τα μυρμήγκια του νησιού σε ανθρώπους για να αποκτήσει υπηκόους. Για αυτό τον λόγο οι κάτοικοι της Αίγινας ονομάστηκαν Μυρμιδόνες.

Η πρώτη εποίκιση του νησιού χρονολογείται γύρω στο 3500 – 3000π.χ. Από εκεί και πέρα και κατά την πάροδο των αιώνων, η Αίγινα αναπτύσσεται σε ναυτική και εμπορική δύναμη. Κόβει τα δικά της νομίσματα, αποκτά δικαστήρια, γιατρό, Ακρόπολη και γενικά συναγωνίζεται επάξια μεγάλες εμπορικές πόλεις της εποχής, στην Μ. Ασία.

Κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης, αγωνίζεται σθεναρά και το 1828 γίνεται η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου τότε κράτους με κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ένα χρόνο αργότερα η πρωτεύουσα μεταφέρεται στο Ναύπλιο.

Η Αίγινα σήμερα

paralia-agiou-basiliouΤο νησί αποτελεί πόλο έλξης εκατοντάδων παραθεριστών ετησίως. Το υγιεινό κλίμα, οι φυσικές ομορφιές αλλά και η μικρή απόσταση από το λιμάνι του Πειραιά συνωμοτούν στο γεγονός αυτό. Ας ρίξουμε όμως μια πιο προσεκτική ματιά στο κοσμοπολίτικο αυτό νησάκι.

Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νησιού είναι η πόλη της Αίγινας. Εκεί, όπως και σε ολόκληρο το νησί υπάρχει πλήθος από εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, μπαράκια, χορευτικά κέντρα, που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε επισκέπτη. Υπάρχουν πολύ πυκνά δρομολόγια λεωφορείων, τουριστικά λεωφορεία και πολλά ταξί. Μην ξεχάσετε επίσης να ψωνίσετε τα νόστιμα και ξακουστά αιγινήτικα φιστίκια και κεραμικά.

Γενικά, σε όλη την ακτογραμμή του νησιού υπάρχουν παραλίες και μικρά λιμανάκια ή ορμίσκοι ιδανικοί για κολύμπι και ψάρεμα. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Κολώνα βρίσκεται η δημοτική παραλία της πόλης ενώ σε μικρή απόσταση μπορείτε να κολυμπήσετε στις Παραλίες Πλακάκια, Παλιόπυργος και Άγιος Βασίλειος. Στην Αγία Μαρίνα, μπορείτε να επισκεφθείτε στην πλατιά αμμουδιά με το πευκόδασος αλλά και τις απόμακρες παραλίες, στα απόμερα λιμανάκια.

Μην χάσετε επίσης την ευκαιρία να κολυμπήσετε στις παραλίες της Σουβάλας, της Πέρδικας και του Μαραθώνα. Μιας και θα είστε στην περιοχή, επισκεφθείτε και το μικρό νησάκι «Μονή». Μπορείτε να μεταβείτε σε αυτό με βαρκούλα.

Αν έχετε δικό σας σκάφος μπορείτε να αράξετε στο λιμάνι της Αίγινας, στη Σουβάλα, Πέρδικα ή στην Αγία Μαρίνα.

afaia_aiginaΑφού χορτάσατε με τα νερά του νησιού, ήρθε η ώρα να το εξερευνήσετε. Ξεκινήστε με τον αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας, στα βόρεια του νησιού. Ο ναός ήταν αφιερωμένος στην θεά Αθήνα και πήρε το όνομα Αφαία (άφαντη) όταν κατέφυγε εκεί η Βριτόμαρτις (κόρη του Δία και αυτή) για να γλιτώσει από τους ψαράδες που την κυνηγούσαν. Όταν έχει καθαρή ατμόσφαιρα βλέπεις το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και την Ακρόπολη των Αθηνών. Λένε ότι οι τρεις ναοί σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο (το ιερό τρίγωνο της αρχαιότητας).

Στο δρόμο προς τη Σουβάλα βρίσκεται η Κυψέλη με σημαντικά επίσης αρχαιολογικά ευρήματα. Κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο αναπαρίσταται το πανάρχαιο λατρευτικό έθιμο του Λειδινού, κηδεία, ταφή και ανάσταση του Λειδινού (ομοίωμα νεκρού άντρα), παραδοσιακό γλέντι.

Συνεχίζοντας, συναντάμε την ερειπωμένη μεσαιωνική πόλη Παλαιοχώρα (Άγιος Νεκτάριος). Η εγκατάλειψή της άρχισε στα τέλη του 18ου αιώνα όταν ξεκίνησε η οικοδόμηση της σημερινής πρωτεύουσας. Αξίζει πάντως να επισκεφθείτε την μονή του Αγίου Νεκταρίου στην οποία φυλάσσονται τα λείψανά του και η οποία διαθέτει ξενώνα καθώς και τη Σταυροπηγιακή μονή της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας. Στη μονή της Χρυσολεόντισσας γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού τον Δεκαπενταύγουστο.

paralia-11Καθώς είστε στη Χώρα του νησιού περάστε μια βόλτα από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Θαλασσινού στην είσοδο του λιμανιού, τον αρχαιολογικό χώρο της Κολόνας δίπλα στο λιμάνι, το Κυβερνείο, το Ορφανοτροφείο, το Εϋνάρδειο, τη δημόσια Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη αλλά και τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Διονυσίου.

Για το τέλος αφήσαμε τις ιαματικές πηγές στη Σουβάλα. Αν πάσχετε λοιπόν από τα ρευματικά σας η Αίγινα είναι εδώ και για εσάς.

Χρήσιμες πληροφορίες

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ: 22973-20000

ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ: 22970-22328

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: 22970-24489, 29128

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΙΓΙΝΑΣ: 22970-22100

map