30iΟι εταιρείες ενοικίασης ιστιοπλοϊκών σκαφών στην χώρα μας είναι αρκετές… και είναι λογικό, εάν αναλογιστούμε τις επιλογές και τις δυνατότητες που δίνονται, λόγω των νησιών και των υπέροχων θαλασσών μας.Τα φώτα της, στον τομέα των ενοικιάσεων ιστιοπλοϊκών σκαφών, μοιράστηκε μαζί μας η κ. Ελένη Οικονόμου, με εμπειρία 30 χρόνων στο Yachting,υπεύθυνη στο τμήμα ναυλώσεων της Athenian Yachts, αναφορικά με το ποια είναι η διαδικασία

ναύλωσης ενός ιστιοπλοϊκού, τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος επί του θέματος, γιατί να επιλέξει διακοπές με σκάφος, καθώς και πολλές ακόμη χρήσιμες πληροφορίες!

«Το ιστιοπλοϊκό σκάφος έρχεται πρώτο στην προτίμηση των Ελλήνων, προσφέροντας έναν ξεχωριστό τρόπο διακοπών, με πολλές συγκινήσεις. Προσέγγιση σε ερημικούς όρμους, γραφικά λιμανάκια, catamaran-lagoon-420αναρίθμητα νησιά, πλήρης αίσθηση της αυτονομίας, είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα. Η απόλαυση της θάλασσας είναι διαρκής στις διακοπές με ένα ιστιοπλοϊκό. Επιπλέον, η πλήρης απομόνωση και ηρεμία, καθώς και η απόλυτη αίσθηση της ελευθερίας και ανεξαρτησίας, σε συνδυασμό πάντα με το άθλημα της ιστιοπλοΐας, την πλεύση του σκάφους, χωρίς την χρήση της μηχανής, κατά την διάρκεια ημέρας ή νύχτας… είναι μια εμπειρία μοναδική, που μένει αξέχαστη», επισημαίνει η κ. Οικονόμου, δίνοντας έτσι την εξήγηση, για την προτίμηση αυτού του τύπου διακοπών.

Το πρώτο πράγμα που θα σας ρωτήσει μια εταιρεία ενοικίασης ιστιοπλοϊκών σκαφών, είναι πόσα άτομα θα συμμετέχουν, (για το αντίστοιχο σε μέγεθος σκάφος), από ποια βάση θέλετε να ξεκινήσετε, (η Athenian Yachts έχει για παράδειγμα έξι βάσεις στην Ελλάδα), και τέλος τι οικονομικό ποσό μπορείτε και θέλετε να διαθέσετε.

«Τα σκάφη ξεκινάνε από 2 μέχρι 12 άτομα. Ανάλογα με το budget του πελάτη λοιπόν, τι χρήματα διαθέτει, τι πολυτέλεια θέλει και πόση άνεση, επιλέγει το σκάφος της αρεσκείας του. Η Athenian Yachts διαθέτει προς ναύλωση ιστιοπλοϊκά της JEANNEAU ,catamarans της LAGOON και ταχύπλοα PRESTIGE, που καλύπτουν μεγάλο φάσμα, ως προς τις επιλογές των ενδιαφερομένων. Τα μεγέθη που προτιμούν οι Έλληνες ναυλωτές είναι 45-55 πόδια (8-12 άτομα)», μας είπε η κ. Οικονόμου και προσθέτει ότι αναφορικά με τον χρόνο ενοικίασης, δεν υπάρχει περιορισμός: «Το ελάχιστο χρονικό διάστημα που ενοικιάζει η Athenian Yachts ένα σκάφος είναι πέντε ημέρες, από εκεί και πέρα μπορεί κάποιος να το κρατήσει εάν επιθυμεί, ακόμη και για ολόκληρο το καλοκαίρι».

jeanneau_sun_odyssey_36iΣχετικά με το πόσο σημασία έχει η βάση, η κ. Οικονόμου μας εξηγεί: «Έχει μεγάλη σημασία η περιοχή που θα ξεκινήσει κάποιος τις διακοπές του με το ιστιοπλοϊκό και η εμπειρια του. Για παράδειγμα, εάν είναι Αύγουστος, δεν εχει εμπειρία, και θέλει να φύγει προς Αιγαίο, δεν θα το προτείναμε, λόγω των Μελτεμιών. Θα ήταν καλύτερα να προτιμήσει το Ιόνιο ή τις Σποράδες, γιατί έχει πιο ήρεμες θάλασσες. Όταν είναι κάποιος πρωτάρης, το να πέσει πάνω σε καιρό, είναι ότι χειρότερο και σίγουρα δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία. Εμείς, έχουμε την κεντρική βάση μας στην Μαρίνα Καλαμακίου, αλλά διαθέτουμε ακόμη 6 οργανωμένες βάσεις και γραφεία σε Λαύριο, Κέρκυρα, Λευκάδα, Σκιάθο, Κώ και Σύρο, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες κάθε ναυλωτή. Με αυτόν τον τρόπο, κάποιος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα νησιά του Σαρωνικού, μέχρι τα Δωδεκάνησα και τα Ιόνια νησιά».

Οι τιμές, όπως προαναφέρθηκε, εξαρτώνται από την επιλογή του σκάφους. «Πρέπει να τονίσουμε ότι μια εταιρεία οφείλει –τουλάχιστον αυτό κάνουμε εμείς- να αντιμετωπίζει τους πελάτες της με σοβαρότητα, συνέπεια και με κύριο προσανατολισμό την υψηλότερη δυνατή ποιοτική προσφορά υπηρεσιών. Οι τιμές ενοικίασης είναι πλέον προσιτές, με εβδομαδιαίο κόστος από 250€ το άτομο, που αλλάζει ανάλογα με την περίοδο, το μέγεθος του σκάφους και τα άτομα,».

