member of

Κολύμπι και απώλεια βάρους

exploring-the-benefits-of-swimming-01sΑν και το κολύμπι δεν προσφέρει τη δυνατότητα να κάψεις τόσες θερμίδες όσες και το τρέξιμο, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν όπλο για να χάσεις βάρος. Ανεξάρτητα με το πώς θα το κάνεις, η απώλεια βάρους βασίζεται στην καύση περισσότερων θερμίδων από αυτές που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση.

Αν λοιπόν σκέφτεσαι σοβαρά να χάσεις βάρος, το Αμερικάνικο κολλέγιο Αθλητικής Ιατρικής προτείνει μια ώρα έντονης εκγύμνασης, πέντε φορές την ημέρα.

Στο σημείο αυτό μπαίνει και το κολύμπι, το οποίο μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τον στόχο σου. Μπορείς δηλαδή να κολυμπήσεις για να χάσεις βάρος και παράλληλα να απολαύσεις τα πλεονεκτήματα που κερδίζεις από αυτήν τη δραστηριότητα (εκγύμναση, χαλάρωση κτλ). Όχι μόνο θα αρχίσεις να βλέπεις την ζυγαριά σου να «πέφτει» αλλά θα αποκτήσεις επίσης και μια πιο δυνατή καρδιά.

Κολύμπι και θερμίδες

Το πόσα κιλά ζυγίζεις είναι αυτό που καθορίζει τον ρυθμό και τη διάρκεια της άσκησης, επομένως και το πόσες θερμίδες θα κάψεις. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος που ζυγίζει 70kg, μπορεί να κάψει με ένα μέσο ρυθμό 215 θερμίδες αν κολυμπήσει για μισή ώρα.

Ασκήσεις

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείς να κολυμπήσεις. Δεν είναι όμως όλοι το ίδιο αποτελεσματικοί. Γενικά, προσπαθούμε να κολυμπάμε εντάσσοντας κυρίως το κορμό μας και χρησιμοποιώντας παράλληλα τα πόδια μας. Έτσι αυξάνουμε την ένταση της άσκησης και καίμε περισσότερο.

Πέρα όμως από το κλασικό κολύμπι, η παρουσία στο νερό ενδείκνυται και για άλλες ασκήσεις. Αν έχετε πάει γυμναστήριο, μπορείτε να εφαρμόσετε όλες τις κινήσεις που κάνατε εκεί, μέσα στο νερό. Η φυσική αντίσταση που προσφέρεται θα αυξήσει την απόδοση σας και το αποτέλεσμα των ασκήσεων αυτών. Πολλά γυμναστήρια πλέον, εντάσσουν στο πρόγραμμά τους, το πρόγραμμα «aqua aerobics».

Για το τέλος, αφήσαμε μια σημαντική παρενέργεια που επιφέρει το κολύμπι. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα (κυρίως εάν γίνεται σε κρύο νερό) αυξάνει την όρεξη του κολυμβητή. Εάν λοιπόν νιώθετε πεινασμένοι μετά από κάθε άσκηση, περιοριστείτε σε ένα γεύμα χαμηλών θερμίδων. Ειδάλλως, τσάμπα κόπος.