member of

 

entrance-to-ithakiΤο νησί σύμβολο της νοσταλγίας είναι εδώ για να μαγέψει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Εξάλλου ποιοι είμαστε εμείς που αμφισβητήσουμε ολόκληρο Οδυσσέα;

Σαν άλλοι ομηρικοί ήρωες, κάνουμε το κύκλο μας και καταλήγουμε στο ιδιαίτερο αυτό νησί των Επτανήσων.

Λίγη γεωγραφία

Η Ιθάκη είναι το μικρότερο μετά τους Παξούς νησί των Επτανήσων και βρίσκεται στα νότια της Λευκάδας και στα βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς, από την οποία χωρίζεται με τον ομώνυμο πορθμό. Πρόκειται για επίμηκες νησί με έκταση 96 τ.χλμ και πληθυσμό 3.084 κατοίκους. Μαζί με άλλα μικρότερα νησιά αποτελεί την επαρχία Ιθάκης που ανήκει στο νομό Κεφαλληνίας και Ιθάκης.

Η Ιθάκη παρουσιάζει πλούσιο διαμελισμό στις ανατολικές ακτές, που χαρακτηρίζονται από πολλούς κόλπους και ακρωτήρια. Το βορειότερο άκρο του νησιού αποτελεί το ακρωτήριο Μέλισσα, ενώ το νοτιότερο το ακρωτήριο Άγιος Ανδρέας. Ανάμεσα στα δυο αυτά άκρα παρεμβάλλονται ο όρμος Φρικών, το ακρωτήριο Μαυρωνάς, το ακρωτήριο Άγιος Ηλίας, ο κόλπος 3380260914 c1e8d79eecΜώλου, το ακρωτήριο Σχοίνος και άλλα ακρωτήρια. Το μήκος των ακτών φτάνει συνολικά τα 101 χλμ. Στο νησί δεν υπάρχει εξ ορισμού κάποιο βουνό, αλλά υπάρχουν οι λόφοι Νηρίτο Όρος (806 μέτρα) και το Μεροβίγλι (669 μέτρα).

Λίγη ιστορία

Οι πρώτες αναφορές του νησιού βρίσκονται στα Ομηρικά χρόνια. Στο βόρειο τμήμα πάνω από το κόλπο που σήμερα ονομάζεται Πόλη, βρέθηκε ο κυριότερος οικισμός της συγκεκριμένης περιόδου. Στο χωριό Σταυρός και στη θέση Πηλικάτα ανακαλύφθηκαν τα ερείπια Μυκηναϊκού οικισμού, δίχως όμως να βρεθεί κάποιο ανάκτορο. Κατά τους ιστορικούς μελετητές στο βορειοδυτικό όρμο σε αυτό το σημείο βρισκόταν τους ιστορικούς χρόνους η Ιθάκη η μεγαλύτερη πόλη του νησιού. Στον Αετό υπήρχε από τον 8ο αι. π.Χ. μία δεύτερη πόλη, η Αλαλκομεναί. Στο σημερινό Βαθύ μέχρι της μέρες μας δεν έχει βρεθεί η ύπαρξη κάποιου αρχαίου οικισμού, οπότε στη περιοχή Σταυρός – Πηλικάτα θα μπορούσε να βρίσκεται το ανάκτορο του Οδυσσέα (μια πιθανότητα των αρχαιολόγων). Στον Όρμο της Πόλης στη βόρεια πλευρά του και στο Σπήλαιο του Λουϊζου, έχουν εντοπιστεί ίχνη λατρείας από τον 9ο αι. π.Χ., έως τους πρώιμους αυτοκρατορικούς χρόνους καθώς και αφιερώματα στις Νύμφες, στον Οδυσσέα και σε άλλες θεότητες. Η Ιθάκη είναι τόπος της ιδέας του ταξιδιού και της επιστροφής. Χωρίς την επιστροφή το ταξίδι είναι μια άσκοπη περιπλάνηση. Οι Ομηρικοί Θιακοί λάτρεψαν τον Βασιλιά τους τον Οδυσσέα και είχαν πάντα λιμάνια επιστροφής. Το αρχαίο λιμάνι του Ρείθρου – είναι οι σημερινές Φρίκες – και εκείνο του Φόρκυνο – το σημερινό Βαθύ.

