Ορισμένες πιο ψύχραιμες εξηγήσεις για την επίσκεψη της χρονιάς…
Η αιφνιδιαστική επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα ήταν, ασφαλώς, το γεγονός του μήνα, ίσως και του έτους. Πολλοί την ερμήνευσαν ως πρώτη ένδειξη στροφής από την εξαιρετικά σκληρή γερμανική στάση απέναντι στην Ελλάδα. Άλλοι την αντιλήφθηκαν ως κίνηση ανέξοδου εντυπωσιασμού και στήριξης της τρικομματικής κυβέρνησης, χωρίς τη διάθεση ουσιαστικής διαφοροποίησης της ασκούμενης πολιτικής του Βερολίνου στο ελληνικό και συνολικότερα το ευρωπαϊκό ζήτημα, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και μέχρι νεωτέρας, από όσους κρατούν, από οικονομική άποψη, στα χέρια τους την τύχη της Ευρώπης.
Αυτές και όχι μόνο τις οπτικές και εξηγήσεις, σε ό,τι αφορά την πολυσυζητημένη επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην πρωτεύουσα της «ψαροκώσταινας», παρουσιάζουν οι νέοι άνθρωποι και σχολιαστές που κλήθηκαν να διατυπώσουν, ένα δεκαήμερο μετά και με καθαρότερο πια μυαλό, τους πραγματικούς σκοπούς και στόχους της εσπευσμένης μετάβασης της Γερμανίδας Καγκελαρίου στη βαλλόμενη Ελλάδα.
Παναγιώτης Τσέλλος, Ψυχολόγος
Διαδικαστικού χαρακτήρα επίσκεψη
Πολύ φοβάμαι πως η Μέρκελ είχε αποφασίσει εξ αρχής να μην μιλήσει και τόσο θερμά για τις εξυγιαντικές προσπάθειες που καταβάλει η χώρα μας… Γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια των συναντήσεών της, το βάρος της εδόθη περισσότερο στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει συμφέρουσες επενδύσεις και εξαγωγές για τους Γερμανούς βιομηχάνους στην προσεχώς ιδιωτικοποιημένη Ελλάδα, παρά για να προβεί σε ανούσιες υποστηρικτικές δηλώσεις για την κυβέρνηση που στο κάτω δεν πίστευε.
Η Καγκελάριος δεν άλλαξε για μας, ούτε καν επικοινωνιακά, όπως πολλοί αναλυτές περίμεναν λανθασμένα τις προηγούμενες μέρες. Παρέμεινε αυστηρή, συγκρατημένη και προβληματισμένη. Για εκείνη το ταξίδι στην Ελλάδα ήταν ακόμα ένας σύντομος διαδικαστικού χαρακτήρα σταθμός για να επικοινωνήσει-υποδείξει κάποιες κατευθυντήριες πολιτικές γραμμές και να κλείσει επενδυτικές συμφωνίες.
Όλα αυτά βέβαια off the record! Δημοσίως έκανε μόνο μια ευχή: πως ελπίζει να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη! Την επομένη, το χρηματιστήριο έπεσε 3,5%. Οι αγορές δεν εκτίμησαν μάλλον τη (μη) στήριξή της…
Βασίλης Θεοφάνης, «Αναρχοσυνδικαλιστής»
Οψόμεθα…
Προσπαθώ να καταλάβω την σκοπιμότητα της επίσκεψης Μέρκελ. Από ότι φάνηκε πολιτικά δεν κέρδισε κάτι η κυβέρνηση, ενώ το επικοινωνιακό σώου σκιάστηκε από τα περί απαγόρευσης συναθροίσεων και την αστυνομοκρατία. Όχι ότι το καρπώθηκε κάποιο κίνημα. Μικρή η συμμετοχή στις διαδηλώσεις και με ηχηρές απουσίες. Καμία αναρχική συλλογικότητα ή συνέλευση δεν έκανε κάλεσμα λόγω του εθνικιστικού υποκειμένου που θα πλαισίωνε τις διαμαρτυρίες, κι οι περιορισμένες συγκρούσεις ήταν κυρίως από «άγριους νεολαίους», μονάδες αντιεξουσιαστών που ήταν στον δρόμο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που περίμενε χολιγουντιανές συγκρούσεις και εξεγέρσεις έμεινε με μια «pathetic» δήλωση Τσίπρα κατά την διάρκεια εκείνης της ημέρας. Το ΠΑΜΕ, περίπατος μετά κραξίματος – αλήθεια θα το φτάσουν το 3% στις επόμενες εκλογές;. Καταστολή για το τίποτα και οι ναζί άφαντοι. Αν κάποιος πιστώθηκε ένα κάποιο επικοινωνιακό κέρδος είναι ο Καμμένος που έφαγε και χημικά χωρίς λόγο και το μπλοκ του έσωσε και μερικούς πιτσιρικάδες(!) από τα «δίποδα των ΜΑΤ». Ιστορική ειρωνεία και πρόκληση, να βγαίνει ο ΣΕΒ στη Μέρκελ από τα αριστερά με δηλώσεις στήριξης των κατώτερων μισθών και περί του άδικου των μέτρων, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ άφαντοι. Ο Σαμαράς μου φάνηκε στριμωγμένος και κατηφής. Ο διεθνής τύπος δεν έδωσε καμία ιδιαίτερη πολιτική ή οικονομική σημασία στην επίσκεψη. Επίσης, δε φάνηκε να επηρεάζεται το Eurogroup και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ο ελληνικός τύπος είναι μαζεμένος.
