member of

1ο Συνέδριο InfoCom Smartphones & Αpps | Το neolaia.gr ήταν εκεί!

Η αλήθεια είναι ότι παραλίγο να χάσω το Συνέδριο, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας όλων των μέσων, όμως τελευταία στιγμή βρήκα μεταφορικό μέσο και πήγα. Αργοπορημένος λίγο, αλλά και το συνέδριο είχε αργήσει να ξεκινήσει, λόγω του χαμού που γινόταν στους δρόμους της Αθήνας και της δύσκολης προσέλευσης του κοινού.

Μπαίνοντας, λοιπόν, δήλωσα τη συμμετοχή μου στο συνέδριο συμπληρώνοντας μια δήλωση και έφυγα αμέσως για την αίθουσα των ομιλιών, αγνοώντας για λίγο τα διάφορα workshops που είχαν στηθεί.

Το πρώτο μέρος («Smart Phones & Apps») είχε ήδη ξεκινήσει. Εκεί άκουσα λίγα πράγματα δυστυχώς, λόγω της ώρας που είχα φτάσει, αλλά κατάλαβα πως όλες οι εταιρείες και οι πάροχοι, θα δώσουν βάση στα Smartphones και τα Apps (γι’αυτό άλλωστε δεν είναι και το συνέδριο;). Εκεί γεννήθηκε και ένα ερώτημα: Τα smartphones εξαρτιούνται από τα apps ή το αντίθετο; αλήθεια, τι πιστεύετε εσείς; η δημιουργία app store είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για κάθε εταιρεία και εκεί στοχεύουν πλέον. Ακόμη, έγιναν διάφορες παρουσιάσεις smartphones από τις διάφορες εταιρείες για το 2011 προς ενημέρωση του κοινού. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι το mobile web, αν και είναι ακόμη στο ξεκίνημα του, ο κόσμος το αγκάλιασε. Περιμένουν λοιπόν οι εταιρείες, ώστε οι operators να ρίξουν τις τιμές όσον αφορά τις χρεώσεις του ίντερνετ στο κινητό τηλέφωνο. Ακόμη, οι διάφορες εταιρείες υποσχέθηκαν στο κοινό περισσότερες καινοτομίες, βελτιωμένη εμπειρία χρήσης και φυσικά νέες τεχνολογίες που θα οδηγήσουν τα Smartphones σε νέα επίπεδα.

Οι εκπρόσωποι στο πρώτο μέρος του συνεδρίου ήταν από τις εξής εταιρείες: Cosmote, Vodafone, Wind, Nokia, HTC, LG, Samsung, Sony Ericsson, ZTE και Dell Computers.

Βλέπετε, δεν ήμουν πολύ ώρα στο συνέδριο και ήρθε το πρώτο διάλειμμα. Βγήκα λοιπόν από την αίθουσα και άρχισα να τριγυρνάω στα διάφορα workshops. Δοκίμασα διάφορα smartphones και μάζεψα μπόλικα φυλλάδια για ενημέρωση (δική μου και δική σας). Ήταν όλα πολύ οργανωμένα μπορώ να πω. Υπήρχε ένα έντυπο που δινόταν σε όλους, με το αναλυτικό πρόγραμμα και τη θέση του κάθε workshop μέσα στο ξενοδοχείο Divani Caravel, όπου γινόταν το συνέδριο.

Ύστερα, ξεκίνησε το δεύτερο μέρος («Let’s make an app»), το οποίο το παρακολούθησα ολόκληρο. Εδώ τονίστηκαν ιδιαίτερα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση του ο κάθε developer, ώστε να δημιουργήσει ένα app. Όπως θα καταλάβατε ήδη, έγινε λόγος για τα διάφορα λειτουργικά συστήματα κινητών τηλεφώνων. Εδώ έχω περισσότερες πληροφορίες για εσάς.

Πρώτη ομιλία – Cheng Luo – Senior Software Manager | Evangelist, Samsung Mobile Innovator Dept, SERI – Bada

Είχε μία πάρα πολύ καλή παρουσίαση. Ξεκίνησε δείχνοντας μας κάποια νούμερα. Το Bada, το Νοέμβριο του 2009, βρισκόταν στην έκδοση SDK 1.0.0b2, είχε 10 apps, 0 downloads και μπορούσατε να το βρείτε σε μία συσκευή μονάχα. Το 2010 όμως, το Bada βρίσκεται στην έκδοση SDK 1.2.1 και έχει πάνω από 6.000 apps, με πάνω από 15 εκατομμύρια downloads και μπορείτε να το βρείτε σε πάνω από 5 συσκευές. Μεγάλη πρόοδος για το λειτουργικό αυτό. Όπως είπε ο Cheng Luo, σύντομα περιμένουμε και την έκδοση SDK 2.0 του Bada, η οποία θα έχει πολλές νέες λειτουργίες, θα γίνεται αναβάθμιση στις συσκευές, θα έχει καλύτερο UI (User Interface) και θα διαθέτει και multitasking.

