member of

Hybris | Οι νικητές του Game Idea Contest 2012 στο neolaia.gr!

Τι είναι το Hybris?

Το Hybris (“Χάιμπρις”) είναι ένα 2D action / adventure game εμπνευσμένο από κλασσικούς τίτλους του είδους όπως το «Super Metroid» και το «Castlevania: Symphony of the Night» αλλά πλήρως εκσυγχρονισμένο με υψηλής ανάλυσης γραφικά, ατμοσφαιρική αισθητική, κινηματογραφική αίσθηση, πρωτότυπες ιδέες, νέα στοιχεία gameplay και πολύ πλούσια ιστορία. Επιπλέον έχει επιρροές και από είδη παιχνιδιών όπως RPGs και Platforms και τελικά καταλήγει να είναι ένας τίτλος αρκετά διαφορετικός από οτιδήποτε άλλο στην αγορά.

Πως προέκυψε η ιδέα του game;

Μιχάλης Κατηρτζόγλου: απο εσωτερική ανάγκη.. που ειναι η επιθυμία του δημιουργού να φτιάξει ενα δικό του κόσμο, στον οποίο να δρουν οι ήρωες του..

Χρήστος Τσώνης: Πάντα ήθελα να συμμετάσχω στη δημιουργία ενός video game αλλά το να δουλέψω στο δικό μου σημαίνει πολλά περισσότερα για μένα. Ένα μεγάλο όνειρο θα έχει πραγματοποιηθεί για μένα τη μέρα που θα δώ το Hybris ολοκληρωμένο και διαθέσιμο σε οποιονδήποτε να το παίξει.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το Hybris;

Βασικός στόχος είναι να δώσουμε στον παίκτη μια ευχάριστη εμπειρία, οικεία αλλά ταυτόχρονα διαφορετική από οτιδήποτε έχει ξαναπαίξει. Θέλουμε δηλαδή το Hybris να είναι καταρχήν ένας αντικειμενικά καλός τίτλος που να αξίζει τη (χαμηλή) τιμή του, όπως κάθε indie game που σέβεται τον εαυτό του.

Πείτε μας δύο λόγια για το σενάριο και τον κόσμο του Hybris.

To Hybris εξελίσσεται σε ένα κόσμο αρκετά διαφορετικό από τον δικό μας.

Η φύση είναι τερατώδης και επικίνδυνη για τον άνθρωπο, επιθετική και ταυτόχρονα πολύ δυνατή.

Έτσι οι κοινωνίες είναι κλεισμένες μέσα σε πόλεις-οχυρά, σε πλήρη απομόνωση. Αυτή η κατάσταση ευνοεί την ύπαρξη μιας απολυταρχικής κυβέρνησης που σαν στόχο πάνω απ’ όλα έχει να προστατεύει τους πολίτες.

Υπάρχουν ομάδες κρούσεις (οι λεγόμενοι «anti-rangers») που περιπολούν γύρω από τις πόλεις, δίνοντας μάχες ενάντια σε μια σχεδόν ευφυή ζούγκλα που είναι γεμάτη αφύσικα ζώα και μεγαλώνει με υπερφυσική ταχύτητα, ενώ παράλληλα συλλέγουν στοιχεία από τα διάφορα έμβια όντα για επιστημονική έρευνα.

Ο ήρωας μας, «Eric», ένας παράνομος βιολόγος, προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια για τη χλωρίδα και την πανίδα του κόσμου. Έχει τη βοήθεια μιας ομάδας επαναστατών ερευνητών τις οποίας ηγείται, και μιας ανεξήγητης δύναμης που τον ενισχύει και τον καθοδηγεί.

Είναι ένα σενάριο που αντιπροσωπεύει το πνεύμα των καιρών, γεμάτο ανατροπές και αξέχαστους χαρακτήρες, και είμαστε βέβαιοι πως θα κρατήσει το ενδιαφέρον των παικτών μέχρι το τέλος.

