thlos290 03 78685 K34123Το επόμενο «άγονο» νησί που μπαίνει στο μικροσκόπιο μας είναι αυτό της Τήλου. Βρισκόμαστε στα Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα 22 μίλια βορειοδυτικά της Ρόδου. Τολμούμε να πούμε ότι το εν λόγω νησί εμφανίστηκε στο τουριστικό χάρτη τα τελευταία χρόνια. Έκτοτε έχει αναδειχθεί σε δημοφιλές outsider των εναλλακτικών προορισμών.

Ας μάθουμε λοιπόν λίγα πράγματα παραπάνω.

Σε όλα τα χρόνια της πορείας του, το νησί κατοικήθηκε από ποικιλία λαών και δέχτηκε μείγμα πολιτισμών. Από τους προέλληνες πέρασε διαδοχικά στους Δωριείς το 1000 π.Χ., στους βενετούς φεουδάρχες, στους Ιωαννίτες Ιππότες το 1310 μ.Χ., στους Τούρκους το 1552 μ.Χ., για να παραδοθεί τελικά ξανά στους Έλληνες το 1948.

Ο Ηρόδοτος έχει αναφερθεί στη σημαντικότερη περίοδο του νησιού που χρονολογείται τον 7ο αι. π.Χ., όταν κάτοικοι της Τήλου μαζί με κατοίκους της Λίνδου εγκαταστάθηκαν στη Σικελία και ίδρυσαν τη γνωστή πόλη Γέλας.

Τον 5ο αι. π.Χ. έγινε μέλος της αθηναϊκής συμμαχίας και μέχρι να περάσει στα χέρια των Ρωμαίων παρέμεινε εξαρτημένη από τη Ρόδο. Το πλήθος των αρχαιολογικών ευρημάτων που ανάγονται στα ρωμαϊκά και τα παλαιοχριστιανικά χρόνια μαρτυρεί την ακμή του νησιού.

Στα 350 π.Χ., γεννήθηκε στην Τήλο η ποιήτρια Ήριννα και σε νεαρή ηλικία εμπνεύστηκε από την πλούσια φυσική ομορφιά του νησιού, την ποικιλία των τοπίων της και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου Πελάγους.

Η ακμή της συνεχίστηκε μέχρι το μεγάλο σεισμό του 550 μ.Χ.. Μετά από αυτόν η Τήλος ακολούθησε την ιστορία της Ρόδου, με την οποία είχε ενωθεί.

Τα βυζαντινά χρόνια η Τήλος μαζί με τη Νίσυρο, την Κω και τη Σάμο αποτέλεσε το Θέμα της Σάμου. Οι ιππότες του Αγίου Ιωάννη κατοίκησαν στο νησί και ανακατασκεύασαν ή έχτισαν τρία από τα κάστρα που υπάρχουν σε αυτό.

Το 1522 το νησί έγινε μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και υπάχθηκε στο προνομιακό φορολογικό κα διοικητικό καθεστώς των νησιών “μάκτου”.

Τέλος, το 1948 ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Κράτος.

