31649_katergo_folegandrosΣημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας ενός σκάφους είναι ο καθαρισμός του. Είτε είσαι ιδιοκτήτης είτε νοικιάζεις ένα, πρέπει πάντα να μεριμνείς για αυτόν.

Κάθε εταιρεία που ασχολείται με την ενοικίαση σκαφών είναι υποχρεωμένη να προσφέρει ένα περιβάλλον που τηρεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Μια υποχρέωση που αναλαμβάνουν αργότερα και αυτοί που το ενοικιάζουν, μιας και πρέπει να επιστέψουν το σκάφος ακριβώς στην ίδια κατάσταση, όπως όταν το παρέλαβαν.

Να τονίσουμε εδώ, πως καθαρό και τακτικό σκάφος δεν σημαίνει μόνο άνετη διαβίωση αλλά και ασφάλεια.

Αν θέλαμε να συνοψίζουμε την συγκεκριμένη διαδικασία, θα λέγαμε ότι διακρίνεται σε δύο κατηγορίες. Στον συμβατικό καθαρισμό (καμπίνες, έπιπλα κτλ) αλλά και στις ειδικές εργασίες καθαρισμού που πρέπει να γίνουν στα πλοία. Ας τα δούμε αναλυτικότερα:

Ειδικός καθαρισμός

testΟι εν λόγω εργασίες αποσκοπούν, πέρα από την καθαριότητα και στη συντήρηση ενός σκάφους. Με αυτόν δηλαδή τον τρόπο, εξασφαλίζουμε την επιμήκυνση του μέσου όρου ζωής του. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν τον καθαρισμό δεξαμενών καυσίμων και λαδιών, των οργάνων μέτρησης, των μηχανών καύσης, των εξαρτημάτων των πλοίων, του πηδαλίου, των βοηθητικών μηχανημάτων, των υδραυλικών συστημάτων, των υφάλων πλοίου και γενικότερα τον καθαρισμό καταστρώματος (cockpit) και των επικαλύψεων του δαπέδου.

Συμβατικός καθαρισμός

Γενικότερα τα σκάφη αναψυχής είναι λογικό να παρουσιάζουν μια μεγάλη συσσώρευση της λεγόμενης «οικιακής σκόνης», ρύπων, μικροοργανισμών, οσμών ακόμη και μούχλας που οφείλονται κυρίως στο συνδυασμό της υψηλής θερμοκρασίας και της υγρασίας. Για αυτό και η ανάγκη απολύμανσης και καθαρισμού είναι τόσο επιτακτική.

Εξωτερικοί χώροι

Είναι προτιμότερο ο καθαρισμός να γίνεται όσο το σκάφος βρίσκεται στην ξηρά. Αποφύγετε την χρήση διαλυτικών που μπορεί να φθείρουν τα υλικά του σκάφους. Χρησιμοποιείστε καλύτερα τη μέθοδο της υδροβολής. Φροντίζουμε επίσης, όλοι οι χώροι πάνω στο σκάφος να είναι ελεύθεροι. Καλό είναι να μην υπάρχουν σκόρπια σχοινιά, υποδήματα, πετσέτες και οτιδήποτε.

Καμπίνες

Πρόκειται (έστω και προσωρινά) για τον προσωπικό μας χώρο. Ο χώρος όπου κοιμόμαστε και γενικά χαλαρώνουμε, πρέπει να είναι πάντα καθαρός. Σε περίπτωση που το σκάφος δεν είναι δικό μας, πρέπει να φροντίσουμε (όταν το παραδίδουμε) ώστε τα κρεβάτια να είναι στρωμένα, το πάτωμα καθαρό κλπ.

Τουαλέτες

Βασική εστία μικροβίων. Η καθημερινή απολύμανση είναι απαραίτητη. Πολύ σημαντικό επίσης, να μην πετάμε χαρτιά και άλλα αντικείμενα στο σιφόν της τουαλέτας. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να βουλώσουν οι αποχετεύσεις. Τέλος, δεν ξεχνάμε να κλείσουμε τις βάνες των αποχετεύσεων κατά την πλεύση του σκάφους.

p-26-600Κουζίνα

Εξίσου βασικό σημείο μέσα στο σκάφος, το οποίο πρέπει να διατηρούμε πάντα τακτοποιημένο και καθαρό. Δεν αφήνουμε εκτεθειμένα τρόφιμα, υπολείμματα τροφών, αναψυκτικά και ποτά. Τα έντομα και τα τρωκτικά ελκύονται από τις οσμές και υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις.

Σαλόνι

Κοινόχρηστος χώρος για εσάς και τους συνταξιδιώτες σας. Καλό είναι, ο χώρος αυτός να παραμένει καθαρός και μαζεμένος. Το σαλόνι είναι το πρώτο πράγμα που θα δούμε όταν ξυπνήσουμε και βγούμε από την καμπίνα μας. Επίσης, δεν κατεβαίνουμε στο σαλόνι βρεγμένοι με θαλασσινό νερό. Το αλάτι που θα μείνει στα υφάσματα θα συνεχίσει να τραβάει την υγρασία από το περιβάλλον. Ξεπλενόμαστε πρώτα στο ντους του ποδόσταμου στην πρύμνη.

Σημαντικά

Δεν πετάμε ποτέ απορρίμματα από πλαστικό η άλλο μη βιολογικά διασπώμενο υλικό στην θάλασσα. Είναι μια πράξη με οικολογική επιβάρυνση και μπορούμε να προκαλέσουμε βλάβη στο δικό μας ή σε άλλο διερχόμενο σκάφος. Η πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης επιβάλει οικονομικές κυρώσεις έως και φυλάκιση των ιθυνόντων.

Από τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντική είναι η καθαριότητα για ένα σκάφος. Να τονίσουμε τέλος ότι πρέπει να γίνεται χρήση απορρυπαντικών και γενικότερων υλικών καθαριότητας κατάλληλα σχεδιασμένων για σκάφη (επίπεδες βούρτσες κτλ).