Άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά 2,3 μέτρα για κάθε βαθμό Κελσίου που αυξάνεται η παγκόσμια θερμοκρασία προβλέπει νέα μελέτη του Ινστιτούτου του Πότσδαμ για την Κλιματική Αλλαγή.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συνδυάζει στοιχεία από τα κλιματικά αρχεία με προσομοιώσεις παραγόντων που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, όπως για παράδειγμα η θερμική διαστολή των ωκεανών, το λιώσιμο των πάγων στις ορεινές περιοχές και το λιώσιμο των παγετώνων σε Γροιλανδία και Ανταρκτική.
Οι επιστήμονες αποδίδουν το λιώσιμο των πάγων στην παγκόσμια υπερθέρμανση, η οποία προκαλείται από την καύση των ορυκτών καυσίμων.
Μερίδα επιστημόνων ωστόσο αμφισβητεί την άποψη ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, υποστηρίζοντας ότι προκύπτει από τις φυσικές κλιματικές διακυμάνσεις.
Σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η στάθμη των θαλασσών ανέβηκε κατά 17 εκατοστά τον τελευταίο αιώνα με τον ρυθμό της αύξησης να επιταχύνεται κατά 3 χιλιοστά ετησίως.
Το 2009 περίπου 200 κυβερνήσεις συμφώνησαν να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και στοχεύουν να συμφωνήσουν ως το 2015 σε ένα σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών.
Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου από τη Βιομηχανική Επανάσταση και ως το 2035 ενδέχεται να αυξηθεί άλλον ένα βαθμό Κελσίου.
«Στο παρελθόν υπήρχε αβεβαιότητα και οι άνθρωποι δεν γνώριζαν πολλά σε σχέση με το θέμα. Το λέμε τώρα, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα γνωρίζουμε, ότι προβλέπουμε άνοδο της στάθμης των θαλασσών 2,3 μέτρα για κάθε έναν βαθμό Κελσίου που αυξάνεται η θερμοκρασία», δήλωσε ο Anders Levermann, επικεφαλής της μελέτης.
econews