member of

Ολοκλήρωση του 1ο Θερινού Σχολείου Νεανικής Επιχειρηματικότητας

Ολοκλήρωση του 1ο Θερινού Σχολείου Νεανικής Επιχειρηματικότητας

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εργασίες του 1ου Θερινού Σχολείου Νεανικής Επιχειρηματικότητας που διοργάνωσε η Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τη Σχολή Επιστημών της Διοίκησης, στη Χίο την περίοδο 2 έως 6 Ιουλίου 2012. Στόχος του Θερινού Σχολείου ήταν να καθοδηγήσει τους φοιτητές στο να μετατρέπουν τις επιχειρηματικές ιδέες τους σε πράξη.

Το 1ο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Πανεπιστημίου Αιγαίου», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007-2013» (Ε.Π.Ε.Δ.Β.Μ.) του ΕΣΠΑ (2007-2013), το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους και υλοποιείται μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Έρευνας.

Το Θερινό Σχολείο εκτός από τις διαλέξεις στο αντικείμενο της επιχειρηματικότητας, παρείχε εντατική βιωματική διδασκαλία. Μέσα από προσανατολισμένα στη δράση εργαστήρια και υπό την καθοδήγηση έμπειρων στελεχών και ακαδημαϊκών δασκάλων, από Πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού, καθώς και συνεργαζόμενων επιχειρηματιών, οι φοιτητές συνεργάστηκαν μεταξύ τους για την ανάπτυξη και παρουσίαση της επιχειρηματικής τους ιδέας.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα, οι 25 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές που προέρχονταν από όλα σχεδόν τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου χωρίστηκαν σε ομάδες και με συμμετοχικές διαδικασίες επέλεξαν μόνοι τους 6 επιχειρηματικές ιδέες για την βελτίωση και εξέλιξη των οποίων εργάστηκαν σε όλη τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές εργάστηκαν στις ακόλουθες επιχειρηματικές ιδέες:

“ALTERNATIVE VACATIONS on an EXMPLAR ECO-VILLAGE”

Μια επιχειρηματική ιδέα για την δημιουργία ενός τουριστικού χωριού με 20 σπίτια κατασκευασμένα από οικολογικά υλικά (όπως άχυρο, πέτρα, λάσπη, νερό και ξύλο) που θα υποστηρίζεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατά την διαμονή του ο επισκέπτης θα μπορεί να συνδυάσει αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες σε βουνό και θάλασσα, θα μπορεί να ετοιμάσει το γεύμα του με προϊόντα που θα καλλιεργούνται βιολογικά στο χωριό και να ζήσει σε ένα φυσικό περιβάλλον ευχάριστα και δημιουργικά.

SPECIAL WINE VARIETY

Μια επιχειρηματική ιδέα για την παραγωγή στη Χίο μιας ειδικής ποικιλίας κρασιού «Χιώτικο κρασερό» μοναδικής στον κόσμο γιατί η ωρίμανση του κρασιού θα γίνεται σε βαρέλια από ξύλο μαστιχόδεντρων. Οι κορμοί των μαστιχόδεντρων που δεν παράγουν πια μαστίχα αλλά διατηρούν τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας θα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ειδικών βαρελιών που θα προσδίδουν ένα ξεχωριστό άρωμα και γεύση στο κρασί. Το κρασί αυτό θα προωθηθεί στην Κινέζικη αγορά η οποία είναι ανοικτή στην παγκόσμια κουλτούρα του κρασιού και σε προϊόντα φυσικής παραγωγής.

HOW TO CHANGE THE WORLD – Art & Heart

Μια επιχειρηματική ιδέα για την δημιουργία κινητής μονάδας δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία θα κατασκευάζουν πρωτότυπα προϊόντα προς πώληση στους τελικούς καταναλωτές τα σχέδια των οποίων θα παραχωρούνται γι’ αυτό το σκοπό από ένα δίκτυο γνωστών καλλιτεχνών. Εκτός από τα άτομα με ειδικές ανάγκες, η μονάδα θα μπορεί να απασχολεί προσωπικό από εθελοντές και άτομα πρακτικής άσκησης. Η κινητή μονάδα στοχεύει να καλύψει τις συναισθηματικές και οικονομικές ανάγκες των οικογενειών των ατόμων με ειδικές ανάγκες αλλά και την έλλειψη των κατάλληλων υποδομών που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

PRIVATE RECOVERY AND RECREATION CENTER

Μια επιχειρηματική ιδέα για την δημιουργία ενός Ιδιωτικού Κέντρου Αποθεραπείας και Αναψυχής στη Χίο. Το Κέντρο θα απευθύνεται σε άτομα τα οποία αναρρώνουν ύστερα από μια επέμβαση ή κάποιο τραυματισμό και έχουν ειδικές ανάγκες σε φροντίδα και αποκατάσταση. Επίσης σε άτομα που έχουν ψυχικές παθήσεις ή αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες. Το Κέντρο απευθύνεται σε άτομα με μεσαία και υψηλά εισοδήματα κυρίως από την Ευρώπη και τη Δυτική Ασία που θέλουν να συνδυάσουν την παραϊατρική αγωγή με διακοπές και ξεκούραση.