thlos290 02 78686 gALR00thlos290 05 78683 t261V4thlos290 01 78687 09kI4M

Αξίζει να δεις…

Ανάμεσα στα αξιοθέατα που αζξίζει να επισκεφθείς συγκαταλέγεται αυτό των Ιπποτών στην κορυφή του λόφου πάνω από το Μεγάλο Χωριό από το οποίο διασώζονται όμως μόνο τα εξωτερικό τείχη, το 600 ετών Κάστρο της Αγιοσυκιάς, του 15ου αιώνα που περιέχει ερείπια της ομώνυμης εκκλησίας, και το Μεσαιωνικό Κάστρο της Μεσσαρίας. Ακόμα, αξιόλογα αρχιτεκτονικά μνημεία αποτελούν τα μοναστήρια της Τήλου, με σπουδαιότερο αυτό του πολιούχου Αγίου Παντελεήμονα, ένα μικρό πέτρινο μοναστήρι στο τέρμα του μοναδικού ασφαλτόδρομου που διασχίζει το νησί, το οποίο μάλιστα ετοιμάζεται να γιορτάσει το μεγάλο πανηγύρι του στις 27 Ιουλίου. Από την προηγούμενη όλο το νησί συγκεντρώνεται στον προαύλιο της εκκλησίας και απολαμβάνει παραδοσιακό φαγητό, μουσική και χορό. Αξίζει πάντως να βρεθείτε και στα πλούσια Μοναστήρια του Ταξιάρχη και του Αγίου Αντωνίου, αλλά και στο Εκκλησάκι της Παναγίας της Πολίτισσας, που χτίστηκε το 1879 και ανακαινίσθηκε το 1937. Ωστόσο, και το ίδιο το Μεγάλο Χωριό, στο οποίο θα βρεθείτε έτσι κι αλλιώς, αποτελεί από μόνο του ένα αρχιτεκτονικό αξιοθέατο, όχι μόνο χάρη στα πέτρινα οικήματά του με τα ερείπια του κάστρου να δεσπόζουν αγέρωχα, και τα γραφικά κάτασπρα στενά του με τις λουλουδιασμένες αυλές, αλλά και επειδή περικλείει και τα σπουδαιότερα μνημεία, όπως η Νεκρόπολη, το Μουσείο της Τήλου που αναφέραμε παραπάνω και τα περισσότερα μοναστήρια. Η δε θέα από το χωρίο στον κάμπο και τη θάλασσα είναι μαγευτική.

Η μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη αμμουδιά της Τήλου είναι η Έριστος με τη λεπτή άμμο. Την τιμούν δεόντως οι λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ, που στήνουν αντίσκηνα τα καλοκαίρια κάτω από τα αρμυρίκια. Ένα μονοπάτι στην αριστερή της πλευρά καταλήγει σε δύο απομονωμένους κολπίσκους με κόκκινο χώμα. Υπέροχα νερά, βότσαλο και αρμυρίκια για κατασκήνωση στον κολπίσκο Πλάκα μετά τον Άγιο Αντώνιο. Υπέροχη βοτσαλωτή παραλία με δροσερά νερά, τα Λεθρά είναι ιδανικά για μοναχικές βουτιές. Είναι προσβάσιμα με μονοπάτι από τα Λιβάδια – υπολογίστε γύρω στα σαράντα λεπτά περπάτημα. Τα Λιβάδια τα προτιμούν οι οικογένειες, καθώς τα απαραίτητα ( καφές, αγορά, ενοικιαζόμενα δωμάτια ) βρίσκονται σε απόσταση περιπάτου. Τέλος, με καΐκι από τα Λιβάδια μπορείτε να προσεγγίσετε τις παραλίες Σκάφη ( φτάνει και μονοπάτι ), Θολό και Άγιος Σέργιος.

thlos460 02 78688 5M0JGOthlos600 78701 32P29W

Οι πιο σημαντικοί οικισμοί του νησιού είναι:

Το Μεγάλο Χωριό, η πρωτεύουσα του νησιού, απλώνεται στις απότομες πλαγιές του λόφου του Αγίου Στεφάνου, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Λιβάδια.

Το χωριό των Λιβαδιών, το οποίο αγκαλιάζει ήσυχα την ακτή δίπλα στο λιμάνι στους πρόποδες των βουνών που υψώνονται πάνω από την παραλία του χωριού.

Το Μικρό Χωριό. Χτίστηκε το 15ο αιώνα στους λόφους πάνω από τα Λιβάδια και εγκαταλείφθηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τους κατοίκους του.

Χρήσιμα Τηλέφωνα

 Δήμος Τήλου: Τηλ.: 2246360500, 2246360508-13, 2246044212

Λιμεναρχείο Τήλου: 22460.44.350

Αγροτικό ιατρείο Μ. Χωριού: Τηλ.: 2246044210

tilos