Ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό παράσιτο, ο κοριός, μπορεί εύκολα να μετατρέψει τη διαμονή μέσα στο σκάφος από όνειρο σε σωστό εφιάλτη. Εσύ γνωρίζεις αρκετά για αυτόν τον ανεπιθύμητο λαθρεπιβάτη;
Οι βρετανοί αποκαλούν το κοριό “bed bug” (έντομο του κρεβατιού) και όχι άδικα, μιας και ο χώρος που κοιμόμαστε και συγκεκριμένα το στρώμα αποτελεί αγαπημένη κρυψώνα. Βέβαια, δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Αλλά ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.
Το ημερολόγιο ενός κοριού
Πρόκειται για ένα μικρό, επίπεδο, ωοειδές αιμομυζητικό (τρέφεται με αίμα) έντομο που μοιάζει με κινούμενους κόκκος φακής. Τσιμπά την νύχτα, σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του. Μία ένδειξη ότι υπάρχουν κοριοί στον χώρο σας είναι τα πολλά μικρά τσιμπήματα που αφήνουν στη σειρά πάνω στην επιφάνεια του δέρματος δημιουργώντας μια γραμμή, αλλά και οι μικρές κηλίδες αίματος στα σεντόνια.
Δεν είναι καθόλου δύσκολο να τους κολλήσουμε μιας και μεταφέρονται εύκολα με τις αποσκευές, τα ρούχα, τα έπιπλα κτλ, όταν ταξιδεύουμε. Ξενοδοχεία, παιδικές κατασκηνώσεις, κοιτώνες του στρατού, θέατρα, αεροπλάνα, σκάφη, τρένα, λεωφορεία και γενικά χώροι μαζικής εστίασης αποτελούν κατάλληλα μέρη για ένα πρώτο ραντεβού.
Το πραγματικό πρόβλημα ξεκινά όχι με το περιστασιακό τσίμπημα του (τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα περιορίζονται σε οιδήματα και έντονο κνησμό) αλλά με την ευρεία διάδοση του στο σκάφος και γενικότερα στο χώρο που διατηρούμε.
Επομένως, το πιο σημαντικό μέτρο για τη δραστική αντιμετώπιση του είναι η έγκαιρη αναγνώρισή του και η άμεση αντίδραση.
«… Είχαμε ενοικιάσει ένα σκάφος για δύο εβδομάδες. Θέλαμε να γνωρίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ελληνικά νησιά. Αν και έχουμε ταξιδέψει ξανά με σκάφος, ήταν η πρώτη φορά που αντιμετωπίσαμε κάτι τέτοιο. Μας χάλασε όλο το πρόγραμμα…»
Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζει ένας Ελβετός τουρίστας, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με το συγκεκριμένο πρόβλημα.
«…Το μεγαλύτερο λάθος μας ήταν το ότι δεν αντιδράσαμε άμεσα. Ενώ παρατηρήσαμε τα τσιμπήματα από το πρώτο κιόλας βράδυ, περάσανε τουλάχιστον τέσσερις μέρες για να κάνουμε κάτι αλλά και για να ενημερώσουμε τον ιδιοκτήτη…»
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος, αφού εντοπίσει την ύπαρξη κοριών (αφήνουν ένα συγκεκριμένο αποτύπωμα στο δέρμα, όταν τσιμπάνε) είναι να επισκεφθεί ένα φαρμακείο και να προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα σκευάσματα αφενός για την φροντίδα των τσιμπημάτων – μπορεί τις περισσότερες φορές τα τσιμπήματα να είναι αθώα, δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορούν να οδηγήσουν και σε κάτι πιο σοβαρό- αφετέρου για να περιορίσουν τη διασπορά τους.
Προσοχή, τα σκευάσματα αυτά δεν εξολοθρεύουν επαρκώς του κοριούς ιδιαίτερα εάν το πρόβλημα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
Αν συνεχίζοντας το ταξίδι με το σκάφος σας και μετά τη χρήση των παραπάνω σκευασμάτων το πρόβλημα συνεχιστεί απαιτείται ειδική απολύμανση από εξειδικευμένα Συστήματα Εξυγίανσης.
«…Όταν ενημερώσαμε τον υπεύθυνο για την ύπαρξη κοριών στο σκάφος μάς συμβούλεψε να επισκεφθούμε ένα φαρμακείο ενώ παράλληλα, έστειλε την ίδια κιόλας μέρα ειδικό συνεργείο για να μας βοηθήσει με την εξολόθρευση…»
Οι κοριοί τρέφονται με το αίμα ανθρώπων και άλλων θηλαστικών. Τα ενήλικα ζωύφια είναι έτοιμα για δράση περίπου σε τέσσερις εβδομάδες από την εμφάνισή τους, όταν βέβαια στον χώρο υπάρχουν θερμόαιμα (άνθρωποι, ζώα). Εάν δεν υπάρχουν θερμόαιμα για να τσιμπήσουν και να τραφούν, τα ενήλικα έντομα μπορούν να επιζήσουν μέχρι και έξι μήνες χωρίς τροφή.