DiscoverChios.com

Μια επιχειρηματική ιδέα που αφορά τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας για το νησί της Χίου. Ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει πληροφορίες για τις εναλλακτικές δραστηριότητες και τα δυνατά σημεία που έχει να προσφέρει το νησί της Χίου. Ο επισκέπτης αφού ενημερωθεί για το νησί της Χίου θα εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την συμμετοχή του σε δραστηριότητες όπως να περάσει μια μέρα στη Χίο ως ψαράς, ως αγρότης για να συμμετέχει στη συλλογή της μαστίχας και των πορτοκαλιών και μανταρινιών στον Κάμπο της Χίου ή στη συλλογή ελιών. Ο ρόλος της ιστοσελίδας θα είναι να εξασφαλίζει με το δίκτυο που θα έχει δημιουργήσει με επαγγελματίες της Χίου μια εναλλακτική διαμονή για τους επισκέπτες με χαμηλό κόστος ανά ημέρα.

A SERVICE (WEBSITE) OFFERING COMBINED TRANSPORT INFORMATION

Μια επιχειρηματική ιδέα για την δημιουργία ενός website το οποίο θα προσφέρει στον ανεξάρτητο ταξιδιώτη δωρεάν τις πληροφορίες που χρειάζεται για τον συνδυασμό των μεταφορικών μέσων (αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο, πλοίο) που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να μετακινηθεί από το σημείο έναρξης του ταξιδιού του στον τόπο προορισμού. Μια υπηρεσία που αυτή την στιγμή δεν προσφέρεται και θα στηρίζει τους τουρίστες αλλά και τους επαγγελματίες του χώρου στην εύρεση του κατάλληλου συνδυασμού μεταφορικών μέσων για να φτάσουν στον προορισμό τους, χωρίς να χάνουν πολύ χρόνο στο να αναζητούν οι ίδιοι μεμονωμένες πληροφορίες από διαφορετικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, παρουσιάζοντας παράλληλα και το πραγματικό κόστος μετακίνησης τους.

Οι επιχειρηματικές ιδέες που αναπτύχθηκαν παρουσιάστηκαν στη λήξη των εργασιών του Θερινού Σχολείου, την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012, σε πάνελ κριτών αποτελούμενο από προσκεκλημένους επιχειρηματίες του νησιού, ακαδημαϊκούς δασκάλους, εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, και στελέχη του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μετά τις παρουσιάσεις, οι κριτές αξιολόγησαν τη δουλειά των παιδιών, και η πιο ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη παρουσίαση έλαβε τιμητικό έπαινο. Η ομάδα που διακρίθηκε και έλαβε τον έπαινο ήταν η ομάδα με την επιχειρηματική ιδέα «HOW TO CHANGE THE WORLD – Art & Heart». Όλες οι επιχειρηματικές ιδέες πρόκειται να προωθηθούν ως υποψήφιες για τα Βραβεία Επιχειρηματικότητας που πρώτη φορά θα διοργανώσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου οι φοιτητές φιλοξενούνταν στις φοιτητικές εστίες της Πανεπιστημιακής Μονάδας της Χίου και είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις παραγωγικών μονάδων του νησιού, να μοιραστούν τις εμπειρίες πετυχημένων επιχειρηματιών της Χίου και να γευθούν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

Το Θερινό Σχολείου κατάφερε να φέρει κοντά φοιτητές από όλα σχεδόν τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, να τους ενώσει σε ομάδες και να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τα στάδια και τις διαδικασίες που μεσολαβούν από τη σύλληψη μιας ιδέας και την αρχική διερεύνηση γύρω από αυτή, έως την τεκμηριωμένη συγκρότησή της ώστε να μπορεί να προωθηθεί στην αγορά.

Οι ίδιοι οι φοιτητές ως μελλοντικοί επιχειρηματίες δούλεψαν μαζί, κατένειμαν του ρόλους τους και εργάστηκαν για το στήσιμο μιας καινοτόμας επιχείρησης που φιλοδοξεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της, να προσπελάσει τα εμπόδια και να κερδίσει μερίδιο αγοράς.

Το 1ο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας προσπάθησε να κάνει τα παιδιά να βιώσουν τις πραγματικές συνθήκες που θα συναντήσουν στο μέλλον και τους έδωσε ερεθίσματα, εφόδια και κατευθύνσεις που σίγουρα τους είναι απαραίτητα όταν αποφασίσουν οι ίδιοι να κάνουν τα πρώτα τους βήματα ως δυνητικοί επιχειρηματίες.

Στην ιστοσελίδα http://summerschool.mke.aegean.gr/ υπάρχει το εκπαιδευτικό, φωτογραφικό υλικό από τις εργασίες του Θερινού Σχολείου καθώς και οπτικοακουστικό υλικό από την παρουσίαση των επιχειρηματικών ιδεών των ομάδων των φοιτητών.