member of

Επίδομα Θέρμανσης | Ποιο είναι το σχέδιο;

Το σχέδιο για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να οριστικοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών «την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται η μελέτη των παραμέτρων βάσει των οποίων θα αποφανθεί η κυβέρνηση για τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης, στόχος μας να βοηθήσουμε τα χαμηλά εισοδήματα».

Το σχέδιο προβλέπει την εξίσωση των ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που θα φτάσουν στο 80% της σημερινού ύψους του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Δηλαδή από τον Οκτώβριο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα πωλούνται στα 1,4 ευρώ το λίτρο.

Το επίδομα θέρμανσης πάντως αναμένεται να θα χορηγηθεί στους δικαιούχους σε δυο δόσεις εκ των οποίων η πρώτη στις 15 Οκτωβρίου. Η πληρωμή του, θα γίνει σε μετρητά και το συνολικό ύψος της δαπάνης που έχει αποφασιστεί να διατεθεί για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης φθάνει τα 120 – 150 εκατ. ευρώ, εκτός φετινού προϋπολογισμού.

Το επίδομα θα δοθεί με βάση τέσσερα κριτήρια: κοινωνικά, γεωγραφικά, εισοδηματικά και ανάλογα με την επιφάνεια της κατοικίας. Δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και λοιποί πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές της χώρας στις οποίες η μέση θερμοκρασία πέφτει πολύ χαμηλά. Πρόσθετη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος στις παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων θα είναι η διαμονή σε κατοικία με επιφάνεια μικρότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο, περί 100 μ2.