Προετοιμασία των αθλητών.
Αθλητές του ανέμου, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τους ιστιοπλόους, καθώς το άθλημα της ιστιοπλοΐας, χρησιμοποιεί ως αποκλειστική πηγή ενέργειας τον άνεμο.
Όμως, όπως σε όλα τα αθλήματα, έτσι και εδώ οι αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό, δεν αρκούνται στο ταλέντο τους,αλλά προπονούνται σκληρά, προσέχουν την διατροφή και την υγεία τους και φυσικά ακούν πιστά τις οδηγίες του προπονητή τους.
Μέσα από την ιστιοπλοΐα, τα οφέλη για τους αθλητές είναι πολλά… ενδυναμώνεται ο χαρακτήρας, καλλιεργείται η θέληση, η αυτοπεποίθηση και η αποφασιστικότητα, ενώ παράλληλα αθλείται, εκτός από το σώμα και η ψυχή.
Η ηλικία που μπορεί να ξεκινήσει κάποιος είναι πολύ μικρή, και εάν του αρέσει και συνεχίσει… μπορεί να είναι ένας αυριανός Ολυμπιονίκης!
Συγκεκριμένα, υπάρχουν τμήματα για παιδιά ηλικίας 4-7 ετών, όπου μέσα από το παιχνίδι στη θάλασσα και την αμμουδιά και με τη καθοδήγηση των προπονητών, το παιδί εξοικειώνεται με τη θάλασσα και το σκάφος του.
Έπειτα, ακολουθούν τμήματα από παιδιά ηλικίας 7-11 ετών. Σε αυτό το στάδιο, τα παιδιά μαθαίνουν να τιμονεύουν, να αφουγκράζονται το σκάφος τους και να αισθάνονται το ταξίδεμα. Έχουν τη δυνατότητα, όταν κριθεί από τους προπονητές τους, να λάβουν μέρος στο πανελλήνιο κύπελλο, για αθλητές μέχρι 11 χρονών.
Την σκυτάλη παίρνουν τα τμήματα για παιδιά ηλικίας 11-15 ετών. Στην κατηγορία αυτή, τα παιδιά θεωρούνται πλέον αθλητές και με βάση το προπονητικό πρόγραμμα αποκτούν ωριμότητα, μεθοδικότητα, στρατηγική. Οι μαθητές εξοικειώνονται σε κινήσεις και ελιγμούς, ώστε τελειώνοντας την εκπαίδευση ανά δύο να μπορούν να εκτελούν σύνθετες ιστιοπλοϊκές και ναυτικές εργασίες. Μπορούν να λάβουν μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα optimist, όπως και σε διεθνής αγώνες.
Μετά την ηλικία των 15, κάθε αθλητής, επιλέγει ένα τύπο σκάφους, και ξεκινάει την περιπέτεια του πρωταθλητισμού!
Το καλό με την ιστιοπλοΐα είναι ότι προάγει μέσα από την άθληση την αναψυχή, την ομαδικότητα, την ανάπτυξη ικανοτήτων μέσα από την κοινωνικότητα, την τόνωση της αυτοπεποίθησης, την ανάπτυξη του αισθήματος της ευθύνης, την αποφασιστικότητα και τέλος την αέναη μάθηση, καθώς στην ιστιοπλοΐα δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις καινούργια πράγματα.
Σκληρή προπόνηση
Η διαπαιδαγώγηση των αθλητών είναι βασισμένη σε υγιείς αρχές συναγωνισμού. Η προσπάθεια δημιουργίας πρωταθλητών, γίνεται πάντα μέσα από το αρχαίο ρητό «ευ αγωνίζεσθαι», για να έχουν σωστές αρχές. Η σκληρή προπόνηση είναι ταυτόσημη έννοια του πρωταθλητισμού, γιατί όσο περισσότερο εξασκείται κάποιος, τόσο καλύτερος γίνεται. Στην ιστιοπλοΐα ειδικά, που οι παράγοντες αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή, (αέρας-κυματισμός), όση περισσότερη είναι η εμπειρία κάποιου, τόσο καλύτερα θα είναι και τα αποτελέσματα. Βεβαίως, πολλές φορές, ακόμη και με σκληρή προπόνηση, μπορεί κάποιος να μην τα καταφέρει, αλλά τουλάχιστον θα έχει περάσει δημιουργικές ώρες και θα έχει αποκτήσει επιθυμητή εμπειρία για το μέλλον.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι η γυμναστική είναι μέσα στα πλαίσια του πρωταθλητισμού, καθώς οι ιστιοπλόοι πρέπει να είναι πολύ καλά γυμνασμένοι, ειδικά στα πόδια και τη μέση.
