Ανοίξαμε και πάλι τον χάρτη ψάχνοντας τον επόμενο προορισμό μας. Το μάτι μας έπεσε στο μικρό σύμπλεγμα νησίδων του ανατολικού Αιγαίου, τους Λειψούς. Για να τους γνωρίσουμε καλύτερα.
Οι Λειψοί πήραν το όνομα τους από το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος (το μοναδικό που κατοικείται) την Λειψώ.
Η επιφάνεια της έχει συνολική έκταση 16 τ.χλμ. και πρόκειται στην ουσία για δύο όγκους ξηράς που ενώνονται με στενό λαιμό πλάτους 400 μέτρων.
Επειδή το νησί είναι μικρό, είναι εύκολο να το γυρίσει κανείς πεζοπορώντας. Την ομάδα συμπληρώνουν οι νησίδες Ασπρονήσια, Καλαπόδια, Φράγκο, Πλάβι αλλά και άλλα μικρότερα συνολικής έκτασης 23 τ.χλμ.
Η ιστορία των Λειψών είναι αναπόσπαστα δεμένη με την ιστορία των γειτονικών της νησιών και ιδιαίτερα της Πάτμου. Το όνομα είναι πανάρχαιο και συναντιέται με τη μορφή «Λειψία» σε πανάρχαιες επιγραφές.
Οι Λειψοί φαίνεται να κατοικούνται από τα προϊστορικά χρόνια συνεχώς μέχρι σήμερα. Σε διάφορα σημεία του νησιού βρέθηκαν επιγραφές και αγγεία χρονολογούμενα στους κλασικούς χρόνους. Το 1370 π.χ. περνούν από το νησί οι Κάρες και μετά από 170 χρόνια έρχονται οι Δωριείς που κυριεύουν το νησί γύρω στο 1200 π.χ. Οι Ίωνες διαδέχτηκαν τους Δωριείς και ήταν κυρίαρχοι του νησιού για αρκετές δεκαετίες μετέπειτα. Απομεινάρια από διάφορα ευρήματα που βρέθηκαν πάνω σε λόφο, μαρτυρούν ότι γύρω στον 4ο αιώνα π.χ. πρέπει να υπήρχε μία μικρή πόλη πάνω εκεί που ήταν από φυσικής πλευράς ένα οχυρό. Το 730 μ.χ. η Λειψώ γίνεται κομμάτι του τότε Βυζαντινού κράτους – μετέπειτα και ως τον 11ο αιώνα μ.χ. η ιστορία του νησιού χάνεται γιατί όπως και πολλά άλλα νησιά του Αιγαίου ερημώθηκε. Τον 11ο αιώνα μ.χ. παραχωρείτε στον Όσιο Χριστόδουλο το γειτονικό νησί της Πάτμου (όπου χτίζει και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού) καθώς και η Λειψώ. Η Λειψώ για 566 χρόνια βρίσκεται στην απόλυτη κυριότητα της Μονής Πάτμου
Το έτος 1522 μ.χ. το νησί, όπως και τα άλλα Δωδεκάνησα, υποτάσσονται στην τουρκική αυτοκρατορία την οποία διαδέχεται το 1912 η Ιταλική κατοχή, μέχρι τον Μάρτιο του 1948 που έγινε η Ενσωμάτωση όλης της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα.
Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα. Όταν μιλάμε για τουρισμό στο νησί, αναφερόμαστε περισσότερο σε αυτό που ονομάζουμε «εναλλακτικός τουρισμός». Κοσμικότητες, κέντρα διασκέδασης, οργανωμένες παραλίες κτλ δεν υπάρχουν εδώ. Η άγρια ομορφιά, τα παραδοσιακά σπιτάκια και τα κρυστάλλινα νερά συνθέτουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα μόνο για όσους ξέρουν να απολαμβάνουν την απλότητα και τη γαλήνη.