Ποια είναι τα σημεία κλειδιά του παιχνιδιού; Ποια στοιχεία το διαφοροποιούν από άλλα παιχνίδια;

Αυτό που τελικά διαφοροποιεί το Hybris από άλλα παιχνίδια είναι το προσωπικό μας στοιχείο. Βάζουμε ιδέες από πολλά και διαφορετικά games που εμάς μας αρέσουν, αλλάζουμε πράγματα που δε μας αρέσουν, αποφεύγουμε οτιδήποτε προσωπικά μας ενοχλεί όταν παίζουμε games ενώ υλοποιούμε και πολλές δικές μας ιδέες που μας αρέσουν και πιστεύουμε ότι θα ενθουσιάσουν τον παίκτη.

Φτιάχνουμε δηλαδή ένα game που πρώτα απ’όλα αρέσει σε εμάς τους ίδιους.

Λίγα λόγια για την ομάδα, τι δουλειά κάνει ο καθένας;

Ανδρέας Ξερουδάκης: Είναι ο project manager του παιχνιδιού, ο οποίος συντονίζει τα μέλη της ομάδας, επιτηρεί την πρόοδο του παιχνιδιού και θέτει κάθε φορά τους στόχους και τα deadlines που πρέπει να τηρήσουμε. Είναι επίσης υπεύθυνος για τη μουσική υπόκρουση και ηχητική επένδυση του παιχνιδιού.

Χρήστος Τσώνης: Εκπληρώνει το ρόλο του gameplay programmer και game director, είναι αυτός που δίνει «ζωή» στον κόσμο του παιχνιδιού και αποτελεί τον φυσικό ηγέτη και «ψυχή» της ομάδας.

Λεωνίδας Αμπατζόπουλος: Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης που τροφοδοτεί την ομάδα με υψηλής ποιότητας γραφικά και animations.

Γιώργος Γεωργόπουλος: Graphics programmer, αναζητεί 1000 και 1 μεθόδους να εμφανίσει χρωματιστά pixel στην οθόνη.

Μιχάλης Κατηρτζόγλου: Σεναριογράφος. Σκοπός του να προφυλάξει, με τη ζωή του αν χρειαστεί, τα μυστικά του κόσμου του Hybris -μέχρι να τα ανακαλύψουν οι παίκτες φυσικά..

Κερδίσατε το διαγωνισμό, τώρα τι;

Το 1ο Βραβειο του Διαγωνισμου Game Idea Contest 2012 της 27 Ιουνιου 2012 του Πανελληνιου Συλλογου Δημιουργων Λογισμικου Ψυχαγωγιας (HGDA) που πηραμε αποτελει σιγουρα μια ανεκτιμητη ηθικη επιβραβευση, που ειναι παντοτε ευπροσδεκτη.Σκοπος μας ειναι στην συνεχεια να εξελιξουμε το παιχνιδι και να φτασουμε, αν ειναι δυνατον, στην ολοκληρωση του.

Εξαιτιας των αυξημενων απαιτησεων του παιχνιδιου μας, οπως και της επιθυμιας μας για την αρτιωτερη δυνατη ολοκληρωση του, καθε προσφορα ειναι ευπροσδεκτη.

Ειμαστε προθυμοι για καποια τυχον οικονομικη (φυσικα χωρις παρεμβαση στο δημιουργικο του παιχνιδιου) συνεργασια/χρηματοδοτηση, που θα μας επιτρεψει π.χ. την ευρεση νεων συνεργατων, την μισθωση καταλληλου χωρου εργασιας στο κεντρο της Αθηνας, την ευρυτερη δυνατη γνωστοποιηση του παιχνιδιου μεσω διαδικτυο και λοιπων ΜΜΕνημερωσης κ.λ.π.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε ως τώρα; Τι προκλήσεις βλέπετε να αντιμετωπίζετε στο μέλλον;

Δυσκολίες που έχουν να κάνουν με το game development υπάρχουν πολλές, κυρίως γιατί είναι ένα πεδίο αρκετά πολύπλοκο, στο οποίο λίγοι έχουν την απαραίτητη εμπειρία.

Τέτοιες δυσκολίες όμως μπορούν να ξεπεραστούν με λίγη έρευνα και πολλή σκέψη.

Είναι κάτι το οποίο ξέραμε πως θα βρούμε μπροστά μας, εφόσον αποφασίσαμε να κάτσουμε να φτιάξουμε ένα video game.

