member of

ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ | Πλήρης στήριξη κατοίκων κατά των μονάδων εξόρυξης χρυσού!

 

Ψήφισμα εξέδωσε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στο οποίο εκφράζει την αλληλεγγύη της και πλήρη στήριξη στον μεγαλειώδη αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, του Κιλκίς, του Έβρου και της Ροδόπης ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού. «Αποδοκιμάζουμε έντονα τις πρακτικές παραπλάνησης, εκμαυλισμού συνειδήσεων, καταστολής και εκφοβισμού που επιχειρούν οι επιχειρηματίες σε συνεργασία με τις μνημονιακές κυβερνήσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο του ψηφίσματος.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, η ένταση των εξορύξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, συνοδεύεται από εκτεταμένες οικολογικές και κοινωνικές καταστροφές και υπαγορεύεται και κυριαρχείται από πολυεθνικές, ενώ στη μνημονιακή Ελλάδα, οι εξορύξεις χρυσού διαφημίζονται ως σανίδα σωτηρίας, αν και στην πραγματικότητα είτε παραδίδονται δωρεάν είτε αποτελούν πεδίο νέας αφαίμαξης δημόσιου χρήματος για αμφίβολα σχέδια. Στο ψήφισμα υποστηρίζεται ακόμα ότι οι προτεραιότητες για τη διαχείριση του ορυκτού πλούτου είναι η ακύρωση των επενδύσεων εξόρυξης χρυσού ως κοινωνικά άχρηστου και περιβαλλοντικά επιζήμιου, η ακύρωση διατάξεων του μεταλλευτικού κώδικα, του χωροτα-ξικού των εξορύξεων, των fast track και ΕΟΖ, ώστε να μη δίνονται στους εγχώριους/πολυε-θνικούς επιχειρηματίες σκανδαλώδη και τα αντισυνταγματικά προνόμια και εξουσία και γ. η αξιόπιστη δημόσια έρευνα και καταγραφή των αποθεμάτων στην Ελλάδα.

«Αντιμετωπίζουμε τις εξορυκτικές δραστηριότητες ως αναπόσπαστο μέρος των τοπικών, περιφερειακών και εθνικού επιπέδου σχεδιασμών με κοινωνική συμμετοχή, που να συνυπολογίζουν το πραγματικό κόστος που καλείται να πληρώσει η κοινωνία για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς και για τις επιπτώσεις στις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες» και «υποστηρίζουμε ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν μέσα από ένα πλατύ κοινωνικό διάλογο για τη συνετή και κοινωφελή αξιοποίηση των πό-ρων (ή μη), επισημαίνοντας ότι α. αφορούν μη αντιστρεπτές επεμβάσεις β. αφορούν και στους όρους αναπαραγωγής των επερχόμενων γενιών και γ. είναι κρίσιμες για τη μελλοντι-κή κατάσταση της χώρας συνεπώς δεν μπορούν να ληφθούν υπό το εκβιαστικό καθεστώς του φόβου», αναφέρει η Παναελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, τονίζοντας τέλος ότι «θέλουμε τα δάση τη γη και το νερό και όχι έναν τάφο φτιαγμένο από χρυσό, ο άνθρωπος και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη».