Αγαπημένη λιχουδιά, τα καλαμάρια πάντα αποτελούν μια εύκολη επιλογή για πολλούς ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες.
Γενικά
Το καλαμάρι είναι γένος θαλάσσιων ζώων, που ανήκουν στην οικογένεια Μυοψίδες. Διαθέτει τα γενικά χαρακτηριστικά που έχουν τα Κεφαλόποδα. Υπάγεται στα μαλάκια και επίσης ανήκει στα διβράγχια και δεκάποδα. Η κύρια τροφή του είναι τα ψάρια. Κολυμπά διαρκώς και ζει σε κάποια απόσταση από τις ακτές. Τα συναντάμε νύχτα, ή ξημέρωμα, αλλά και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας ανάλογα με τις διαθέσεις τους.
Χαρακτηριστικά
Η καλύτερη περίοδος για το ψάρεμα των καλαμαριών είναι από το τέλος Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Συγκεκριμένα από τέλος Οκτωβρίου τα καλαμάρια έρχονται από τα βαθιά στα ρηχά όπου αναζητούν ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες για να γεννήσουν. Συνήθως τα καλαμάρια γεννούν στα μέσα με τέλη Ιανουαρίου σε βάθος από 13-18 οργιές ανάλογα με την θερμοκρασία του νερού. Το καλαμάρι μπορείς να το βρεις σε βάθος από μία οργιά μέχρι 18 οργιές και αυτό γιατί το καλαμάρι αναζητά συνεχώς τροφή και αυτό το κάνει να κινείται από τα πολύ ρηχά νερά μέχρι και τα βαθιά. Άλλο ένα χαρακτηριστικό του καλαμαριού είναι ότι κινείται σε διάφορα επίπεδα μέσα στο νερό. Από την επιφάνεια μέχρι και τον πάτο μπορεί να κινούνται καλαμάρια ιδιαίτερα κατά την ώρα που κυνηγούν.
Διαδικασία
Από τη βάρκα ή το σκάφος υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να ψαρέψεις τα καλαμάρια. Ο ένας είναι με καθετή όπου τοποθετούμε στο κάτω μέρος ένα βαρίδιο αναλόγως του βάθους και του ρεύματος και ακολούθως τοποθετούμε ανά μέτρο πιο πάνω τις καλαμαριέρες μας Ο ιδανικός αριθμός για καλαμαριέρες είναι 3-4 γιατί πέραν αυτού του αριθμού είναι εύκολο να μπλέξουμε τις καλαμαριέρες και σε περίπτωση που τσιμπήσουν σε όλες τις καλαμαριέρες είναι ακόμη πιο δύσκολο να ανεβάσουμε τα καλαμάρια στο σκάφος. Αφήνουμε το βαρίδιο να πατώσει και με τα δάχτυλα ανασηκώνουμε ελαφρώς την μισίνα μας για να δώσουμε κίνηση στις καλαμαριέρες μας. Μόλις νιώσουμε ότι η καθετή μας βάρεσε αυτό σημαίνει ότι το καλαμάρι είναι πιασμένο και το τραβάμε χωρίς διακοπή προς το μέρος μας και το ανεβάζουμε στο σκάφος. Όταν ψαρεύουμε καλαμάρια με καθετή η μηχανή του σκάφους μας πρέπει να είναι κλειστή για να μην τα φοβίζει ο θόρυβος. Το χρώμα των καλαμαριέρων δεν παίζει και ιδιαίτερη σημασία αλλά καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε διαφορετικά χρώματα σε μιαν καθετή. Το ψάρεμα με καθετή χρειάζεται προσοχή γιατί όντας νυχτερινή απασχόληση πρέπει να προσέχουμε να μην πιαστούμε σε δίχτυα ή παραγάδια.
Ο άλλος τρόπος με τον οποίο ψαρεύουμε τα καλαμάρια από το σκάφος είναι με τραβηχτό (trolling). Τοποθετούμε στα καλάμια μας καλαμαριέρα και αναλόγως με το βάθος που επιθυμούμε το ανάλογο βαρίδιο και τραβάμε με την ελάχιστη ταχύτητα που αποδίδει η μηχανή μας. Αρκετοί μάλιστα δεν χρησιμοποιούν την μηχανή όταν βρουν ευνοϊκό ρεύμα απλά αφήνουν το σκάφος να κινείται με το ρεύμα. Τα καλάμια που χρησιμοποιούμε για αυτό το ψάρεμα πρέπει να είναι κάπως σκληρά για να αντέχουν το βάρος του καλαμαριού. Υπάρχουν καλαμάρια αλλά και θράψαλα (συγγενικό καλαμάρι) που ξεπερνούν τα δύο κιλά. Τα φρένα της μηχανής του καλαμιού δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ανοιχτά ούτε πολύ κλειστά γιατί το καλαμάρι είναι ευαίσθητο στο τσίμπημα και μπορεί να το χάσουμε εύκολα. Για το τραβηχτό υπάρχουν ειδικές καλαμαριέρες με γλώσσα μπροστά που προσφέρουν πιο φυσική πλευστότητα. Φυσικά και μία συνηθισμένη καλαμαριέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το ανάλογο βαρίδιο. Όταν πιαστεί το καλαμάρι και ακούσουμε τον χαρακτηριστικό θόρυβο των φρένων τότε κλείνουμε τα φρένα μέχρι ενός σημείου και τραβάμε σταθερά το καλαμάρι προς το σκάφος.