Μπορεί στο κρεβάτι να θες να την αποφύγεις (ειδικά αν είσαι παντρεμένος), στο τραπέζι όμως τη λαχταράς, αφού αποτελεί ένα εκλεκτό έδεσμα.
Το δεύτερο όνομα του ψαριού αυτού είναι βασιλόψαρο και το συναντάμε στο βυθό σε σχήμα οβάλ με κάθετες, λεπτές σκοτεινόχρωμες ρίγες.
Πρόκειται για ψάρι σαρκοφάγο και τρέφεται με μαλακόστρακα, μαλάκια, σκουλήκια κ.λπ., τα οποία βρίσκει σκάβοντας στην άμμο ή στη λάσπη. Αναπαράγεται την άνοιξη και το καλοκαίρι, μόλις κλείσει τα 2 χρόνια και φτάσει το μέγεθος των 14 εκατοστών. Αν μπορούσε να πεθάνει από βαθιά γεράματα, θα έφτανε σε μήκος το μισό μέτρο και σε βάρος περίπου τα 4 κιλά.
Βέβαια, τα μεγέθη αυτά ακούγονται μυθικά. Στην καλύτερη περίπτωση, η μεγαλύτερη που θα βρούμε θα είναι περίπου 800 γραμμάρια. Η σάρκα της είναι λευκή, συνεκτική και εξαίσια.
Ζει κοντά στις ακτές σε μικρά κοπάδια και σε βάθη που δεν ξεπερνούν τα 50 μέτρα. Θέλει βυθούς με άμμο ή αμμολάσπη και μαύρες φυκιάδες. Δυστυχώς για τη μουρμούρα, αυτοί είναι και οι βυθοί που προτιμούν οι μηχανότρατες. Έτσι, η ελληνική μουρμούρα δεν αφθονεί στους πάγκους των ψαροπωλείων.
Τρόποι ψαρέματος
Διπλάρι και μονάγκιστρο
Mουρμούρες από την ακτή ψαρεύουμε με δύο τρόπους, κυρίως με διπλάρι και μονάγκιστρο.
Για να δελεάσουμε το ψάρι, πρέπει η μάνα και τα παράμαλλα να έχουν κάποιο συγκεκριμένο μήκος.
Από το στριφτάρι έως και το βαρίδι θα χρησιμοποιήσουμε με την πετονιά, η οποία θα είναι 8-15 mm πιο λεπτή από αυτήν της μπομπίνας με μήκος από 1 m ως και 1,5 – 1,8 m, αναλόγως πώς μας βολεύει.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σε περίπτωση που σκαλώσει κάπου το βαρίδι ή το αγκίστρι, να κοπεί η μάνα και όχι η πετονιά της μπομπίνας.
Στη μάνα δένουμε το πρώτο παράμαλλο με το αγκίστρι σε μήκος 30 cm από το στριφτάρι, το μήκος του παράμαλλου πρέπει να είναι και αυτό 30 cm, ενώ στην ένωση της μάνας με το παράμαλλο τοποθετούμε μια χάντρα στη μάνα, περνώντας το παράμαλλο από μέσα. Έτσι όταν αυτό γυρίζει γύρω από τη μάνα δεν μπερδεύεται εύκολα.
Tο επόμενο παράμαλλο το δένουμε 10 cm πάνω από το βαρίδι και έχει μήκος 60 ως 80 cm.
H προετοιμασία επίσης αναπληρωματικών παράμαλλων θα μας απαλλάξει από την κατασκευή τους την τελευταία στιγμή κατά τη διάρκεια του ψαρέματος.
Στο μονάγκιστρο θα χρησιμοποιήσουμε ακριβώς τις ίδιες πετονιές, το μόνο που αλλάζει είναι ότι χρησιμοποιούμε περαστό βαρίδι, ενώ τοποθετούμε και χάντρες για προστασία από τον κόμπο.
H σειρά έχει ως εξής:
Στριφτάρι, μάνα, χάντρα μέσα στη μάνα, βαρίδι περαστό μέσα στη μάνα, χάντρα, στριφτάρι πιο μικρό, παράμαλλο με αγκίστρι.
Δόλωμα
Θα μπορέσεις να δελεάσεις μια μουρμούρα αν της προσφέρεις μάνα, μαύρο σκουλήκι Θεσσαλονίκης, ακροβάτη, κόκκινο, τριχιά, φαραώ.