Αν τώρα το όλο θέμα ήταν να έρθουν οι Γερμανοί επιχειρηματίες εδώ (ξανά) για να στηρίξουν την ανάπτυξη (sic) – ιδιωτικοποιήσεις, θα αποδειχθεί σε μερικούς μήνες, από το ποιος εξαγόρασε τι. Τα καλύτερα έρχονται! Κομβικό σημείο η ψήφιση των μέτρων και για τον δρόμο αλλά και για την κυβέρνηση. Οψόμεθα…
Μαριλένα Φλέσσα, Διεθνολόγος – Νομικός Περιβάλλοντος
Να κάναμε καμιά μπίζνα;
Διαβάζω σε ενημερωτική περί τα οικονομικά ιστοσελίδα: «Δώδεκα επιχειρηματίες, μία κλειστή αίθουσα και χρόνος ομιλίας έως και δέκα λεπτά στον καθένα, βάσει του πρωτοκόλλου, ήταν αρκετά για να δώσουν στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την πραγματική εικόνα της ελληνικής αγοράς ύστερα από δύο χρόνια εφαρμογής των Μνημονίων.
Στον ημιώροφο του ξενοδοχείου «Χίλτον», στην αίθουσα που είχε κλείσει η γερμανική πρεσβεία, οι εκπρόσωποι ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας περιέγραψαν στην κυρία Μέρκελ -παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά- τις δραματικές επιπτώσεις από την έλλειψη ρευστότητας, τα χρέη του Δημοσίου στις εταιρείες, τις δυσκολίες στις συναλλαγές με ξένους προμηθευτές. Προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα ζητώντας να μη μειωθεί άλλο ο κατώτατος μισθός.
Ζήτησαν κυρίως επενδύσεις και φρένο στην παραφιλολογία και στα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να επιστρέφει στη δραχμή και σεβασμό στις θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός. Η καγκελάριος άκουγε με προσοχή, κρατούσε σημειώσεις, ενώ δεν έκρυβε και την έκπληξή της για ορισμένα από τα θέματα που ετέθησαν από τους συνομιλητές της».
Μετά από όλα αυτά ένα σχόλιο μονάχα έχω να κάνω: «Εσύ, θα αγόραζες σπίτι χωρίς πρώτα να το δεις ;».
Γιώργος Πασχαλίδης, Ιδιωτικός Υπάλληλος-Τομέας Τεχνολογίας της Πληροφορίας
«Κοντά στο νου κι η γνώση…»
Δε χρειάζεται ιδιαίτερη σοφία για να καταλάβει κανείς τους λόγους της ξαφνικής μετάβασης της «μάνταμ» Μέρκελ στην Αθήνα. «Κοντά στο νου κι η γνώση», σύμφωνα και με τη λαϊκή ρήση. Παρά τις υψηλές αναλύσεις, η αλήθεια βρίσκεται στο προφανές. Ο ερχομός της φαινομενικά αγέρωχης Καγκελαρίου είχε ξεκάθαρους στόχους. Στόχευε στη στήριξη της σαθρής και ετοιμόρροπης σε επίπεδο κοινωνίας μνημονιακής πολιτικής, από τη στιγμή που αυτή υπηρετεί με ιερή προσήλωση τα γερμανικά συμφέροντα, όπως και στη στήριξη των ντόπιων απολογητών και εκπροσώπων του μνημονίου και του νέου επικεφαλής τους κ. Σαμαρά.
Με την επίσκεψή της, η Μέρκελ αντάμα με τους μεγαλοεπιχειρηματίες φίλους της, σαφέστατα επεδίωξε να οργανώσει σημαντικές συμφωνίες των γερμανικών επιχειρήσεων με το ελληνικό κράτος. Στόχος, η συμμετοχή γερμανικών πολυεθνικών ομίλων και παραρτημάτων τους σε μεγαλεπήβολα επιχειρηματικά σχέδια και σχήματα για την εκμετάλλευση τουριστικών και εν γένει παραγωγικών φιλέτων. Κι όλα αυτά, μέσω των μνημονιακά επιτασσόμενων ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων φορέων/επιχειρήσεων και την εκτέλεση μεγάλων δημοσίων έργων και διαφόρων μορφών και ειδών επενδύσεων και προμηθειών.