sex-fokies-pigkouinoi-118849Το απομακρυσμένο νησί Μάριον της Ανταρκτικής αποτέλεσε σκηνικό ενός σπάνιου και περίεργου περιστατικού: οι φώκιες της Ανταρκτικής τρέφονται με κριλ, ψάρια, καλαμάρια και κάποτε με πτηνά μεταξύ των οποίων με πιγκουίνους. 

Ωστόσο, μια αρσενική φώκια δεν προσπάθησε να φάει έναν βασιλικό πιγκουίνο, αλλά να κάνει σεξ μαζί του, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

Παρόμοιο περιστατικό είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 2006 και τότε θεωρήθηκε ως μεμονωμένη σεξουαλική διαταραχή. Άλλοι επιστήμονες το απέδωσαν σε ορμονική δυσλειτουργία της αρσενικής φώκιας.

Ωστόσο, μόνο περί διαταραχής δεν πρόκειται όπως αποκάλυψε επιστημονική αποστολή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Ζωής του Πανεπιστημίου της Πρετόρια από τη Νότιο Αφρική.

Σε έκθεση με τίτλο “Multiple occurrences of king penguin (Aptenodytes patagonicus) sexual harassment by Antarctic fur seals” (Πολλαπλές περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης βασιλικού πιγκουίνου από φώκιες της Ανταρκτικής), ο ερευνητής Νίκο ντε Μπρούιν αποκαλύπτει ότι η σεξουαλική επιβολή από τις φώκιες στους πιγκουίνους γίνεται με βίαιο τρόπο. Η τάση αυτή δεν εντοπίστηκε σε συγκεκριμένο αρσενικό αλλά αλλά σε αρκετά μέλη της ομάδας που ενδημεί στο νησί και καταγράφηκε τέσσερεις φορές με κάμερα.

Στις τρεις περιπτώσεις οι φώκιες άφησαν μετά από πέντε λεπτά τα πουλιά να φύγουν, αλλά υπήρξε και η καταγραφή μιας φώκιας που μετά την πράξη κατασπάραξε τον πιγκουίνο.

Σύμφωνα με το ΒΒC οι επιστήμονες είναι προβληματισμένοι με την συμπεριφορά των ζώων για την οποία μπορούν μόνο υποθέσεις να κάνουν.

“Πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η συμπεριφορά εκδηλώνεται συχνότερα” αναφέρει ο Ντε Μπρούιν, ο οποίος εκτιμά ότι οι φώκιες βλέπουν άλλα αρσενικά να κάνουν σεξ με τους πιγκουίνους και προσπαθούν να τους μιμηθούν, είτε για να εξασκηθούν στη σεξουαλική πράξη είτε γιατί δεν έχουν άλλο τρόπο να εκτονώσουν τα σεξουαλικά τους ένστικτα.

Τα αρσενικά που κατέγραψε η κάμερα ήταν πολύ μικρής ηλικίας για να έχουν το δικό τους “χαρέμι” με θηλυκά μέλη του είδους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ζώα βρίσκονται ή επιχειρούν να έρθουν σε συνουσία με μέλη διαφορετικού είδους. Στον Κόλπο Μόντερεϋ της Καλιφόρνια, θαλάσσιες ενυδρίδες έχουν συλληφθεί να έρχονται σε βίαιη συνουσία με μωρά φώκιας και να τα σκοτώνουν κατά τη διαδικασία.Βίαιες συμπεριφορές κατά τη σεξουαλική πράξη αναπτύσσουν και τα δελφίνια.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Polar Biology

—Η ανθρώπινη ηθική

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να παρατηρήσουμε και να εξηγήσουμε με ουδέτερο, καθαρά επιστημονικό μάτι αυτές τις πράξεις που συμβαίνουν στο ζωικό βασίλειο υπό το πρίσμα της ανθρώπινης ηθικής.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η μνημειώδης μελέτη του  Τζωρτζ Μάρει Λέβικ, επιστήμονα της καταραμένης Σκωτικής Αποστολής στην Ανταρκτική κατά την τριετία 1910-1913 ο οποίος παρατήρησε ότι οι πιγκουίνοι της Αδελίας επιδίδονται σε ομοφυλοφιλικές πράξεις,κακοποιούν σεξουαλικά τα νεογνά, ενώ αρσενικά μέλη επιχειρούν να ζευγαρώσουν με νεκρά θυληκά.

Για να προετοιμάσει την εργασία με τίτλο “Sexual Habits of the Adelie Penguin” ο Λέβικ κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του από το κρύο και την πείνα και αρχικά τη συνέγραψε στα ελληνικά ώστε να μην είναι προσβάσιμα στο μέσο αναγνώστη.

Παρόλα αυτά, η απόδοση ανθρωπίνων κινήτρων στη συμπεριφορά των ζώων δεν είναι ορθή. Η φύση είναι πολύ πιο σκληρή από αυτό που νομίζουμε και οι ζωές των ζώων δεν είναι σπαρμένες με ροδοπέταλα.