member of

Βενιζέλος | Μικρότερο και πολύ καθαρότερο ΠΑΣΟΚ του σήμερα

«Είναι ιστορική ατυχία ο γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ έφθασε να είναι αυτός που κράτησε τον μουντζούρη της κρίσης» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλος κάνοντας κομματική αυτοκριτική και κριτική στον Γ. Παπανδρέου στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματός του, κυρίως γιατί κατά τη γνώμη του υπήρξε αφελής η μη υιοθέτηση της πρότασής του να εγκριθεί το πρώτο μνημόνιο από πλειοψηφία 180 βουλευτών, αλλά και για τις υποσχέσεις «παλαιού τύπου» του ΠΑΣΟΚ και τότε αρχηγού του στις εκλογές του 2009.

Ζητά σταθερότητα

Για το σήμερα, ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στην ανάγκη σταθερότητας στη σχέση Ευρώπης χώρας πράγμα που αποτέλεσε και το πλαίσιο της προεκλογικής δέσμευσης του ΠΑΣΟΚ για διαρκή διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Είπε χαρακτηριστικά ότι: «Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη ψήφο των πολιτών για τη συμφωνημένη με τους εταίρους αναθεώρηση της σύμβασης και όχι για την τυχοδιωκτική καταγγελία της. Τέσσερις μήνες μετά δε μπορεί να αμφισβητείται η κυβέρνηση, δε μπορεί να πορευτεί έτσι ο τρόπος και να λειτουργήσει η δημοκρατία, τόνισε. Πρέπει να πείσουμε τους προοδευτικούς πολίτες για τη συνέπειά μας, είπε στους βουλευτές του. Το στόχο αυτό δεν θα τον πετύχουμε αν γίνουμε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».

Σε ό,τι αφορά τους άλλους δύο εταίρους της κυβέρνησης τόνισε: «Η ΝΔ δεν κυβερνά μόνη της Η ΔΗΜΑΡ δεν είναι πιο ευαίσθητη από εμάς», θέλοντας να αναδείξει τη διακριτή θέση και σημασία του ΠΑΣΟΚ στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Συμμετοχικό… συνέδριο

Για τα εσωκομματικά και το επερχόμενο συνέδριο του Φεβρουαρίου, είπε ότι είναι άδικη η απαξίωση του ΠΑΣΟΚ από στελέχη της παράταξης, που θέλουν να το διαλύσουν στην κοίτη της απροσδιόριστης κεντροαριστεράς ή της κεντροδεξιάς. Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ δεν είναι στη ΝΔ ή μιας θλιβερής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τον κ. βενιζέλο, ο οποίος ζήτησε από τα στελέχη του να υποστούν» τη διέλευση της ερήμου». Και συμμετοχή από όλους στο συνέδριο. Ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε, τέλος, για ορίζοντας τετραετίας, υπογραμμίζοντας ότι «δε θα ακολουθήσουμε μια πολιτική που λέγαμε επικίνδυνη και δε θα παραδώσουμε τη σημαία».

Το στοίχημα της εσωκομματικής σταθερότητας και η απειλή Λοβέρδου

Μένει να αποδειχθεί, αν τη σταθερότητα που ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα, θα μπορέσει να τη φέρει καταρχάς στο εσωκομματικό επίπεδο, στο οποίο τελευταία εξέλιξη είναι η χθεσινή πολιτική εκδήλωση του κ. Λοβέρδου για… εκ νέου παρουσίαση του βιβλίου του για την «Ανόρθωση», η οποία ήταν μαζική, ενώ και ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης εκδηλώνει εκ νέου τις δικές τους αρχηγικές φιλοδοξίες, μάλλον πιο… συντηρητικού (ακόμα) ιδεολογικού-πολιτικού περιεχομένου από τον πρώην υπουργό Υγείας.