member of

Οι κληρονόμοι του Κουστό σε βαθιά νερά

14603461 AP100907026353.limghandlerΣτην περίπτωση της Αλεξάνδρας Κουστό ισχύει η παροιμία ότι το μήλο πέφτει πάντα κάτω από τη μηλιά. Η εγγονή του γάλλου ωκεανογράφου συνεχίζει την «οικογενειακή» παράδοση και έχει αναπτύξει πλούσια δράση για την προστασία των θαλασσών.

Μέσω του ιδρύματός της Blue Legacy, με βάση την Καλιφόρνια, εδώ και πέντε χρόνια κάνει δωρεές σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με την υδάτινη ζωή. Ακόμη, συνεργάζεται με τοπικές αυτοδιοικήσεις και ιδιωτικές εταιρείες για την παραγωγή σχετικών ντοκιμαντέρ. Κάποια από αυτά μάλιστα έχουν φτάσει να προβληθούν και στα σόου ρουμ του οίκου Louis Vuitton στη Νέα Υόρκη.

Στη μάχη αυτή, ωστόσο, δεν είναι μόνη της. Αντίστοιχη δράση έχουν αναπτύξει και αρκετά μέλη της οικογένειάς της, χάρη στην περιουσία που άφησε πίσω του ο Ζακ-Ιβ, όταν απεβίωσε τον Ιούνιο του 1997.

Το μεγαλύτερο κομμάτι διαχειρίζεται η δεύτερη σύζυγός του Φρανσίν που έχει υπό την εποπτεία της τους ιστορικούς οργανισμούς Cousteau Society και Equipe Cousteau στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι. Στη μοίρα του ωστόσο άφησε το σκάφος του ωκεανογράφου «Καλυψώ», το οποίο καταστρέφεται από τη σκουριά, αραγμένο σε μια προβλήτα της Βρετάνης.

Και αυτό, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει βρει τα απαραίτητα κεφάλαια, 8 εκατ. ευρώ, για να το μετατρέψει σε πλωτό μουσείο. Μπορεί βέβαια να συμβιβαστεί και με 2 εκατ. ευρώ που έχει ζητήσει από τη γαλλική κυβέρνηση ώστε να συντηρήσει και να ανακηρύξει σε μνημείο εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς το παλιό ναρκαλιευτικό του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού.

Ο μεγαλύτερος γιος του Κουστό από τον πρώτο του γάμο, ο Ζαν Μισέλ, αφού έχασε έπειτα από αρκετές δικαστικές μάχες τη διαχείριση της πατρικής κληρονομιάς, αξιοποίησε το μερίδιό του κατασκευάζοντας πολυτελή οικολογικά θέρετρα στα Νησιά Φίτζι. Και για να ξεπλύνει τις κατηγορίες για κερδοσκοπία που του απέδωσαν, ίδρυσε το 1999 έναν θαλάσσιο εκπαιδευτικό οργανισμό, τον Ocean Futures Society.

Καταστήματα εξοπλισμών για καταδύσεις, πρακτορεία χορήγησης βεβαιώσεων για δύτες, εργοστάσιο κατασκευής εξωλέμβιων κινητήριων και συνεργείο για την κινηματογράφηση σκηνών ταινιών κάτω από το νερό είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες των εγγονών του καπετάνιου που σχετίζονται με τη θάλασσα. Και φυσικά έχουν πάντα το όνομα Κουστό στον τίτλο τους. Αλλωστε, μόνο το επίθετο είναι αρκετό για να προσελκύσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ από τις επιχορηγήσεις διεθνών οργανισμών όπως η UNESCO, όπου υπάρχει και ένα ειδικό πρόγραμμα, το UNESCO – Κουστό.

tanea.gr