Μιας και μιλήσαμε για νερά ας ρίξουμε και μια ματιά στις παραλίες των Λειψών. Η πιο γνωστή είναι αυτή στην Κατσαδιά. Αμμουδερή παραλία σε απόσταση 20 λεπτών με τα πόδια από τον κεντρικό οικισμό του νησιού. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τον Πλατύ Γιαλό, τον αμμουδερό ορμίσκο στο Τουρκόμνημα αλλά και την οικογενειακή παραλία στην Λιεντού. Για εσάς που δεν τρελαίνεστε να περπατάτε, σας προτείνουμε τον Κάμπο και τη παραλία Elena Beach. Άλλες παραλίες του νησιού είναι η Παπανδριά, η Χοχλακούρα, ο Ξηρόκαμπος, οι Καμάρες και το Μονοδένδρι. Όλες πανέμορφες αλλά και μακρινές.
Το νησί γενικότερα διαθέτει ασφαλές φυσικό λιμάνι όπου τα σκάφη αγκυροβολούν το καλοκαίρι. Υπάρχει σταθμός ανεφοδιασμού σε νερό και καύσιμα καθώς και μηχανικοί στο νησί σε περίπτωση βλάβης, στο γειτονικό νησί της Πάτμου.
Όταν μιλάμε για αξιοθέατα στους Λειψούς, μιλάμε κυρίως για εκκλησίες. Υπάρχουν παντού στο νησί και μάλιστα λέγεται ότι αντιστοιχεί μία για κάθε οικογένεια. Αξίζει να αναφερθεί η Παναγιά του Χάρου για τον αρχιτεκτονικό της ρυθμό (νησιωτικός-βυζαντινός). Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας απεικονίζει την Παναγία να κρατά τον Ιησού εσταυρωμένο. Πρόκειται για μια από τις σπάνιες στιγμές της αγιογραφίας.
Άλλες εκκλησίες είναι η μεγάλη εκκλησία του νησιού, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, χτισμένη με χρήματα των ξενιτεμένων, η εκκλησία της Κοίμησης, η οποία βρίσκεται στο ομώνυμο μικρό λιμάνι, πριν την είσοδο του κυρίως λιμανιού αλλά και η Παναγιά στο Κουσέλιο, χτισμένη στα θεμέλια προχριστιανικού ναού. Στους τοίχους φαίνονται μάρμαρα με βυζαντινές επιγραφές από τον προηγούμενο αυτό ναό, που χρησιμοποιήθηκαν σαν απλό οικοδομικό υλικό.
Άλλα πράγματα που μπορείτε να δείτε είναι ο αρχαίος οικισμός στη θέση Κουσέλιο, το κάστρο, τοποθετημένο στο ψηλότερο σημείο του νησιού αλλά και το Εκκλησιαστικό – Λαογραφικό μουσείο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Λειψών.
Εκδηλώσεις
Η σημαντικότερη εκδήλωση του νησιού είναι η γιορτή του κρασιού που γίνεται τον Αύγουστο, και προβάλλεται έντονα, καθώς το κρασί είναι το κύριο παραγωγικό προϊόν με μια μακρά παράδοση στην παραγωγή και την εξαγωγή κρασιού (όπως η Σαντορίνη και η Σάμος).
Ο «Κλήδονας» είναι επίσης μια άλλη μεγάλη γιορτή των Λειψών, προς τιμήν του Ιωάννου του Θερμαστή, κατά την οποία οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές, οι κοπέλες φέρνουν το λεγόμενο αμίλητο νερό στην πλατεία του οικισμού και γίνεται γλέντι με τραγούδια και χορό.
Τέλος μην χάσετε την ευκαιρία να παραβρεθείτε σε κάποιο παραδοσιακό γάμο. Το κρασί ρέει άφθονο και το γλέντι διαρκεί δύο μέρες.
Χρήσιμες Πληροφορίες
- Γραφεία Δήμου: 22420 41209
- Λιμεναρχείο: 22420 41133
- Αστυνομία: 22420 41222
- Πρώτες Βοήθειες: 22420 41204