Η συνταγή για ένα επιτυχημένο ταξίδι με το σκάφος περιλαμβάνει πολλά συστατικά. Ίσως το πιο σημαντικό από αυτά, είναι η αρμονική συμβίωση του πληρώματος.
Όταν λέμε πλήρωμα, εννοούμε όλους όσους συμμετέχουν στο εκάστοτε ταξίδι. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για την παρέα μας ή την οικογένεια μας.
Ακόμα όμως και σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να προκύψουν ορισμένα προβλήματα συγκατοίκησης.
Η συμβίωση, ακόμα και με άτομα που γνωρίζουμε, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Αυτό οφείλεται κυρίως στις διαφορετικές συνήθειες αλλά και στις απαιτήσεις που μπορεί να έχει ο καθένας από το ταξίδι αυτό. Σκεφτείτε λοιπόν καλά με ποιους θέλετε να συνταξιδέψετε.
Σεβασμός, ο «χρυσός κανόνας»
Τίποτα δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει αρμονικά αν δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος. Μπορεί ο καθένας από εμάς να έχει συνηθίσει στο δικό του τρόπο ζωής, στο περιορισμένο χώρο όμως ενός σκάφους όλοι πρέπει να έχουν κάποιους κοινούς κώδικες, ώστε να μην δημιουργούνται προστριβές.
Πριν από το ταξίδι, φρόνιμο είναι να γίνει μια σωστή επιλογή του προσωπικού χώρου που θα διατηρεί ο καθένας. Σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια και το μέγεθος τους σκάφους. Είθισται ο καθένας να έχει τη δική του καμπίνα, την οποία τις περισσότερες φορές την μοιράζεται με κάποιο άτομο της επιλογής του.
Οι υπόλοιποι χώροι του σκάφους χρησιμοποιούνται από όλο το πλήρωμα. Συγκεκριμένα το μπάνιο, η κουζίνα, το σαλόνι, το κατάστρωμα και γενικά όλοι οι εξωτερικοί χώροι. Επειδή ακριβώς έχουμε να κάνουμε με κοινόχρηστους χώρους, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο που λειτουργούμε μέσα σε αυτούς.
Ας δούμε τους πιο συνηθισμένους λόγους που μπορούν να προκαλέσουν προστριβές σε ένα σκάφος.
Έλλειψη καθαριότητας – ακαταστασία
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρούμε τους χώρους τους σκάφους καθαρούς και ιδιαίτερα τους κοινόχρηστους. Πέρα από την γενικότερη αισθητική η καθαριότητα είναι απαραίτητη γιατί ειδάλλως μπορεί να δημιουργηθούν εστίες μικροβίων (τουαλέτες, κουζίνα). Φανταστείτε ένα χώρο γεμάτο αποφάγια, πεταμένα ρούχα και γενικά κάθε είδους ακαταστασίας. Σίγουρα δεν θα μπορέσετε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε το ταξίδι σας.
Έλλειψη συνεργασίας
Πέρα από την καθαριότητα, το ταξίδι με ένα σκάφος, ιδιαίτερα αν είναι ιστιοπλοϊκό, απαιτεί τη συμμετοχή και τη συνεργασία του πληρώματος στις εκάστοτε εργασίες που προκύπτουν. Πρέπει πάντα να είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε. Γενικά η πολιτική του «δεν κάνω τίποτα, είμαι σε διακοπές» μπορεί να ενοχλήσει τους υπόλοιπους χαλώντας έτσι την ατμόσφαιρα των διακοπών.
Διαφορετικές προσδοκίες
Ο καθένας από εμάς ερμηνεύει διαφορετικά την έννοια της λέξης «διακοπές». Αυτό μπορεί να συμβεί και εδώ δημιουργώντας ένα γενικότερο κλίμα ασυνεννοησίας. Κάποιοι επιθυμούν μικρά ταξίδια σε μικρά και απομονωμένα μέρη, ενώ κάποιοι άλλοι το αντίθετο. Για να μην καταλήξετε στο τέλος μόνος στις διακοπές, καλό θα ήταν να έχετε οργανώσει από πριν το πρόγραμμα του ταξιδιού, συνδυάζοντας τις προτιμήσεις των περισσότερων.
Δύσκολες συνθήκες
Ανεξάρτητα από το πόσο καλά έχουμε οργανώσει ένα ταξίδι, πάντα υπάρχουν κάποιες μεταβλητές που δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε και πιθανόν να δημιουργήσουν δυσκολίες (άσχημος καιρός, ατυχήματα κτλ). Πρέπει πάντα να τις αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και να αποφεύγουμε συμπεριφορές που μπορούν να οξύνουν τα πράγματα.
Φύση του ταξιδιού
Γενικότερα, η επιλογή διακοπών με σκάφος συνδυάζεται με μια ατμόσφαιρα περιπέτειας. Ο περιορισμένος χώρος διαμονής, τα συγκεκριμένα αποθέματα νερού και τροφίμων, η συνεχής εναλλαγή τοπίων κτλ συνθέτουν μια κατάσταση στην οποία κάποιος πρέπει να θέλει να συμμετάσχει.
Να σημειώσουμε εδώ και τις περιπτώσεις σκαφών που προσφέρουν μεταξύ άλλων και ένα μεγαλύτερο βαθμό πολυτέλειας (ατομικές τουαλέτες, περισσότερα σαλόνια κτλ.) Παρά όμως την πολυτέλεια και γενικά τα κομφόρ που ένα σκάφος μπορεί να προσφέρει, η ανάγκη για συνεργασία είναι η ίδια.
Κανείς δεν είπε πως η διαμονή σε ένα σκάφος μαζί με άλλα άτομα είναι εύκολη υπόθεση. Αν όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα από την αρχή και όλοι συμμετέχουν εξίσου, το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό και η εμπειρία μοναδική.