Προπονητές
Δεν είναι τυχαίο, που στις περισσότερες συνεντεύξεις τους, οι κάτοχοι μεταλλίων, δεν παραλείπουν να ευχαριστήσουν τους προπονητές τους! Είναι οι άνθρωποι που ουσιαστικά ευθύνονται για το όποιο αποτέλεσμα, καθώς από την αρχή που θα αναλάβουν έναν αθλητή καθίστανται υπεύθυνοι για την κατάρτιση, εισήγηση για έγκριση και την εφαρμογή προγράμματος της κατηγορίας ευθύνης τους και τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης των αθλητών τους.
Φροντίζουν οι αθλητές να πληρούν τις προδιαγραφές, με αντικειμενικά κριτήρια επιλογής, για τις ομάδες και κλάσεις του ομίλου που υπάγονται.
Επίσης, προσπαθούν να κρατάν σε πειθαρχία τους αθλητές, για να μην λείπουν από τις προπονήσεις και να διατηρούν το πρόγραμμα τους ακέραιο.
Επιπλέον, είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Πριν την έξοδο στη θάλασσα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για την πρόβλεψη του καιρού, να έχουν ελέγξει ότι το σωστικό σκάφος είναι σε κατάσταση καλής λειτουργίας και ότι έχει τα απαραίτητα προβλεπόμενα εφόδια και έγγραφα. Πρέπει να φέρουν τα ατομικά σωστικά τους, να χειρίζονται το σκάφος με συνέπεια και προσοχή και να είναι κάτοχοι διπλώματος ταχυπλόου. Γιατί, η ασφάλεια των αθλητών έχει πρωταρχικό ρόλο!
Τέλος, φροντίζουν για την καλή εμφάνιση της ομάδας και την συμπεριφορά των ίδιων και των αθλητών τους, που πρέπει να είναι κόσμια και μέσα στα κοινωνικώς αποδεκτά όρια εντός και εκτός ομίλου.
Υγεία
Όλοι οι αθλητές αγωνιστικών και προαγωνιστικών ομάδων και σχολών υποχρεούνται στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου και το αργότερο εντός ενός μηνός να προσκομίζουν Ιατρικές βεβαιώσεις από Παιδίατρο, Ιατρό Παθολόγο ή Δημόσιο Νοσοκομείο που να βεβαιώνουν ότι είναι υγιείς. Δεν δύναται, σε καμία περίπτωση, να ριψοκινδυνεύσει κάποιος την υγεία του, για χάρη οποιοδήποτε μεταλλίου!
Διατροφή
Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο για έναν αθλητή. Ο καθένας, ανάλογα με τις ανάγκες του λοιπόν, προσαρμόζει μία δίαιτα στα μέτρα του, που θα του προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά για να είναι σε καλή φυσική κατάσταση το σώμα του.
Όσοι περνούν πολλές ώρες στην προπόνηση, είναι λογικό να χρειάζονται και κάποια βοηθήματα, όπως είναι τα λεγόμενα αθλητικά ποτά και ηλεκτρολύτες, για τη σωστή ενυδάτωση, μείωση της εξάντλησης και αναπλήρωση ουσιών, που χάνονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Επίσης, εάν χρειαστεί, μπορούν να προστεθούν και βιταμίνες, για την κάλυψη της ημερήσιας ανάγκης κατανάλωσης βιταμινών των αθλητών.
Εν κατακλείδι…
Η ιστιοπλοΐα στη χώρα μας έχει εξαπλωθεί, λόγω των μοναδικών γεωγραφικών και μετεωρολογικών πλεονεκτημάτων της, γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην αγωνιστική ιστιοπλοΐα, στην Ευρώπη.
Αξιοσημείωτο εξάλλου είναι, ότι κάθε χρόνο η Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, διοργανώνει πολλούς μεγάλους διεθνείς αγώνες, στους οποίους οι αθλητές μας πάνε πολύ καλά.