member of

Οι αισθήσεις του βυθού

05C918F88ACF6271CBE1CA0F19908698Το σώμα μας είναι έτσι κατασκευασμένο, ώστε να ανταποκρίνεται στα διάφορα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Όραση, ακοή, όσφρηση και γενικά όλες οι αισθήσεις μας βοηθούν στο να αντιληφθούμε το περιβάλλον γύρω μας. Βέβαια το εκάστοτε περιβάλλον διέπεται από τους δικούς του κανόνες, επηρεάζοντας την λειτουργία των αισθητήριων οργάνων μας.

Έτσι λοιπόν στο κόσμο του βυθού, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από αυτόν της στεριάς. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα:

Ορατότητα

Το ανθρώπινο μάτι δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει με ευκρίνεια τα αντικείμενα μέσα στο νερό, αυτό συμβαίνει γιατί ο αμφιβληστροειδής αδένας δεν μπορεί να εστιάσει αν δεν υπάρχει μία ποσότητα αέρα μεταξύ αυτού και του αντικείμενου, όμως το πρόβλημα ξεπερνάτε εύκολα με τη χρήση της μάσκας. Λόγω της διάθλασης που παθαίνουν οι ακτίνες του φωτός προκαλούν κάποια προβλήματα, αυτό συμβαίνει επειδή ο αέρας έχει μικρότερη πυκνότητα από το νερό και όταν μία φωτεινή ακτίνα από το ένα μέσο διαδόσεως μπει σε άλλο με διαφορετική πυκνότητα, διαθλάται. Αποτέλεσμα θα έχουμε την 1/3 μεγέθυνση των εικόνων που βλέπει κανείς υποβρυχίως ενώ η απόσταση από κάποιο αντικείμενο φαίνεται μικρότερη κατά το 1/4,καθώς και το οπτικό πεδίο της μάσκας μειώνεται Εκτός από αυτά τα φαινόμενα το νερό δρα σαν φίλτρο με αποτέλεσμα να διαφοροποιούνται τα χρώματα των αντικειμένων. Το κόκκινο χρώμα αρχίζει να χάνεται από τα 2.μετρα το πορτοκαλί από τα 5.μετρα, το κίτρινο μετά τα 1Ο. μέτρα, το πράσινο μετά τα 20. μέτρα ενώ μετά τα 30. μέτρα επικρατεί το μπλε.

Το φως μπορεί να διεισδύσει μέχρι το Βάθος των 400. μέτρων ενώ βαθύτερα επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Η υποβρύχια ορατότητα μπορεί να εξαρτηθεί από τους παρακάτω παράγοντες.

     1) Από τα σύννεφα που σκεπάζουν τον ήλιο

     2) Από το βάθος κατάδυσης

     3) Από το ύψος του ήλιου

     4) Από την διαύγεια του νερού

ΑΚΟΗ

Είναι γνωστό ότι ο ήχος μεταδίδεται στον αέρα και στο νερό με ηχητικά κύματα. Ο ήχος στο νερό έχει μεγαλύτερη ταχύτητα από τον αέρα, λόγω του ότι έχει πυκνότερη μοριακή δομή. Το αποτέλεσμα είναι η δυσκολία να προσδιορίσουμε την πηγή του ήχου γιατί φτάνει σχεδόν ταυτόχρονα και στα δύο αυτιά, αφού η ταχύτητα του είναι περίπου τετραπλάσια σε σχέση με τον αέρα. Το πρόβλημα που δημιουργείται από τον παράγοντα αυτό είναι το ότι δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε την διεύθυνση του ήχου με συνέπεια στην περίπτωση που περνά ένα σκάφος από το σημείο κατάδυσης μας να δημιουργείται σύγχυση αφού δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την πορεία του, καθώς και την απόσταση από αυτό.

DiveRadiusImagesCorb4ΠΛΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Όταν ένα σώμα βυθίζεται στο νερό εκτοπίζει μία ποσότητα από αυτό για να πάρει τη θέση του, άμεσο αποτέλεσμα είναι να ελαττωθεί το βάρος του σώματος και μάλιστα τόσο όσο το βάρος του νερού που έχει εκτοπίσει. Το νερό δηλαδή ασκεί πάνω στο σώμα μία πίεση η οποία ονομάζεται άνωση και είναι ίση προς το βάρος του εκτοπιζόμενου νερού. Αυτή με απλά λόγια είναι η αρχή του Αρχιμήδη. Ένα σώμα Βυθισμένο μέσα στο νερό μπορεί να έχει την εξής συμπεριφορά:

1. Αν το βάρος του σώματος είναι μικρότερο από το βάρος του εκτοπιζόμενου νερού τότε το σώμα επιπλέει και λέμε ότι έχει θετική πλευστότητα.

2. Αν το Βάρος του σώματος είναι μεγαλύτερο από το Βάρος του εκτοπιζόμενου νερού τότε το σώμα Βυθίζεται και Λέμε ότι έχει αρνητική πλευστότητα

3. Αν το Βάρος του σώματος είναι ίσο με το Βάρος του εκτοπισμένου νερού τότε το σώμα αιωρείται και μένει σταθερό, οπότε σε αυτή την περίπτωση έχει ουδέτερη πλευστότητα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν θετική πλευστότητα για αυτό και επιπλέουν, υπάρχουν όμως σε πολύ μικρό ποσοστό βέβαια, άνθρωποι οι οποίοι έχουν αρνητική και αυτό γιατί ο μέσος όρος της πυκνότητας του σώματος τους είναι μεγαλύτερος από την πυκνότητα του νερού και επομένως το Βάρος τους είναι μεγαλύτερο από το Βάρος του νερού που εκτοπίζουν. Οι παράγοντες που συμβάλουν στο να έχει κάποιος θετική ή αρνητική πλευστότητα έχουν σχέση με το σωματότυπο του ατόμου Το ποσοστό Λίπους, ο όγκος των πνευμόνων, καθώς και το βάρος του σκελετού καθορίζουν το ποσοστό άνωσης του ατόμου μέσα στο νερό. Για να μπορούμε να ρυθμίσουμε την πλευστότητα μας κατά την κατάδυση χρησιμοποιούμε την ζώνη με τα Βάρη και το ρυθμιστή πλευστότητας.