Ο έλεγχος του σκάφους

Η κ. Οικονόμου μας αναλύει ποια είναι η διαδικασία ελέγχου του σκάφους: «Πριν γίνει η παράδοση στον ναυλωτή, υπάρχει ένα έγγραφο με καταγεγραμμένα όλα τα πράγματα του σκάφους. Πραγματοποιείται αναλυτικός έλεγχος με βάση αυτό, από τα σωστικά, τα έγγραφα του catamaran-lagoon-570σκάφους και εν γένει όλες τις τεχνικές λειτουργίες του. Αυτό διαρκεί περίπου 2-3 ώρες, ανάλογα με την εμπειρία του ναυλωτή. Το ίδιο γίνεται και στην παραλαβή. Όταν δηλαδή επιστρέφει από τις διακοπές του ο ναυλωτής, έχουμε τη λίστα με όλα τα πράγματα του σκάφους και τα τσεκάρουμε ένα – ένα, για το αν είναι στην ίδια κατάσταση που τα παρέλαβε». Προσδιορίζει επίσης ότι, «εάν κάποιος θέλει να ναυλώσει το ιστιοπλοϊκό χωρίς καπετάνιο, πρέπει να υπάρχουν δύο άτομα πάνω στο σκάφος, που να έχουν άδεια ιστιοπλοΐας. Η άλλη εναλλακτική είναι μία τουλάχιστον επίσημη άδεια ιστιοπλοΐας, από Ναυτικό Όμιλο, και αν δεν υπάρχει αντίστοιχη δεύτερη, υπογράφει κάποιος από τους υπόλοιπους επιβαίνοντες μια υπεύθυνη δήλωση, ότι είναι ο βοηθός του καπετάνιου. Δηλαδή σε περίπτωση ανάγκης, θα μπορέσει να κυβερνήσει το σκάφος, έστω και για πολύ λίγο χρονικό διάστημα, μέχρι να έρθει μια βοήθεια. Πρέπει αυτό το άτομο να έχει μια εμπειρία, ώστε να μπορεί να καλέσει σε βοήθεια από το VHF ή αν χρειαστεί να μπορεί να πιάσει για λίγο το τιμόνι. Εμείς ωστόσο, πάντα προτείνουμε καπετάνιο, εάν είναι η πρώτη φορά που θα νοικιάσει κάποιος ιστιοπλοϊκό, διότι παράλληλα των διακοπών και της ανέμελης διαμονής, εκπαιδεύεται και εξοικειώνεται  με το σκάφος».

Επίσης, πρέπει να επισημανθεί, ότι η τεχνική υποστήριξη της Εταιρείας μας, σε 24ωρη βάση κατά την διάρκεια του ναύλου είναι κάτι, που αποπνέει μια αίσθηση ασφάλειας στους επίδοξους ιστιοπλόους.

Η διαδικασία ναύλωσης

Αφού έχει επιλέξει ο πελάτης το σκάφος που θέλει και τη βάση που θα ξεκινήσει, η εταιρεία του στέλνει μία προσφορά, με όλες τις lagoon380λεπτομέρειες, ούτως ώστε να ξέρει πριν υπογράψει το συμβόλαιο, ακριβώς τον τρόπο ενοικίασης του σκάφους. Κοινώς, τι ώρα θα ξεκινήσει το τσεκ ιν, την διαδικασία παράδοσης και παραλαβής του σκάφους, τα διαδικαστικά με το λιμεναρχείο, ακόμη και το τι θα χρειαστεί να πάρει μαζί του.

Για την διαδικασία του απόπλου χρειάζεται ένα ναυλοσύμφωνο (στο τέλος του άρθρου σας έχουμε μια φόρμα ως παράδειγμα) και η λίστα των επιβατών. «Το ναυλοσύμφωνο είναι ένα τυποποιημένο έγγραφο, που έχει μέσα όλους τους όρους στα αγγλικά. Η Athenian Yachts έχει κάνει μια μετάφραση του, για την εξυπηρέτηση των πελατών της», μας εξηγεί η κ. Οικονόμου.

 

Ποιοι επιλέγουν διακοπές με ιστιοπλοϊκό σκάφος

Το κοινωνικό προφίλ των ενοικιαστών, σύμφωνα με την κ. Οικονόμου  έχει τροποποιηθεί τα τελευταία χρόνια. «Η ενοικίαση σκάφους, ως τρόπος αναψυχής, δεν αποτελεί πια προνόμιο των εύπορων κοινωνικών τάξεων, αλλά προσελκύει όλο και περισσότερους πελάτες της μεσαίας τάξης. Επίσης, να τονίσω ότι οι πελάτες μας δεν είναι μόνο από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, αλλά και από όλες τις ηλικιακές ομάδες», και καταλήγει περιγράφοντας τις διακοπές με ιστιοπλοϊκό σκάφος με πέντε λέξεις: Ήλιος, θάλασσα, απόλυτη ελευθερία, ηρεμία και ξεγνοιασιά.

lagoon440_catamaranΕυχαριστούμε την Κα Ελένη Οικονόμου υπεύθυνη ναυλώσεων στην Athenian Yachts για τις χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές.