poros_limani_2

Το νησί που υμνήθηκε από τον Σεφέρη και που σε κερδίζει αμέσως με τη γαλήνη που αποπνέει, αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για όλους τους λάτρεις της γρήγορης απόδρασης. Οφείλει το όνομα του στην γεωγραφική του θέση, μιας και “πόρος” σημαίνει στενό πέρασμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πέρασμα που συνδέει το Σαρωνικό κόλπο με τις ακτές της Πελοποννήσου.

Ο Πόρος ή Καλαυρία όπως είναι η αρχαία ονομασία του νησιού, έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που σε κάνουν να θες να παρατείνεις τις διακοπές σου. Πράσινα τοπία, καθαρά και γαλάζια νερά καθώς και μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα αρχοντιάς που δεν τη συναντάς πουθενά αλλού.

Παραλίες

Το πρώτο πράγμα που θα θες να κάνεις όταν βρεθείς στο νησί, είναι να επισκεφθείς τις παραλίες του. Ο Πόρος παρά τη μικρή του έκταση έχει πολλές και lemonodasosόμορφες παραλίες, όπως και θα περίμενες από ένα νησί που είναι αφιερωμένο στο θεό της θάλασσας, τον Ποσειδώνα. Οι περισσότερες βρίσκονται κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής του νησιού. Σε γενικές γραμμές, είναι πολύ ήρεμες δεδομένου ότι βρίσκονται σε προστατευόμενους κολπίσκους. Μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Κανάλι, το Ασκέλι και το Μοναστήρι με τις οργανωμένες πλαζ. Για τους πιο ρομαντικούς, οι παραλίες στο Λιμανάκι της Αγάπης και στο Ρωσικό Ναύσταθμο προσφέρουν ηρεμία μέσα στα γραφικά τοπία. Για το τέλος αφήσαμε το μικρό και μεγάλο Νεώριο, από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού, όπου τα Πεύκα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα αλλά και τις αμμουδερές παραλίες στην Πλάκα και στις Αλυκές όπου καταλήγει το Λεμονόδασος.

limanaki_tis_agapis

askeliIMG_2587

town_2Λιμάνια

Ο Πόρος προσφέρεται ιδιαίτερα για ταξίδια με το σκάφος μιας και το νησί δίνει τη δυνατότητα αρόδου στο φυσικό λιμάνι λόγω των πολλών γραφικών όρμων ή κατά μήκος της προκυμαίας.

Ιστορία

Στην πραγματικότητα, ο Πόρος αποτελείται από δύο νησιά την Σφαιρία και την Καλαυρία (καλή αύρα). Σύμφωνα με το μύθο, η Καλαυρία ήταν αφιερωμένη αρχικά στον θεό Απόλλωνα ο οποίος την παραχώρησε στον Ποσειδώνα, ως αντάλλαγμα για τους Δελφούς. Στο βόρειο τμήμα του νησιού υπάρχουν τα ερείπια του ναού το Ποσειδώνα όπου ζήτησε άσυλο ο ρήτορας Δημοσθένης το 323π.Χ και τελικά αυτοκτόνησε για να μην παραδοθεί στους Μακεδόνες. Αρκετές ανασκαφές δείχνουν επίσης ότι το νησί είχε κατοικηθεί από τους προϊστορικούς χρόνους αλλά και κατά τη μυκηναϊκή εποχή.

Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή του νησιού κατά τη διάρκεια της ελληνικής Επανάστασης που άρχισε το 1821. Στον Πόρο πραγματοποιήθηκε και η σύσκεψη των τριών Δυνάμεων που καθόρισε τα σύνορα του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους. Τέλος η πρώτη ναυτική βάση και τα ναυπηγεία της Ελλάδος μετά την Ελληνική Ανεξαρτησία ιδρύθηκαν στον Πόρο, καθώς και το πρώτο σχολείο Ναυτικών Δοκίμων.

rwsikos_naustauthmosAξιοθέατα – Έθιμα

Τα περισσότερα σπίτια στον Πόρο αποτελούν δείγμα νεοκλασικισμού και γενικότερα αρκετά δρομάκια του νησιού έχουν άρωμα παλιότερων δεκαετιών. Μην ξεχάσετε επίσης να φωτογραφηθείτε στο πύργο με το ρολόι, σήμα κατατεθέν του νησιού.

Άλλα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής (χτισμένο τον 18ο αιώνα), το αρχαιολογικό μουσείο του Πόρου, το μικρό νησάκι Μπούρτζι, τον Ρωσικό Ναύσταθμο όπου έχει χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέο μνημείο, λόγω του μεγάλου αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και φυσικά το λεμονόδασος μια έκταση με πάνω από 30.000 λεμονιές και πορτοκαλιές.

neoklasikoΔιάφορες εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο νησί καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αν τύχει και βρεθείτε στο νησί στις 24 Ιουνίου μην χάσετε το παραδοσιακό πήδημα της φωτιάς στη γιορτή του Αϊ Γιάννη . Επίσης κάθε δύο χρόνια, στις αρχές Ιουλίου πραγματοποιείται η λαμπρότερη Ναυτική εβδομάδα, η μεγαλύτερη γιορτή του νησιού.

alt

Xρήσιμες πληροφορίες

Δήμος Πόρου: 22980-23089, 22220

Λιμεναρχείο: 22980-22274, 22224

Αστυνομία Πόρου: 22980-22462, 22256

Δημοτικά Ιατρεία Πόρου: 22980-22600