Η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) σε συνεργασία με τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜΟΚΕ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνει το 2ο Διαγωνισμό Επιχειρηματικών Ιδεών και Σχεδίων, προκειμένου να ενισχύσει και να υποστηρίξει τους φοιτητές και απόφοιτους του Ιδρύματος στην ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών και στην ανάληψη επιχειρηματικής δράσης.
Οι φοιτητές και απόφοιτοι του Ιδρύματος καλούνται να υποβάλουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες ή / και τα επιχειρηματικά τους σχέδια μέχρι 30 Αυγούστου 2012. Στη συνέχεια, οι ιδέες και τα σχέδια θα προωθηθούν προς αξιολόγηση στην Επιτροπή Αξιολόγησης η οποία θα συσταθεί για τις ανάγκες του Διαγωνισμού και θα απαρτίζεται από μέλη της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε προτάσεις για νέες επιχειρηματικές ιδέες και νέα επιχειρηματικά σχέδια που οδηγούν στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων.
Οι ιδέες και τα σχέδια που θα ξεχωρίσουν θα βραβευτούν κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που θα διοργανωθεί από τη ΔΑΣΤΑ σε άμεση συνεργασία τη ΜΟΚΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η τελετή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2012.
Φιλοσοφία και σκοπός του διαγωνισμού
Στο πλαίσιο της ερευνητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα μέλη της (μέλη ΔΕΠ, προσωπικό ΕΔΙΠ κλπ, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές κοκ) έχουν αναπτύξει σημαντικές ικανότητες και συσσωρεύσει ερευνητικά και επιστημονικά αποτελέσματα τα οποία αποτελούν εν δυνάμει σημαντικό άυλο κεφάλαιο προς αξιοποίηση.
Είναι γεγονός ότι οι προοπτικές απασχόλησης στις υφιστάμενες επιχειρήσεις είναι ελάχιστες και ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι Ελληνικές επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν τόσο τα αποτελέσματα της τεχνολογικής εξέλιξης όσο και το αντίστοιχο δυναμικό.
Η συγκρότηση νέων επιχειρήσεων από νέους επιστήμονες είναι η καλύτερη προοπτική για τους αποφοίτους και τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας σε ότι αφορά την αξιοποίηση των ικανοτήτων τους και των αποτελεσμάτων της ερευνητικής δραστηριότητας.
Ο 2ος Διαγωνισμός Επιχειρηματικών Ιδεών και Σχεδίων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σκοπεύει στα ακόλουθα:
- Ανάδειξη και αξιοποίηση της δεξαμενής ιδεών και ικανοτήτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
- Προβολή των καλύτερων ιδεών και η υποστήριξή τους ώστε να εξελιχθούν σε υλοποιήσιμα επιχειρηματικά σχέδια
- Υποστήριξη και προώθηση των καλύτερων επιχειρηματικών σχεδίων ώστε να οδηγήσουν στην ανάληψη επιχειρηματικής δράσης
- Ενθάρρυνση των νέων επιστημόνων για ανάληψη επιχειρηματικής δράσης.
Δικαίωμα Συμμετοχής
Ο διαγωνισμός αφορά όλους τους φοιτητές (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες) και το σύνολο των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, χωρίς περιορισμούς σε σχέση με το ακαδημαϊκό ή τεχνολογικό τους υπόβαθρο και το επίπεδο εκπαίδευσης. Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος στον Διαγωνισμό είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε προτάσεις για νέες επιχειρηματικές ιδέες και επιχειρηματικά σχέδια που οδηγούν στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό υποβάλλοντας
- Επιχειρηματικές Ιδέες ή
- Επιχειρηματικά Σχέδια
Για κάθε μία από τις 2 περιπτώσεις υποβάλλονται, στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού, αντίστοιχες Δηλώσεις Συμμετοχής και Φόρμες Υποβολής.
Κριτήρια Αξιολόγησης
Ο Διαγωνισμός αφορά σε επιχειρηματικές ιδέες και επιχειρηματικά σχέδια που υποβάλλονται ανεξάρτητα από το εάν οι υποβάλλοντες δραστηριοποιούνται ήδη στον επιχειρηματικό χώρο. Βασικά κριτήρια του διαγωνισμού είναι:
Για τις επιχειρηματικές ιδέες:
- Προστιθέμενη αξία στην κοινωνία: συμβάλλει στην λύση σημαντικών προβλημάτων με τοπικό ή παγκόσμιο χαρακτήρα, ή προσθέτει αξία στη ζωή των υποψήφιων χρηστών (ατόμων ή οργανισμών)
- Αξιοποίηση γνώσης: αξιοποιεί γνώσεις ή/και αποτελέσματα έρευνας για την παραγωγή προϊόντων, συστημάτων και υπηρεσιών
- Αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού: προσφέρει ευκαιρίες για αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού με υψηλή επιστημονική και τεχνολογική ικανότητα
Για τα επιχειρηματικά σχέδια (επιπλέον)
- Η βιωσιμότητα της ιδέας / του σχεδίου στο σύγχρονο ανταγωνισμό και τις οικονομικές συνθήκες
- Η σύνθεση της επιχειρηματικής ομάδας
Επίσης, η αξιολόγηση θα δίνει έμφαση σε παράγοντες όπως:
- Επίδραση στην οικονομία: αν συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, κοινωνίας και στην απασχόληση, κ.λ.π.
- Προστασία του Περιβάλλοντος: αν για παράδειγμα, συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην ενεργειακή αυτονομία, στην τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία βιολογικών προϊόντων, στην ενίσχυση της παροχής τουριστικού προϊόντος με μικρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Αξιολόγηση και Βραβεία
Η αξιολόγηση θα γίνει με ευθύνη της Επιστημονικής Επιτροπής που θα ορισθεί από τη ΔΑΣΤΑ σε συνεργασία με την ΜΟΚΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στην Επιστημονική Επιτροπή θα συμμετέχουν τόσο μέλη της ακαδημαϊκής, όσο και της επιχειρηματικής κοινότητας. Τα ονόματα των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής θα ανακοινωθούν μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής.
Οι ιδέες και τα σχέδια που θα διακριθούν στην τελική φάση θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις Υπηρεσίες Επιχειρηματικής Αρωγής που υλοποιεί η ΜΟΚΕ, εφ’ όσον το επιθυμούν, για την περεταίρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών ιδεών ή σχεδίων τους, ενώ θα προωθούνται σε επενδυτικά προγράμματα και φορείς και δίκτυα χρηματοδότησης.
Διπλώματα συμμετοχής θα απονεμηθούν σε όλους τους συμμετέχοντες στην τελική φάση του διαγωνισμού.