member of

Ίδρυμα Στ. Νιάρχος | Υποτροφίες για Έλληνες φοιτητές στην Οττάβα

Πρωτοβουλία για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Καναδά, με τη στήριξη ενός νέου προγράμματος υποτροφιών στο Πανεπιστήμιο της Οττάβας, ανέλαβε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) μέσω κεφαλαίου επιχορήγησης ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

«Αισθάνομαι περήφανος για την απόφαση του ΙΣΝ να συνεργαστεί με το δίγλωσσο Πανεπιστήμιο της Οττάβας στην πρωτεύουσα του Καναδά, για την καθιέρωση ενός νέου προγράμματος υποτροφιών στο πλαίσιο της 70ής επετείου διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Καναδά και της Ελλάδας,» τόνισε ο πρεσβευτής του Καναδά στην Αθήνα Ρόμπερτ Πεκ.

«Επίσης σημαντική είναι η απόφαση του Πανεπιστημίου της Οττάβας να προσφέρει τη δυνατότητα μειωμένων διδάκτρων σε τέσσερις φοιτητές με ελληνική υπηκοότητα, απαλλάσσοντας τους από το σημαντικά υψηλότερο κόστος σπουδών, που θα έπρεπε να καταβάλλουν ως διεθνείς φοιτητές. Πρόκειται για μια γενναιόδωρη χειρονομία αλληλεγγύης σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο στην ιστορία αυτής της χώρας», κατέληξε ο Καναδός διπλωμάτης.

Το ΙΣΝ θα προσφέρει σε δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές ετησίως την ευκαιρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο της Οττάβας. Η επιχορήγηση του Ιδρύματος θα καλύπτει τα έξοδα μεταφοράς στον Καναδά, την αγορά βιβλίων και το κόστος διαβίωσης για δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές επιπέδου Master από την Ελλάδα που παρακολουθούν σπουδές σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

Το Πανεπιστήμιο της Οττάβας προσφέρει επίσης Υποτροφίες Αριστείας (Excellence Scholarships) σε φοιτητές από το εξωτερικό (διεθνείς φοιτητές), οι οποίοι έχουν επίσης κερδίσει μέσω διαδικασίας διαγωνισμού άλλη υποτροφία αξίας τουλάχιστον 10.000 δολαρίων. Στο πλαίσιο αυτό, οι αποδέκτες των Υποτροφιών του ΙΣΝ θα συγκαταλέγονται ανάμεσα στους δικαιούχους των Υποτροφιών Αριστείας Οττάβα, οι οποίες αντιστοιχούν στα δίδακτρα των σπουδών τους.

Επιπλέον, το νεοσύστατο ταμείο Destination 2020 Challenge Fund του Πανεπιστημίου της Οττάβας θα εξασφαλίσει ότι το κεφάλαιο επιχορήγησης του ΙΣΝ θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή για την παροχή των απαραίτητων χρηματικών πόρων, μέχρις ότου το κεφάλαιο να είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο. Το παραπάνω θα επιτρέψει στο Πανεπιστήμιο της Οττάβας να προωθήσει άμεσα το πρόγραμμα Υποτροφιών ΙΣΝ στην Ελλάδα, προκειμένου να επιλέξει τον πρώτο αποδέκτη για το ακαδημαϊκό έτος 2013-14.
Επίσης, για τα επόμενα πέντε χρόνια το Πανεπιστήμιο της Οττάβας θα προσφέρει μειωμένα δίδακτρα σε μορφή υποτροφίας, η οποία θα καλύπτει τη διαφορά κόστους σπουδών μεταξύ διεθνών (international students) και Καναδών φοιτητών για τέσσερις φοιτητές με Ελληνική υπηκοότητα. Η απαλλαγή από τα υψηλότερα δίδακτρα θα τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακές ή προπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οττάβας στο ίδιο κόστος που καταβάλλουν οι Καναδοί πολίτες.

Το Πανεπιστήμιο της Οττάβας είναι το μεγαλύτερο δίγλωσσο πανεπιστήμιο στον κόσμο, όπου οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σπουδές στα αγγλικά, τα γαλλικά, ή και στις δύο γλώσσες. Με έδρα την πρωτεύουσα του Καναδά, χώρα που είναι μέλος του G8, το πανεπιστήμιο έχει άμεση πρόσβαση στα σημαντικότερα ιδρύματα της χώρας. Πρωτοπόρος στους τομείς της υγείας, της επιστήμης, των κοινωνικών και των ανθρωπιστικών επιστημών, το Πανεπιστήμιο της Οττάβας απολαμβάνει παγκόσμια αναγνώριση και κατατάσσεται ανάμεσα στα 10 καλύτερα ερευνητικά πανεπιστήμια του Καναδά.

Το ΙΣΝ έχει επιχορηγήσει επίσης το καναδικό Πανεπιστήμιο Simon Fraser για την ίδρυση κέντρου Νέων Ελληνικών Σπουδών. Εξάλλου, εξετάζει τη δημιουργία προγράμματος υποτροφιών σε τρία ακόμα πανεπιστήμια του Καναδά.