Σήμερα, μετά από ένα χρόνο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου σε συνέντευξή του στο περιοδικό ΟΜΙΚΡΟΝ της Κύπρου, ο Παύλος Κοντίδης, ο πρώτος Ολυμπιονίκης της Κύπρου, εξηγεί πόσο άλλαξε η ζωή του απ’ εκείνη τη μέρα.
Πόσο άλλαξαν τα πράγματα για σένα τον τελευταίο χρόνο;
Η ζωή μου άλλαξε αλλά όχι τόσο όσο θα περίμενε κανείς μετά από ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Το θετικό είναι ότι κατάφερα να τελειώσω τις σπουδές μου που άφησα στη μέση λόγω των Ολυμπιακών και πλέον είμαι πανέτοιμος να αφοσιωθώ στον αθλητισμό και στην ιστιοπλοΐα.
Οι συμφοιτητές σου ήξεραν ότι έχεις κερδίσει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες;
Ολόκληρο το πανεπιστήμιο ήξερε γι’ αυτό μιας και γράφτηκαν πολλά άρθρα. Μάλιστα, στην περσινή χριστουγεννιάτικη γιορτή ήμουν το κύριο πρόσωπο της βραδιάς.
Τι διαφορές είδες στον εαυτό σου τα τελευταία χρόνια;
Η ζωή μου παραμένει, σε γενικές γραμμές, ίδια. Ίσως επειδή είμαι της άποψης πως τη φόρμουλα της επιτυχίας δεν την αλλάζεις, απλά την τελειοποιείς.
Και σήμερα ποια είναι η βάση σου;
Πλέον αυτή την ερώτηση μπορώ να την απαντήσω με λίγη περισσότερη σιγουριά παρόλο που και πάλι θα έχω πολλά ταξίδια σε ολόκληρο τον κόσμο, λόγω των προπονήσεων ή των αγώνων μου. Θέλω να περνώ τις περισσότερές μου μέρες στην Κύπρο, θα έχω κάποια ταξίδια στην Κροατία όπου κάνω προπόνηση, ενώ θα βρεθώ κάποια στιγμή και στο Ρίο για να εξασκηθώ κι εκεί.
Βλέποντας τα πράγματα από απόσταση, το αργυρό άλλαξε τη ζωή σου;
Αναμφισβήτητα τέτοιες εμπειρίες χαράσσονται βαθιά στο υποσυνείδητό σου. Οι μνήμες απ’ αυτά τα γεγονότα σε βοηθούν να παίρνεις δύναμη στις δύσκολες στιγμές. Η επιτυχία και το βραβείο όμως δεν με άλλαξαν. Σαφώς υπάρχουν αλλαγές αλλά όχι τίποτα δραματικό.
Η αντιμετώπιση των άλλων απέναντί σου;
Άλλαξε το πως με βλέπουν οι άλλοι. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει αναγνώριση, θαυμασμός και σεβασμός σε αυτό που κατάφερα. Αυτό είναι και η δύναμή μου όταν προετοιμάζομαι για κάποιον αγώνα ή όταν περνώ κάτι δύσκολο.
Υπήρξε στήριξη απ’ το Κράτος μετά τη νίκη σου;
Για να είμαι ειλικρινής περίμενα πως τα πράγματα θα άλλαζαν γιατί τα προηγούμενα χρόνια πέρασα δύσκολα. Άκουσα πολλές υποσχέσεις όταν επέστρεψα και ήταν ανοικτές οι κάμερες. Δυστυχώς, πάλι η οικογένειά μου επωμίζεται το μεγαλύτερο κόστος της προετοιμασίας μου όπως έκανε και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί αν δεν ήταν η οικογένειά μου με τη στήριξή της δεν νομίζω να έπαιρνα ποτέ κάποιο μετάλλιο. Αντιλαμβάνομαι, όπως και όλοι μας, πως οι δοκιμασίες που περνά το νησί μας είναι πρωτόγνωρες και πολύ δύσκολες, αλλά πολλές φορές ο αθλητισμός και συγκεκριμένα ο ατομικός αθλητισμός απέδειξε πως μπορεί να είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του νησιού μας ανά το παγκόσμιο και να αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση για να ελκύσει τουρίστες που θα μας βοηθήσουν να ανακάμψουμε.
Ποιος είναι ο επόμενος στόχος ενός αθλητή που κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς απ’ τα 22 του;
Πάντοτε μου αρέσει να βελτιώνομαι. Η μόνη βελτίωση που μένει λοιπόν είναι το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο. Κάθε χρόνο όμως έχουμε πολλούς άλλους αγώνες που θέλω να δίνω πάντοτε τον καλύτερό μου εαυτό και να κερδίζω.
Τι είναι εκείνο που σου λείπει περισσότερο απ’ την Κύπρο εκτός απ’ τους δικούς σου ανθρώπους;
Τη ζωή στη Λεμεσό τη λατρεύω και πλέον με όλα αυτά τα έργα στον παραλιακό θεωρώ τη Λεμεσό μια πανέμορφη πόλη. Αναμφισβήτητα μου λείπουν οι φίλοι μου και οι περίπατοι εκεί, πάντοτε κοντά στη θάλασσα, όπως επίσης και το καλό φαγητό.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν επιστρέφεις στην Κύπρο;
Βλέπω τους δικούς μου ανθρώπους και ετοιμάζομαι για προπόνηση. Πολλές φορές φτάνω στο νησί το πρωί και ύστερα από κάποιες ώρες πηγαίνω για προπόνηση.
Έχεις χόμπι; Μπαίνεις στην κουζίνα για να μαγειρέψεις; Έχεις αγαπημένες ταινίες;
Μου αρέσουν τα extreme σπορ αλλά δεν θα έλεγα ότι έχω ένα συγκεκριμένο χόμπι. Όταν είμαι στο εξωτερικό πάντοτε μαγειρεύω για να μπορώ να ακολουθώ το πρόγραμμα διατροφής μου που δεν έχει σχέση μόνο με το τι τρως αλλά πόσο τρως, πώς το μαγειρεύεις, πότε το τρως, με τι το τρως και με ποια σειρά.
Η αλήθεια είναι πως συνήθως οι αθλητές έχουν ένα αυστηρό πρόγραμμα που τηρούν ευλαβικά. Το καλοκαίρι αυτό χαλαρώνει; Ποια είναι η παρασπονδία που επιτρέπεις στον εαυτό σου;
Στην ιστιοπλοΐα δεν συμβαίνει ακριβώς αυτό γιατί οι μεγάλοι αγώνες συνήθως είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η περίοδος που υπάρχει κάποια χαλάρωση είναι συνήθως στο τέλος της αγωνιστικής σεζόν. Όσο για την παρανομία που κάνω σε περίοδο χαλάρωσης έχει σχέση με το φαγητό μιας και μου αρέσει πάρα πολύ η κυπριακή κουζίνα.
Απ’ την άλλη, βέβαια το καλοκαίρι ευνοεί τους έρωτες.
Ο έρωτας δεν καταλαβαίνει από εποχές όταν είναι να σε βρει θα το κάνει ασχέτως τόπου και χρόνου. Σίγουρα βέβαια το καλοκαίρι ο κόσμος διασκεδάζει περισσότερο, είναι πιο κοινωνικός, περνά ώρες στις παραλίες και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να ερωτευτεί κανείς.
Ποια είναι η ιδανική γυναίκα;
Ο καθένας έχει προτιμήσεις και γούστα για το αντίθετο φύλο. Το να αναλύσεις θεωρητικά πώς είναι η τέλεια γυναίκα είναι σχεδόν αδύνατο. Άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη. Πολλά πράγματα στη θεωρία είναι τέλεια αλλά δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη. Σίγουρα όμως η ιδανική γυναίκα για μένα είναι αυτή με την οποία υπάρχει επικοινωνία και εμπιστοσύνη, η γυναίκα που σε ελκύει, σε σέβεται και της αρέσουν πράγματα που αρέσουν και σε σένα. Στη δική μου περίπτωση ένα απλό παράδειγμα είναι μία γυναίκα που ενδιαφέρεται για τη σωματική της υγεία, της αρέσει η άσκηση και η υγιεινή διατροφή.
Ποιο είναι το πράγμα που θα προσέξεις πρώτα σε μια γυναίκα;
Το βλέμμα της.
Τι είναι εκείνο που φαντάζεσαι για τον Παύλο στον μέλλον; Πώς βλέπεις τον εαυτό σου;
Προσωπικά έχω βλέψεις για πολλές Ολυμπιάδες ακόμα. Σίγουρα όμως θέλω να βαδίζω βήμα με βήμα μιας και 4 χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλά μπορούν να αλλάξουν. Έτσι αυτή τη στιγμή μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς του Ρίο, νοουμένου ότι θα είμαι υγιής στοχεύοντας την κορυφή. Για τις επόμενες Ολυμπιάδες θα παίξουν αρκετά πράγματα ρόλο.
Δηλαδή;
Θα πρέπει να ζυγίσω αν ο αθλητισμός μπορεί να μου προσφέρει την οικονομική ευχέρεια να δημιουργήσω και να μεγαλώσω τη δική μου οικογένεια, κάτι που θέλω να κάνω κάποια στιγμή. Δεν είμαι σίγουρος πώς θα αντέξω να περάσω ότι πέρασα για να κερδίσω το μετάλλιο. Αν δηλαδή θα πρέπει ακόμη η οικογένεια μου να στηρίζει οικονομικά την προετοιμασία μου, είναι πιθανό να αναγκαστώ να σταματήσω. Αν θα πρέπει να μου δίνουν χρήματα για τη διαμονή, τη διατροφή, τη διακίνησή μου και για πολλά άλλα τότε μάλλον δεν πρέπει να λέγομαι επαγγελματίας. Ένας επαγγελματίας πρέπει να πληρώνει όλα αυτά με το μισθό του ή με αυτά που του δίνει η δουλειά του. Και εγώ δεν το έχω αυτό γιατί μάλλον δεν αναγνωρίζεται αυτό που κάνω.