Το νησί του Περσέα και της Δανάης, μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών του και με συμμάχους τον κυκλαδίτικο ήλιο και τα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου, υπόσχεται μια μαγευτική απόδραση.
Ανοίγοντας το χάρτη, βρίσκεις τη Σέριφο στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σίφνο. Έχει έκταση 75 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα (όσο περίπου και η Σύρος) και πρωτεύουσα της είναι η Χώρα (ή Σέριφος). Επίνειο είναι το Λιβάδι, ενώ άλλοι μεγάλοι οικισμοί είναι ο Κουταλάς, το Μεγάλο Λιβάδι και ο Κένταρχος.
Η ιστορία θέλει το νησί να κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους ενώ η μυθολογία συνδέει τη Σέριφο με τον μύθο του Περσέα. Σύμφωνα με αυτόν, στη Σέριφο κατέληξε το κουτί, στο οποίο ο βασιλιάς του Άργους Ακρίσιος είχε φυλακίσει την κόρη του Δανάη με τον μικρό γιο της Περσέα. Όταν μεγάλωσε ο Περσέας, ο βασιλιάς της Σερίφου Πολυδέκτης τον έπεισε να του φέρει την κεφαλή της Μέδουσας, μιας από τις τρεις Γοργόνες, που όποιος την έβλεπε κατά πρόσωπο απολιθωνόταν. Ο Περσέας με τη βοήθεια των θεών θα τα καταφέρει και θα επιστρέψει στη Σέριφο. Στο μεταξύ ο Πολυδέκτης είχε αποπειραθεί να βιάσει τη Δανάη και αυτή για να προστατευτεί είχε καταφύγει σε έναν ναό. Για να εκδικηθεί ο Περσέας, έδειξε στον Πολυδέκτη το τρόπαιό του και εκείνος απολιθώθηκε.
Το νησί από την αρχαιότητα γίνεται γνωστό για τα πλούσια μεταλλικά κοιτάσματα του εδάφους του. Από τότε και ανάπεριόδους γίνεται μια συστηματική εξόρυξη στη Σέριφο, με αποκορύφωμα το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα όπου ξεκινά η εντατική εκμετάλλευση της, κυρίως από την οικογένεια Γρόμαν. Το γεγονός αυτό αύξησε κατά πολύ τον πληθυσμό του νησιού, άφησε όμως και ανεξίτηλα σημάδια στο κορμί του.
Αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το νησί έχει μια ιδιαίτερη ενέργεια εξ αιτίας του μαγνητικού πεδίου από τα μεταλλεύματα. Μια ενέργεια που σε συνδυασμό με την παράδοση του νησιού δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό.
Το μόνο που σίγουρα θα χρειαστείτε, όταν επισκεφθείτε τη Σέριφο, είναι το μαγιό σας μιας και το νησί έχει πάνω από 70 παραλίες, λόγω το πολλών μικρών και μεγάλων κόλπων. Τα πάντα υπάρχουν εδώ. Από βραχώδεις ακτές και χρυσές αμμουδιές με άμμο μέχρι παραλίες με λεπτό ή χοντρό βότσαλο. Μία για κάθε γούστο. Κάποιες από αυτές είναι προσβάσιμες οδικώς, κάποιες από γραφικά μονοπάτια και κάποιες άλλες μόνο από τη θάλασσα. Οπότε η καλύτερη λύση είναι να πάτε με κάποιο σκάφος για να τις εξερευνήσετε όλες.
Η μεγαλύτερη παραλία είναι ο Αυλόμωνας, που βρίσκεται κοντά στο Λιβάδι. Εδώ θα βρείτε τις περισσότερες δυνατές διευκολύνσεις, όπως ξαπλώστρες και ομπρέλες προς ενοικίαση. Από τις ωραιότερες του νησιού είναι αυτή της Ψιλή Άμμου αλλά και στο Γάνεμα και στα Βαγιά. Αρκετή ησυχία θα βρείτε στην αμμουδιά του Κουταλά, ενώ μην χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε το μπάνιο σας στο Μεγάλο Λιβάδι, όπου ξεχωρίζει για τις σκιές του και το ιδιαίτερο σκηνικό που διαμορφώνουν τα παλιά κτίρια και οι εγκαταστάσεις των λατομείων. Άλλες παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε είναι στον Πλατύ Γιαλό, τον Αβεσσαλό, το Καλό Αμπέλι, το Καράβι, τον Άγιο Σώστη, τη Λεία, τον Καραβά και το Τσιλιπάκι.
Ξεκινήστε την περιήγησή σας στο νησί από την πρωτεύουσα, μιας και πρόκειται για τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο οικισμό. Η Χώρα είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια ενετικού κάστρου, μέσα στο οποίο δεσπόζει το νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου (και η κεντρική μαρμαροστρωμένη πλατεία. Κατεβείτε λίγο πιο χαμηλά και περάστε από την «εμπορική» πλατεία των Μύλων. Εδώ θα βρείτε μαζεμένα τα περισσότερα μπαράκια του νησιού καθώς και αρκετά μαγαζάκια για να κάνετε τα ψώνια σας. Καθώς περπατάτε στην περιοχή, παρατηρείστε τα λείψανα παλιών ανεμόμυλων, που φανερώνουν ότι ο οικισμός βίωνε έντονη οικονομική δραστηριότητα από τα πολύ παλιά χρόνια. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν το Αρχαιολογικό Μουσείο και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Αθανασίου.
Άλλους οικισμούς που αξίζει να επισκεφθείτε είναι αυτός της Παναγιάς, του Κένταρχου αλλά και του Πύργου. Ο συγκεκριμένος οικισμός αν και σχεδόν εγκαταλελειμμένος, ξαναζωντανεύει κάθε χρόνο στο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου. Τέλος ρίξτε και μια ματιά στο Μοναστήρι των Ταξιαρχών, από τα δημοφιλέστερα του Αιγαίου. Το μοναστήρι θυμίζει φρούριο και μέσα φυλάγεται η εικόνα των Ταξιαρχών που είχε έρθει στο νησί από την Κύπρο.
Καθώς θα βρίσκεστε στο νησί σίγουρα θα πέσετε πάνω σε κάποιο πανηγύρι. Δοκιμάστε το φαγητό που θα σας κεράσουν (συνήθως πρόκειται για κατσίκι βραστό αλλά και τη γνωστή στην περιοχή φάβα) και πιείτε από το προσεκτικά φυλαγμένο τοπικό κρασί. Όλα αυτά βέβαια κάτω από τους γλυκούς ήχους των τοπικών οργάνων.
Χρήσιμες πληροφορίες
Δήμος: 22810 51210
Αστυνομία: 22810 51300
Λιμεναρχείο: 22810 51470
Αγροτικό ιατρείο: 22810 51202