c247-180Ήδη σε παλιότερο άρθρο μας, έχουμε αναφερθεί εκτεταμένα για την τεχνική της αγκυροβολίας και τα μυστικά της. Σήμερα, θα μιλήσουμε για τα μέρη που μπορεί κάποιος να επιλέξει να αγκυροβολήσει και θα αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε επιλογής.

Λιμάνι

Πρόκειται για το πιο συχνό και ασφαλές μέρος όπου ένα σκάφος μπορεί να ρίξει την άγκυρά του. Με τον όρο «λιμάνι – λιμένας» νοείται εκείνος ο όρμος, στον οποίο μπορούν να προσεγγίζουν με ασφάλεια τα πλοία προκειμένου να προβούν σε εμπορικές ή άλλου είδους πράξεις. Διακρίνονται σε φυσικούς και τεχνητούς λιμένες. Πέρα naxosnight-300x189από την ασφάλεια, η επιλογή της εν λόγω περιοχής, έχει και άλλα πλεονεκτήματα. Σε κάθε λιμάνι προσφέρεται η δυνατότητα ανεφοδιασμού όλων των απαραίτητων προμηθειών για ένα επιτυχημένο  ταξίδι. Νερό, καύσιμα και καταναλωτικά αγαθά πάσης φύσεως μπορούν να βρεθούν εδώ. Είθισται, επίσης τα λιμάνια να αποτελούν το «κέντρο ζωής» των περιοχών που τα φιλοξενούν. Οπότε έχετε τη δυνατότητα να βρείτε αρκετά μέρη να φάτε, να διασκεδάσετε και γενικά να περάστε ευχάριστα το χρόνο σας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο αριθμός των σκαφών που επισκέπτονται ένα λιμάνι είναι μεγάλος. Συνήθως και μεγαλύτερος από όσο ένα λιμάνι μπορεί να αντέξει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει πληρότητα και η αγκυροβόληση να είναι αδύνατη ή να απαιτείται μεγάλος χρόνος αναμονής. Αποφύγετε λοιπόν μεγάλα λιμάνια, ιδιαίτερα σε περιόδους τουριστικής αιχμής.

       Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν και οι μαρίνες.    

           Επίνειο

ormos2

Με τον όρο επίνειο χαρακτηρίζεται η παράλια πόλη ή οικισμός με λιμάνι ή όρμο που εξυπηρετεί την εγγύτερη ηπειρωτική, συνήθως μεγαλύτερη, πόλη. Εδώ επικρατεί το ίδιο καθεστώς με παραπάνω.

         Όρμος

Με την ονομασία «όρμος» χαρακτηρίζεται γενικά ένα μέρος της θάλασσας κατάλληλο για αγκυροβολία. Ειδικότερα, ως ακτογραφικός όρος χαρακτηρίζει τη μικρή κόλπωση που υπό ειδικές συνθήκες μπορεί να προσφέρει ασφάλεια στα εντός αυτού αγκυροβολημένα πλοία.

Ο όρμος  αποτελεί φυσικό λιμένα και κατά προέκταση υπονοεί ανυπαρξία εντός αυτού λιμενικών εγκαταστάσεων.  Επίσης, πρέπει πάντα να γίνεται εκτίμηση των εκάστοτε συνθηκών (βάθος, δύναμη ανέμου κτλ) πριν προβούμε στην αγκυροβόληση ενός σκάφους. Δυστυχώς δεν είναι όλοι οι όρμοι ασφαλείς για αυτό και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στην επιλογή τους.

ormosΠαρόλα’ αυτά η επιλογή ενός όρμου είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Σου δίνει τη δυνατότητα να βρεθείς μακριά από την πολυκοσμία αλλά και να απολαύσεις τα φυσικά αξιοθέατα της κάθε περιοχής. Μπορείς να επισκεφθείς απομονωμένες αμμουδιές, να κολυμπήσεις σε καθαρά νερά και γενικά να ανακαλύψεις παρθένες περιοχές μακριά από τα βλέμματα του κόσμου.

         Ορμίσκος ή Ύφορμος

Πρόκειται στην ουσία για έναν όρμο μικρό μεγέθους.

         Αγκάλη

Η Αγκάλη είναι περισσότερο αλιευτικός όρος με τον οποίο χαρακτηρίζεται μικρός όρμος με λίγο υψηλές ακτές που αφενός μεν προφυλάσσει από κάποιους ανέμους, αφετέρου ο βυθός είναι αμμώδης ή με μικρά χαλίκια, που προτιμάται για προσωρινό αγκυροβόλιο.

6        Σάλος

Κοινώς η «σπιάντζα», όπου προσφέρεται αγκυροβολία λόγω καιρού, χωρίς άλλη διευκόλυνση.

0108014tsagkaradafakistraΣημαντικά

Ανεξάρτητα από την περιοχή που θα επιλέξετε να ρίξετε την άγκυρα σας, ένα είναι σίγουρο. Πρέπει πάντα να παίρνετε τις κατάλληλες προφυλάξεις και η αγκυροβόληση να γίνεται κατόπιν σχεδιασμού. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η αγκυροβολία πλοίων μπορεί να βλάπτει τα οικοσυστήματα του θαλάσσιου χώρου για αυτό και πρέπει πάντα να γίνεται σύμφωνα με τους κανονισμούς.