Αυτό που δεν είναι στον έλεγχο μας, και αποτελεί τεράστιο εμπόδιο, είναι η δυσκολία και το κόστος του να φτιάξεις μια τετοια επιχείρηση στην χωρα μας.

Είναι εύκολο να είσαι indie developer στην Ελλάδα;

Αναλόγως.

Υπάρχει ο εύκολος τρόπος του να φτιάξεις mini-games για browser ή κινητό. Δηλαδή αρπαχτές. Εμείς, οχι μονον επειδή είμαστε μαζοχιστές, επιλέξαμε τον δύσκολο τρόπο: να φτιάξουμε έναν ολοκληρωμένο τίτλο με πολύπλοκο αλλά φρέσκο gameplay, υψηλής ποιότητας γραφικά και ένα σενάριο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης, και όχι απλά περίβλημα της.

Δεν μπορώ καν να μετρήσω τους τρόπους με τους οποίους το να είσαι στην Ελλάδα κάνει ένα τέτοιο εγχείρημα να μοιάζει από δύσκολο έως ακατόρθωτο.Δεν έχουμε χώρο εργασίας γιατί δεν έχουμε κεφάλαιο. Δεν έχουμε κεφάλαιο γιατί δεν έχουμε επενδυτές. Δεν έχουμε επενδυτές, παρόλο που δεχόμαστε προσφορές, γιατί δεν είμαστε επίσημα εταιρία. Δεν είμαστε επίσημα εταιρία γιατί για να γίνεις πρέπει να πληρώνεις κερατιάτικα στο κράτος χωρίς εισόδημα και χωρίς κανένα προφανή λόγο, άρα πρέπει να έχεις κεφάλαιο. Είναι ένας φαύλος κύκλος ανάποδης τριτοκοσμικής μιζέριας και βλακείας. Αλλά δε μασάμε. Είναι βρώμικη δουλειά και κάποιος πρέπει να την κάνει!

Σε ποιο κοινό απευθύνεστε;

Ως 2D action/adventure, το Hybris απευθύνεται σε ένα κοινό που δεν είναι mainstream, αλλά παραδόξως τα τελευταία χρόνια ολοένα και μεγαλώνει. Είναι γενικά μια καλή εποχή για indie games με νέες πλατφόρμες διανομής, ολοένα και μεγαλύτερο κοινό, και κοινότητες χρηματοδότησης απευθείας από τους χρήστες όπως το Kickstarter και το Indiegogo. Συν, το είδος παιχνιδιών «Metroidvania» από το οποίο αντλούμε μεγάλο μέρος της έμπνευσης μας για το Hybris έχει ένα μικρό, αλλά φανατικό, κοινό, που διψά για τους σπάνιους νέους τίτλους στο είδος. Τα πράγματα φαίνονται πολύ καλά σε αυτό τον τομέα.

Παίζετε παιχνίδια; Ποια είναι τα αγαπημένα σας;

Γιώργος Γεωργόπουλος: Sci-Fi RPGs (ειδικά το System Shock 2 ), 3rd person adventures,παιχνίδια που ενθαρρύνουν την εξερεύνηση γενικά,π.χ Metroidvania games.

Μιχάλης Κατηρτζόγλου: Μου αρέσουν πολλά είδη παιχνιδιών, αλλά οι αδυναμίες μου είναι RPGs (όπως Witcher 2, Persona 4) και Bullet Hell Shoot em’ ups (Touhou Project).

Λεωνιδας Αμπατζοπουλος: Απο μικρος επαιζα arcade games στα ferry-boats.. μ’αρεσουν πολυ τα 2D sidescroller/fighter οπως τα Metal Slug, Guilty Gear κττ

Χρηστος Τσωνης: Super Mario Galaxy, Banjo Kazooie, Kirbys Adventures, Fallout 3 και όλη η σειρά Phoenix Wright είναι τα πολύ αγαπημένα μου.

Ανδρέας Ξερουδάκης: Cinematic Platformers όπως Abe’s Exodus και Limbo.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το Hybris και την ομάδα, στο επίσημο page τους στο facebook!