Ένας ενήλικος κοριός μπορεί να μας τσιμπά μέχρι και 10 λεπτά ή περισσότερο και να καταναλώνει μέχρι 6 φορές το βάρος του σε αίμα. Κατά τη διάρκεια της ζωής του χρειάζεται πέντε γεύματα αίματος. Αρκετά συχνά το θύμα του δεν συνειδητοποιεί άμεσα ότι το τσιμπά, γιατί ο κοριός φροντίζει να αναισθητοποιεί το σημείο με ουσίες που εκκρίνει.
Δεδομένου ότι οι κοριοί τρέφονται με το αίμα, η καθαρότητα δεν είναι καθοριστικός παράγοντας και μπορεί να υπάρχει προσβολή και να τους εντοπίσουμε οπουδήποτε. Επίσης πέρα από τα στρώματα στις καμπίνες, ο κοριός μπορεί να κρύβεται σε διάφορες χαραμάδες, στις ξύλινα τμήματα του σκάφους, στα στρώματα του σαλονιού κτλ.
Συμπτώματα
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως τα συμπτώματα περιορίζονται κυρίως σε φαγούρα και σε κοκκινίλες από τα τσιμπήματα τους. Αυτό προκαλείται από μια αλλεργική αντίδραση στο σάλιο που εκκρίνεται στην πληγή ενώ τρώνε.
Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες συνδέουν άμεσα την παρουσία των κοριών σε ένα χώρο, με την Ηπατίτιδα Β’, μια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει κίρρωση η καρκίνο του Ήπατος.
Απεντόμωση
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την αντιμετώπιση των κοριών. Η πιο διαδεδομένη σχετίζεται με τη χρήση χημικών ουσιών. Βέβαια το συγκεκριμένο παράσιτο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό, αναπτύσσοντας πολλές φορές και ανοσία σε κάποιες από αυτές τις χημικές ουσιές.
Σε γενικές γραμμές ο πιο αποτελεσματικός τρόπος εξόντωσης επιτυγχάνεται με τη διαδικασία του υποκαπνισμου.
Να αναφέρουμε επίσης εδώ, ότι για ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα απαιτείται, πέρα από την απολύμανση στο χώρο, ειδικός καθαρισμός σε όλα τα σκεπάσματα, στρώματα, ρούχα και γενικά θα μπορούσε να έρθει σε επαφή ο έντομο. Μπορεί οι κοριοί να πεθάνουν αλλά όχι και τα αυγά τους…
Υποκαπνισμός ( fumigation )
Πρόκειται για απεντόμωση με ένα καπνογόνο σκεύασμα ώστε να ελεγχθεί η προσβολή σε ιδιαίτερα προϊόντα ή χώρους. Ένα καπνογόνο είναι μια χημική ουσία, το οποίο στην κατάλληλη θερμοκρασία, υγρασία και πίεση, μπορεί να παράγει ένα τοξικό αέριο σε ικανοποιητική συγκέντρωση για να είναι θανατηφόρο σε ένα ή διάφορα είδη παρασίτων.
Με λίγα λόγια υποκαπνισμός είναι η εισαγωγή σε ένα στεγανοποιημένο χώρο ( κενό ή με προϊόντα), ενός τοξικού αερίου σε αρκετά υψηλή συγκέντρωση, για τον απαιτούμενο χρόνο, έτσι ώστε το αέριο να καταλάβει όλο τον χώρο και να σκοτώσει τα έντομα που είναι ο στόχος μας.
Τα υποκαπνιστικά είναι τοξικά σε όλες τις μορφές ζωής. Επομένως είναι δυνατό να ελεγχθούν όλα τα στάδια ζωής του παρασίτου (αυγό – προνύμφη – νύμφη – τέλειο).
Ο υποκαπνισμός είναι συχνά ο γρηγορότερος τρόπος για απαλλαγή από την παρουσία εντόμων με αποτέλεσμα να κερδίζουμε χρόνο και σε τελευταία ανάλυση χρήματα. Τα υποκαπνιστικά μπορούν να φθάσουν εκεί όπου οι ψεκασμοί, οι σκόνες, τα αερολύματα κ.λπ. δεν μπορούν να φθάσουν, όπως βαθιά σε έναν μεγάλο σωρό προϊόντων σε ενσακκισμένα προϊόντα, ένα αμπάρι πλοίου κ.λπ. Επομένως τον χαρακτηρίζει υψηλή διαπερατότητα.
Περιορισμένα έως ανύπαρκτα είναι τα προβλήματα υπολειμμάτων στα φορτία πλοίων εφόσον γίνει σωστός αερισμός των αμπαριών και σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Τα καπνογόνα χρησιμοποιούνται όπου τα πρότυπα απαιτούν μηδενική ανοχή εντόμων στα προϊόντα ή τους χώρους παραγωγής.