Το kitesurf ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 αλλά πραγματικά αναπτύχθηκε μετά το 2003, όπως και η βιομηχανία του kite γενικότερα.
Στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια παρατηρείται μία έξαρση στο άθλημα και όχι μόνο από τον ανδρικό πληθυσμό, αφού η χώρα πραγματικά προσφέρεται γι’ αυτό λόγω της καλής θερμοκρασίας, των υπέροχων παραλιών και τελευταίο και σπουδαιότερο λόγω των ανέμων της.
To kitesurf είναι ένας συνδυασμός διάφορων αθλημάτων όπως είναι το wakeboard, windsurf, paraglide και το surf. Στην ουσία στο kite δημιουργείται διαγώνια (90 μοίρες) κίνηση του αναβάτη ‘’πιέζοντας’’ τον αετό μέσα στη δύναμη του αέρα.
Ένα kite αποτελείται από το πανί, τη μάτσα και τις αρτάνες (ζύγια), που ενώνουν τη μάτσα με το πανί. Τα σχοινιά αυτά συνήθως έχουν μήκος 22-25 μέτρα. Ο αναβάτης, με τη βοήθεια του αετού σερφάρει στο νερό πάνω σε μια σανίδα που έχει 2 τύπους: directional σανίδι το οποίο είναι για κύματα και όπως λέει και η λέξη είναι μιας κατεύθυνσης twintip σανίδι το οποίο είναι για ελεύθερη οδήγηση και από τις 2 πλευρές ενώ στις μέρες μας είναι και το πιο δημοφιλές στη χρήση.
Πλεονεκτήματα του kitesurf
Δεν είναι δύσκολο κανείς να μάθει kitesurf. Μέσα σε 3 μέρες έχει πάρει όλα τα εφόδια που θέλει. Μέχρι το waterstart είναι εύκολο να φτάσει ο αναβάτης και να μάθει όλα όσα του χρειάζονται ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας.
Kitesurfing μπορεί κάποιος να κάνει και με πολύ αέρα αλλά και με λίγο, κάτι που στο windsurf δε συμβαίνει αφού εκεί θες τουλάχιστον 5 μποφόρ ενώ στο kitesurf μπορείς να κάνεις και με 3-4 μποφόρ.
Το kitesurf εκτός από το σερφάρισμα στο νερό σου δίνει τη δυνατότητα να ΄’παίξεις’’ με τον αέρα και σε ένα άλλο επίπεδο που είναι τα εντυπωσιακά άλματα. Ένας αρχάριος αναβάτης μπορεί να ξεκινήσει άλματα ακόμα και σε ένα μήνα από τα μαθήματα του αν κάνει συστηματικά προπονήσεις στο νερό.
Το σημαντικότερο, κατά την άποψη μου, πλεονέκτημα του kitesurf είναι η εύκολη μεταφορά του εξοπλισμού αφού μπορείς να τον μεταφέρεις ακόμα και σε δίκυκλο!
)