Συνέχισε παρουσιάζοντας κάποιες υπηρεσίες του Bada, οι οποίες είναι οι εξής: κοινωνικές, τοποθεσίας, περιεχομένου, lifelogging (να καταγράφετε κάπου ότι κάνετε στη ζωή σας), NFC (ασύρματη τεχνολογία για ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ συσκευών), Cloud Storage, Push Notification (ειδοποιήσεις από apps, ακόμη και όταν αυτά δεν τρέχουν). Ακολούθησε ανάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, της τοποθεσίας και των μηνυμάτων, πόσο εύκολες και απλές είναι στους χρήστες. Ακόμη, τονίστηκε ιδιαίτερα η επικοινωνία της υπηρεσίας τοποθεσίας, του χάρτη δηλαδή, με την υπηρεσία των μηνυμάτων. Επιλέγετε, δηλαδή, ένα άτομο από το χάρτη και του στέλνετε μήνυμα απλά και γρήγορα. Κάπως έτσι έκλεισε και η παρουσίαση του Cheng Luo.

Δεύτερη ομιλία – Γεράσιμος Λιβιεράτος – Pro sales manager, iSquare – iOS

Στο βήμα τώρα ο εκπρόσωπος του iOS. Ξεκίνησε λέγοντας τα πολύ καλά στατιστικά του iOS, δηλαδή τις πάνω από 350.000 apps που κατέχει το λειτουργικό για τις συσκευές iPad, iPod και iPhone, τους 160 εκατομμύρια χρήστες του και τα πάνω από 10 δισεκατομμύρια downloads που έγιναν πρόσφατα. Το iOS διαθέτει εφαρμογές που βοηθούν τους developers να δημιουργούν, να διαχειρίζονται και να επεξεργάζονται. Υπηρεσίες διανομής εφαρμογών για το iOS, αποτελούν τα App Store, iBook Store, iTunes και Mac App Store (η τελευταία δημιουργία).

Η iSquare δίνει βάση στα Media και στη Διασκέδαση. Ένας χρήστης iOS μπορεί να διαβάσει βιβλία και περιοδικά, να δει κανάλια τηλεόρασης και να παίξει παιχνίδια με multiplayer δυνατότητες σε χαμηλές τιμές ή και άλλα δωρεάν.

Ακόμη, έγινε παρουσίαση του iPad, το οποίο είναι έτοιμο να ενταχθεί σε διάφορες εργασίες (επαγγέλματα) σύμφωνα με το Γεράσιμο Λιβιεράτο. Το iPad έχει λειτουργικό ειδικά σχεδιασμένο για tablet, παρέχει πλήρη έλεγχο λειτουργίας (εύκολη διαχείριση των passwords και admin panel), εύκολη διαχείριση για να γνωρίζει ο εργοδότης τι κάνει ο κάθε εργαζόμενος του στο iPad κάθε στιγμή. Συγκεκριμένα, είπε, το 80% όσων πρόκειται να αγοράσουν tablet, θα αγοράσουν το iPad, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε.

Το iPad όμως είναι έτοιμο και για την εκπαίδευση. Το iTunes U παρέχει εκπαιδευτικό λογισμικό από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια (μαθήματα, σημειώσεις, video) δωρεάν. Ακόμη, υπάρχουν διάφορα apps εκπαιδευτικά, τα οποία αφορούν τη χημεία, τα μαθηματικά, την αστρονομία κ.α. Τέλος υπάρχει μία σουίτα γραφείου, η οποία επιτρέπει τη δημιουργία, επεξεργασία και ανάγνωση εγγράφων, όπως κείμενο, παρουσιάσεις κλπ.

Τέλος, έκλεισε λέγοντας για το Xcode, μια εφαρμογή για τους iOS developers, οι οποίοι αφού δημιουργήσουν μια εφαρμογή, μετά μπορούν να την κάνουν upload στο App Store. Υπάρχουν τρεις τύποι για profile όπως δήλωσε: Standard (για επιχειρήσεις), Enterprise (για εσωτερική χρήση) και University Program (για εκπαίδευση, μπορεί να γίνει διδασκαλία με υλικό της Apple). Το τελευταίο πρόγραμμα χρησιμοποίησε και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τα μαθήματα iOS προς τους φοιτητές.

