member of

Κίνα | Παραλαβή του πρώτου της σοβιετικού αεροπλανοφόρου

 

Κίνηση που δε βλέπουν με καλό μάτι σε Ιαπωνία και Δύση

Το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας βρίσκεται σε λειτουργία σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της χώρας. Το 300m (990ft) Λιαονίνγκ – το όνομά του από την επαρχία όπου μετασκευάστηκε – είναι ένα ανακαινισμένο σοβιετικό πλοίο, το οποίο αγοράστηκε από την Ουκρανία.

Προς το παρόν δεν διαθέτει επιχειρησιακό αεροσκάφος στην πλατφόρμα του και θα χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση. Η Κίνα υποστηρίζει ότι το σκάφος, το οποίο έχει υποστεί εκτεταμένες δοκιμές στη θάλασσα, θα αυξήσει την ικανότητά της να προασπίσει τα συμφέροντα του κράτους.

Οι αναλυτές λένε ότι θα χρειαστούν χρόνια για να εξοπλιστεί με αεροσκάφη και να καταστεί πλήρως λειτουργικό το αεροπλανοφόρο.

«Η ανάπτυξη των αεροπλανοφόρων είναι ένα σημαντικό μέρος της εθνικής άμυνας και του εκσυγχρονισμού της Κίνας, ιδίως σε ό,τι αφορά ναυτικές δυνάμεις δυνάμεις της χώρας, κι αυτό αεροπλανοφόρο είναι ένα βασικό σκαλοπάτι προς τα πιο προηγμένα αεροπλανοφόρα που θα αποκτηθούν στο μέλλον», δήλωσε από την πλευρά της Κινεζικού κράτους ο Υποναύαρχος των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων Yang Yi σε εγχώρια καθημερινή εφημερίδα.

Όπως αναμενόταν τόσο η Ιαπωνία, που έχει διαφορές με τη γειτονική της Κίνα, όσο και η Δύση και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι την έλευση του αεροπλανοφόρου και τη στρατιωτική ναυτική ενδυνάμωση της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου…