Μην ψάχνετε για δραματικές διαρροές στην ψήφιση των μέτρων
Μετά την οριστικοποίηση ενός μεγάλου μέρους του πακέτου μέτρων, το ενδιαφέρον μετακινείται στο εύρος της κοινοβουλευτικής στήριξης που ο σχετικός νόμος-μοναδικό άρθρο θα λάβει. Η «Καρουζολογία – Μεϊμαρολογία» των προηγούμενων ημερών, που καθόλου δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να επανέλθει στο προσκήνιο των εξελίξεων, δίνει πρόσκαιρα τουλάχιστον τη θέση της στην αριθμολογία γύρω από το πόσα και ποια κοινοβουλευτικά μέλη των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού θα ψηφίσουν και αντίστοιχα θα καταψηφίσουν τα νέα μνημονιακά μέτρα.
Πολλοί ενθυμούμενοι τις εκτεταμένες, σχεδόν διαλυτικές, διαρροές για τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ της προηγούμενης κοινοβουλευτικής σύνθεσης των εθνικών εκλογών του 2009, αναμένουν κάτι αντίστοιχο, έστω σε μικρογραφία, για τα κόμματα της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης στην επικείμενη ψήφιση των νέων δεινών για την ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά μνημονιακών ρυθμίσεων. Διαρροές όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν, πιθανότατα και για τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα, αλλά η πολιτική βούληση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους για τη στήριξη της παρούσας κυβερνητικής πρότασης θα είναι αρκούντως στιβαρή, συγκριτικά με την αδύναμη στήριξη των αντίστοιχων Κ.Ο. υποστήριξης των κυβερνήσεων Παπανδρέου κι εν συνεχεία Παπαδήμου.
Κι ο βασικότερος λόγος δεν είναι άλλος από το ότι οι Βουλευτές που εκλέχτηκαν στα κοινοβουλευτικά έδρανα στις εκλογές του 2012 είναι απολύτως συνειδητοποιημένοι για το ποιο κόμμα και ποια γενικότερα πολιτική κατεύθυνση στηρίζουν και, εν τέλει, ψηφίζουν στη Βουλή. Εάν πολλοί από τους Βουλευτές που ενίσχυσαν με την ψήφο τους τις κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου είχαν πλήρη άγνοια για τις αποφάσεις που κλήθηκαν αργότερα να επιβεβαιώσουν, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών των Κ.Ο. των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΔΗΜΑΡ – στην περίπτωση της τελευταίας, ιδίως μετά από τα όσα προέκυψαν στις νέες εκλογές του Ιουνίου και ύστερα από τη δέσμευσή του κόμματός για ανεύρεση πολιτικής λύσης σε κάθε περίπτωση – είχε πλήρη επίγνωση για το τι επρόκειτο να του ζητηθεί να επικυρώσει.
Το στοιχείο αυτό, της επίγνωσης των ευρύτερων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών και ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων και πολιτικών, μα ταυτόχρονα και της παρόλα αυτά ένταξης και εκλογής τους στο βουλευτικό αξίωμα με τα συγκεκριμένα κόμματα, κάνει τα μέλη των Κ.Ο. των τριών κομμάτων, που από κοινού έχουν αναλάβει την ευθύνη για την πορεία της χώρας, μία πολύ συμπαγή κοινοβουλευτική δύναμη υποστήριξης των τελικών κυβερνητικών αποφάσεων, όπως αυτές λαμβάνονται μετά τις σχετικές συνεννοήσεις με την τρόικα. Από αυτήν άποψη καλό θα είναι όσοι αναμένουν μεγάλες ενδοκομματικές αναταράξεις στα τρία πολιτικά υποκείμενα του νεοεκλεγέντος συνεργατικού κυβερνητικού σχηματισμού, να κρατάνε «μικρό καλάθι»…