Τρίτη ομιλία – Γιάννης Κόλλιας – Internet Product Specialist, Google – Android

Είμαι σίγουρος πως αρκετοί θα περιμένατε την παρουσίαση του Android. ;) Ο Γιάννη Κόλλιας ξεκίνησε λέγοντας πως το mobile internet υπάρχει από το 2008 και κατάφερε μέσα σε λίγο καιρό να αναπτυχθεί πάρα πολύ. Το λειτουργικό Android είναι ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα για κινητά τηλέφωνα και tablets, το οποίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για το ίντερνετ, γι’αυτό διαθέτει και έναν πολύ δυνατό browser. Τόνισε ιδιαίτερα ότι το λειτουργικό είναι Open Source και τον στενοχώρησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ελλάδα δε βρίσκεται ακόμη στις χώρες, τις οποίες κυκλοφορούν τα πληρωμένα apps στο Android Market.

Μπήκε σχετικά γρήγορα στο ζουμί της υπόθεσης, την ενημέρωση των developers. Έκρινε πολύ σημαντική την άμεση επαφή προγραμματιστών και χρηστών. Πώς συμβαίνει αυτή; ένα app για να ανεβεί στο Android Market, δε χρειάζεται κάποια άδεια και οι χρήστες είναι αυτοί που κρίνουν ποιες εφαρμογές αξίζουν και ποιες όχι. Η δημιουργία των apps είναι εύκολη, όπως δήλωσε, και το multitasking είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο για τους developers. Οι developers είναι οι καινοτόμοι στα apps και εκείνοι τα εξελίσσουν. Ύστερα, έρχονται οι χρήστες για να επιλέξουν την εμπειρία στη συσκευή τσέπης τους.

Γενικά, ο Γιάννης Κόλλιας έδωσε έμφαση σε σημεία που ήθελε η εταιρεία και θεώρησε γνωστά αρκετά πράγματα, καθώς όλοι ασχολούνται τελευταία με το Android λειτουργικό κυρίως. Νομίζω πως πέρασε το μήνυμα που ήθελε.

Τέταρτη ομιλία – Δημήτρης-Ηλίας Γκανάτσιος – Developer Evangelist, Microsoft – Windows Phone 7

Σειρά έχει το εντυπωσιακό και νέο Windows Phone 7. Όπως δήλωσε ο κ. Γκανάτσιος, το λειτουργικό αυτό δίνει έμφαση σε τρία σημεία: το Design (και το περιεχόμενο μαζί), τη Νέα Πλατφόρμα για developers και το Hardware. Συγκεκριμένα, οι νέες συσκευές Windows Phone 7 πληρούν κάποια αυστηρά κριτήρια όσον αφορά το Design και το Hardware. Το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft στοχεύει στα εξής: στους Ανθρώπους (χρήστες), στο Office (σουίτα γραφείου), στις Εικόνες, στο Βίντεο, στη Μουσική, στο Market Place και στα Παιχνίδια. Όσον αφορά το τελευταίο, δήλωσε πως θα υπάρχει και σύνδεση του Xbox Live με το smartphone. Στο Market Place τονίστηκε ιδιαίτερα ότι οι Έλληνες Φοιτητές έχουν δωρεάν registration.

Στους περίπου 2 μήνες κυκλοφορίας του, το Windows Phone 7 έχει δώσει πάνω από 2 εκατομμύρια άδειες, κατέχει 7.000 εφαρμογές, έχει 24.000 developers και σύμφωνα με έρευνα 9 στους 10 συνιστούν την πλατφόρμα ύστερα από χρησιμοποίηση της. Ακόμη, το λειτουργικό θα συνεργάζεται με διάφορες υπηρεσίες της Microsoft, όπως είναι το Bing, το Windows Azure, αλλά και άλλες.

Οι developers μπορούν να δημιουργήσουν apps στα Silverlight και Xna. Το δεύτερο χρησιμοποιείται κυρίως για παιχνίδια.

Πέμπτη ομιλία – Παναγιώτης Μακρογιάννης – Service Manager, Nokia – Ovi

Σειρά έχει το Nokia Ovi με το Ovi Store, το οποίο μέσα σε 20 μήνες λειτουργίας έχει φτάσει να έχει 4 εκατομμύρια downloads σε apps τη μέρα, σύμφωνα με έρευνα. Ακόμη είναι μεταφρασμένο σε 30 γλώσσες, τρέχει από 100 operators σε πάνω από 135 συσκευές και σε πάνω από 190 χώρες.

