Σύμφωνα με πληροφορίες που φθάνουν στο neolaia.gr νέος αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας με αρμοδιότητα τα θέματα Πολιτισμού, στο υπό σύσταση υπέρ-υπουργείο Παιδείας-Πολιτισμού, θα είναι ο Γρηγόρης Τσάλτας.
Η παρουσία ως υπηρεσιακού Υπουργού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου και Καθηγητού Δικαίου της Θάλασσας, με ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο στα θέματα Περιβαλλοντικής Διακυβέρνησης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, εκτιμήθηκε ως ιδιαίτερα θετική από όλους τους υπηρεσιακούς και θεσμικούς παράγοντες που οι αρμοδιότητές τους σχετίζονται με το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, αλλά σειρά από «καραμπόλες» δεν επέτρεψαν τη συνέχιση του έργου στο ΥΠΕΚΑ. Η επιστημονική δραστηριότητα του, ωστόσο, ειδικότερα στα ζητήματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, οδήγησαν τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους προέδρους των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, να του εμπιστευθούν τη θέση του Αναπληρωτού Υπουργού Παιδείας, σε ένα Υπουργείο επικεφαλής του οποίου τέθηκε ο επίσης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και επί σειρά ετών Γενικός Διευθυντής του «Ινστιτούτου Κωνσταντίνος Καραμανλής», Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Ευχή όλων είναι το δίδυμο Αρβανιτόπουλου-Τσάλτα με όσους υφυπουργούς ακόμα πλαισιώσουν την ηγεσία του νέου υπέρ-υπουργείου να αποδώσει σημαντικό έργο στο νευραλγικό για τη χώρα τομέα της Παιδείας και του Πολιτισμού. Τα αποτελέσματα της θητείας τους θα κρίνουν πολλά σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για τα θέματα του τομέα τους και την επίδρασή τους στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Ακολουθεί ένα σύντομο βιογραφικό του νέου Αναπληρωτού Υπουργού Παιδείας:
Ο Γρηγόριος Ι. Τσάλτας γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, Διεθνούς Δικαίου του Περιβάλλοντος και Διεθνούς Δικαίου της Ανάπτυξης και Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Ιδρυτικός Διευθυντής του επιστημονικού Κέντρου ΕΚεΠΕΚ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης), Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (ΕΔΔΔΣ), Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου του Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, Κάτοχος Έδρας Jean Monnet (Ευρωπαϊκή Ένωση και Αναπτυσσόμενες Χώρες), Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Αττικής, Μέλος της Association Internationale du Droit de la Mer,Μέλος του Editorial Board των Aegean Review of the Law of the Sea and Maritime Law και NMIOTC MIO Journal. Έχει διατελέσει επισκέπτης Καθηγητής και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Paris I-Sorbonne (Γαλλία), Tilburg (Ολλανδία), Comillas/ICADE (Ισπανία), Dubrovnick (πρώην Γιουγκοσλαβία), Κύπρου και Cyprus College (Κύπρος), Abidjan (Ακτή Ελεφαντοστού), Cadi Ayat (Μαρόκο), Κρακοβίας (Πολωνία). Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και ελληνικά συνέδρια, ημερίδες και επιστημονικά fora.
Τα πεδία της ερευνητικής του ενασχόλησης περιλαμβάνουν συνοπτικά: πολιτικές και διεθνές δίκαιο της ανάπτυξης, διεθνές δίκαιο και διεθνής πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος, διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ευρωπαϊκές πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, γεωγραφία στις διεθνείς σπουδές. Κατέχει Doctorat d’ Etat en Droit
(ομοφώνως άριστα) στο Διεθνές Δίκαιο από τη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νίκαιας, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Institut Européen des Hautes Etudes Internationales του Πανεπιστημίου Νίκαιας, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο με ειδίκευση στο Δίκαιο της Ανάπτυξης από το Institut du Droit de la Paix et du Développement του Πανεπιστημίου της Νίκαιας και πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από την Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών.