Kitesurfing

Όσοι από εσάς θέλετε να ανεβάσετε την αδρεναλίνη στα ύψη, δεν έχετε παρά να ασχοληθείτε με ένα από τα πιο συναρπαστικά extreme sport, το Kitesurfing.

kite-surfingΤο πρωτοποριακό αυτό άθλημα, προέρχεται από το συνδυασμό πολλών άλλων αθλημάτων, όπως τα  windsurfing, waterski, wakeboard και paragliding.

Ο αναβάτης χρησιμοποιεί ένα μικρό σκάφος, το οποίο οδηγεί, ενώ κρατά τη μάτσα, που τον συνδέει με μακριά σχοινιά με τον αετό. Το βασικό χαρακτηριστικό, που διακρίνει το kitesurf, είναι η δύναμη της άντωσης, η τρίτη δηλαδή δύναμη, που έχει προστεθεί, με την οποία ο αναβάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει την έλξη του αετού προς τα επάνω, για να πραγματοποιήσει πολύ ψηλά άλματα και,

κατά συνέπεια, εντυπωσιακότατους ελιγμούς. Αυτή η δύναμη είναι και το στοιχείο, που διαφοροποιεί το kitesurf, από τα υπόλοιπα lanzarote-kitesurfingθαλάσσια αθλήματα.

 

To Kitesurfing είναι ένα καινούριο και ανερχόμενο άθλημα στην Ελλάδα. Ωστόσο, στους Μύλους, μία από τις παραλίες της πόλης της Λευκάδας, κάθε χρόνο πετούν στον αέρα, όλο και περισσότεροι «αετοί» από Kite surf. Οι αγώνες Kite Surf Open, διεξάγονται εδώ και τέσσερα χρόνια, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λευκάδας, με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων αθλητών. Είναι ένα μοναδικό θέαμα, που αξίζει να το παρακολουθήσει κάποιος, ακόμη κι αν δεν θέλει να ασχοληθεί με το άθλημα.

Εκπαίδευση

Στην αρχή δεν θα βρέξετε ούτε τα δάχτυλα των ποδιών σας, καθώς η αρχική εκμάθηση γίνεται με την προσπάθεια να πετάξετε ένα μικρό αετό στη στεριά. Μην απογοητευτείτε με το γεγονός, ότι η θάλασσα δεν θα παίξει κανένα ρόλο κατά τη διάρκεια της εκμάθησης, μέχρι την τελευταία ώρα του μαθήματος. Η ασφάλεια σας προέχει, και ο αετός χρειάζεται καλή τεχνική! Πρώτα λοιπόν θα μάθετε πως να στρίβετε και να ελέγχετε  τον ισχυρό αετό σε διαφορετικές στάσεις. Τα λεπτά σχοινιά ελέγχου, που τους συνδέουν με τον αετό ξετυλίγονται και απλώνονται στην άμμο. Ένας άλλος μαθητής θα κρατάει στα χέρια του τον νάιλον αετό και θα περιμένει να τον τραβήξει ο άνεμος. Ο αετός θα εκτοξευθεί στον ουρανό σαν ρουκέτα και γι’ αυτό χρειάζεται η τεχνική, που θα σας δείξει ο εκπαιδευτής στη στεριά.

Kite-surfing_webΈπειτα, θα πραγματοποιήσετε την πρώτη σας πορεία, που  ονομάζεται waterstart. Θα έχετε την ευκαιρία να σταθείτε στη σανίδα και να σερφάρετε στο νερό – έστω για ένα ή δύο δευτερόλεπτα. Αργότερα, όταν θα αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, καλύτερη τεχνική και εμπειρία, θα δοκιμάσετε και μεγαλύτερα μεγέθη αετών και θα μπορείτε να κάνετε και μεγαλύτερα άλματα.

Εάν το δοκιμάσετε, να είστε σίγουροι πως η αίσθηση είναι μοναδική!

Ιστορία

Το kite-surf (που σημαίνει αετός και σανίδα) έχει τις ρίζες του στα Seventies, όταν οι θαλάσσιοι σκιέρ άρχισαν να πειραματίζονται με κανονικά αλεξίπτωτα.

Αυτοί όμως που εφεύραν ουσιαστικά το άθλημα είναι οι αδελφοί Bruno και Dominique Legaignoux, από τη Γαλλία. Έχοντας μεγαλώσει με θαλάσσια αθλήματα όπως surfing, windsurfing, ιστιοπλοία κλπ, τα δύο αδέρφια έψαχναν για πιο αποτελεσματικά είδη πανιών και σκαφών. Όταν αποφάσισαν να ασχοληθούν με τους αετούς, καμία εταιρεία δεν ενδιαφερόταν για τις ιδέες τους. Μετά από πολλές προσπάθειες αποφάσισαν το 1994 να φτιάξουν την δική τους εταιρεία.

 

 

 

 

lanzarote-kitesurfing

 

Θεωρούνται από πολλούς οι «αδελφοί Ραϊτ» του kitesurfing.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Αετοσανίδας, το 2006 οι τακτικοί kiteboarders ξεπερνούσαν τους 100.000 παγκοσμίως, από μερικές χιλιάδες, που ήταν πέντε χρόνια πριν.