Για την ιστορία της Ιθάκης από τη περίοδο των Ιστορικών χρόνων δεν είναι και πολλά πράγματα γνωστά για το νησί. Κατά τους μετά – αυτοκρατορικούς χρόνους, η Ιθάκη μαζί με τα άλλα νησιά του Ιονίου, ανήκαν στην επαρχία της Ηπείρου. Το 800 π.Χ., μαζί με τη Κεφαλονιά, τη Λευκάδα και τη Κέρκυρα αποτέλεσαν το Βυζαντινό θέμα της Κεφαλληνίας (από το 1194 τα νησιά αυτά ανήκαν στους κόμητες της Κεφαλληνίας). Τότε η Ιθάκη ονομαζόταν ”Val de Compare” ή μικρή Κεφαλληνία. Από το 1483 ως το 1485 και από το 1500 ως το 1797 η ithaki 3-thumb-largeΙθάκη μαζί με τη Κεφαλονιά, ήταν υπό Ενετική κυριαρχία. Το 1797 και για ελάχιστα χρόνια περιήλθαν στους Γάλλους, όπως και τα άλλα νησιά του Ιονίου και μετά από την Αγγλική κατοχή (1815 – 1864), ενώθηκε με την Ελλάδα το Μάιο του 1864. Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος και η γερμανική κατοχή από το 1941 – 1945 άφησε στο μικρό νησί τα σημάδια του με πολλές εκτελέσεις αγωνιστών για την ελευθερία. Φυσικά και ο εμφύλιος αργότερα δε θα μπορούσε να αφήσει αμέτοχη την Ιθάκη. Κατά τους σεισμούς του 1953 το νησί υπέστη αρκετές καταστροφές, οι περισσότερες όμως αφορούσαν παλαιωμένες οικίες και κτίσματα. Στις μέρες μας πολλά ακούγονται για τη θέση της Ομηρικής Ιθάκης. Πολλοί ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι είναι η Λευκάδα και άλλοι η Κεφαλονιά.

Λίγο για το σήμερα

Η πυκνή βλάστηση, τα βαθυγάλαζα νερά του Ιονίου, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα αρχαιολογικά μνημεία που ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος, κάνουν την Ιθάκη ή το (Θιακί όπως αλλιώς ονομάζεται) μοναδικό προορισμό διακοπών.

Η καρδιά του νησιού χτυπά στο Βαθύ, την πρωτεύουσα της Ιθάκης. Η περιήγηση στα χωριά και στις παραλίες γεμίζει τους επισκέπτες με εκπληκτικές εικόνες της προικισμένης φύσης αλλά και της παράδοσης. Ο Σταυρός, οι Φρίκες, το Κιόνι, το Περαχώρι, η Ανώγη, η Λεύκη, ο Αετός είναι κάποιοι από τους σταθμούς κάθε ταξιδιώτη στο οδοιπορικό του στην Ιθάκη.

Οι παραλίες στην Ιθάκη είναι μικρές, με βότσαλο, ήσυχες, πεντακάθαρες και αρκετά κρύες (όπως σε όλο το Ιόνιο). Πιο κοντά στο Βαθύ είναι τα «Μνήματα» και η «Δέξα» που είναι από τις πιο οργανωμένες στην Ιθάκη (καντίνα , ναυαγοσώστης κλπ). Από το Βαθύ ξεκινάνε και καραβάκια για όμορφες και ήσυχες παραλίες της Ιθάκης που δεν προσβάσιμες με αυτοκίνητο όπως για παράδειγμα το «Γιδάκι». Στο νότιο τμήμα του νησιού ξεχωρίζουν το «Φιλιατρό» (δεύτερη καλύτερη μετά τον Αη Γιάννη) και το Σαρακήνικο. Στα βόρεια σας προτείνω τον την παραλία του Αϊ Γιάννη, μία από τις καλύτερες του νησιού. Θα πάτε μέχρι το χωριό Λεύκη ( 14χλμ από το Βαθύ ) και από εκεί υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος μήκους 3 χλμ μέχρι την παραλία. Φροντίστε μόνο να πάρετε μερικές προμήθειες μαζί σας γιατί δεν θα μπορέσετε να βρείτε ούτε νερό. Μια άλλη πρόταση είναι πάτε μέχρι το πολύ όμορφο Κιόνι και από εκεί με καϊκάκι να επισκεφτείτε κοντινές απόμερες και πανέμορφες παραλίες όπως οι «Αλυκές», η «Ρομποτή» και τα «Τρία Αμμούδια».

ithakiithaca 2008 (14)User Files a12011-ΙΟΝΙΟΌταν βρεθείτε στο νησί επιβάλλεται μια επίσκεψη στο Σπήλαιο των Νυμφών που αναφέρει στην παράδοση του ο Όμηρος. Στο Κιόνι αξίζει να περάσετε μια βόλτα από το σπίτι του Καραϊσκάκη όπου ζούσε ο μεγάλος μας εθνικός ήρωας μέχρι την επανάσταση του 1821. Ακόμα στην είσοδο του λιμανιού στο Βαθύ θα δείτε ένα ερειπωμένο ενετικό φρούριο. Στην νοτιοδυτική πλευρά του λιμανιού βρίσκεται το νησάκι «Λαζαρέτο» το οποίο παλιά χρησιμοποιούνταν ως φυλακή ενώ έχει χτιστεί και μια εκκλησία ( η Μεταμόρφωσης του Σωτήρα ) σε αυτό.

Μην χάσετε τέλος την ευκαιρία να επισκεφθείτε την πιο φημισμένη εκκλησία στην Ιθάκη που βρίσκεται στο χωριό Ανώγη και είναι αφιερωμένη στην Θεοτόκο καθώς και το Αρχαιολογικό και το Ναυτικό Λαογραφικό Μουσείο.

Χρήσιμες πληροφορίες

Δήμος Ιθάκης : 26740 33481, 26740 32795

Αστυνομικό Τμήμα Ιθάκης : 26740 32205

Υπολιμεναρχέιο Ιθάκης : 26740 32909

Κέντρο Υγείας Ιθάκης : 26740 32222

cavos-sunset-view-cottages