Οι developers μπορούν να γράψουν σε Java SDK και Qt. Στόχος του Ovi Store είναι οι developers να ανεβάζουν τις εφαρμογές τους εκεί. Το Ovi Store δίνει έμφαση στους καταναλωτές, στους οποίους και προορίζονται τα apps, στα κατάλληλα εργαλεία των developers και στην προσφορά, μέσω εσόδων, στους developers. Το Qt είναι ενσωματωμένο σε κάθε νέα συσκευή. Η Nokia βλέπει πως οι developers ανταποκρίνονται, καθώς και πολλά brands (γνωστές εταιρείες), ανεβάζοντας δικά τους apps. Ακόμη, οι developers έχουν το δικαίωμα να τοποθετούν διαφημίσεις μέσα στα apps τους.

Υπάρχουν δύο τρόποι χρεώσεων για να ανεβάσει κάποιος developer ένα app στο Ovi Store. Ο πρώτος είναι μέσω πιστωτικής κάρτας και σε κάθε αγορά του app, ο developer παίρνει το 70% των εσόδων και η Nokia το 30%. Ο δεύτερος και καινοτόμος είναι μέσω του operator και σε κάθε αγορά του app, ο developer παίρνει το 60% των εσόδων και η Nokia το 40% (ένα μέρος πηγαίνει και στον operator).

Έκτη ομιλία – Ηλίας Πολιτάκης – Chief Executive Officer, MobileFX – MobileFX

Ανέβηκε στο βήμα πολύ σίγουρος και έχω να πω πως είναι ο γνήσιος Έλληνας. Θα καταλάβετε αργότερα προς τι αυτοί οι σχολιασμοί (φιλικά και χιουμοριστικά πάντα). Παρουσίασε το λογισμικό MobileFX, με το οποίο μπορεί κάποιος να δημιουργεί δικά του apps για σχεδόν όλες τις πλατφόρμες, αλλά και να μετατρέπει apps από μία πλατφόρμα σε άλλη. Ο Ηλίας Πολιτάκης «την έλεγε» συνεχώς στη Microsoft, καθώς είχαν δημιουργήσει παιχνίδια με physics πολύ πριν τη Microsoft, αλλά όντας μικρή εταιρεία δεν εισακούστηκαν παραέξω. Γενικά, πιστεύει στη δύναμη των Ελλήνων developers και προέτρεψε να ασχοληθούν περισσότεροι με το θέμα της δημιουργίας ενός app.

Έβδομη ομιλία – Μανώλης Φλώρος – M-volution Product Manager, ATCOM SA – M-volution

Η τελευταία παρουσίαση για την ενότητα αυτή, πραγματοποιήθηκε από το Μανώλη Φλώρο, ο οποίος ήταν σύντομος, θέλοντας να μην κουράσει και τον κόσμο με την παρουσίαση του. Αυτό που παρουσίασε, ήταν το M-volution, μία πλατφόρμα για τα κινητά τηλέφωνα, την οποία και ανέλυσε σε εμάς. Η αλήθεια είναι ότι εκεί είχα χαλαρώσει κι εγώ, μετά από τόσες σημειώσεις που είχα κρατήσει, και μόνο άκουγα και έβλεπα. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προϊόντος. ;)

Έτσι, λοιπόν, τελείωσε και το δεύτερο μέρος του συνεδρίου. Σειρά είχε το τρίτο μέρος («Show me your APP»), στο οποίο θα γινόντουσαν παρουσιάσεις εφαρμογών. Δυστυχώς, δεν κατάφερα να καθίσω να το παρακολουθήσω, καθώς με τις απεργίες των ΜΜΜ έπρεπε να έρθουν να με πάρουν από το συνέδριο. Ήμουν πολλές ώρες εκεί είναι η αλήθεια και ο χρόνος περνούσε τόσο γρήγορα! Στο τρίτο μέρος θα παρουσιάζονταν προϊόντα από τις εξής εταιρείες: SiEBEN, Mobylla, MLS, mVision Network Solutions, SmartApps, Mobartia Ltd, Top Creations, Verisys, Web ST, YasmoLive και Tabgate. Σύμφωνα με πληροφορίες που πήρα, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις παρουσιάσεις προγραμματιστών και εταιρειών ανάπτυξης εφαρμογών, οι οποίες παρουσίασαν τα δικά τους case studies και τις δικές τους προσεγγίσεις, όσον αφορά τόσο το μοντέλο λειτουργίας τους, όσο και τη φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίζουν τη δραστηριότητά τους, παρουσιάζοντας παράλληλα δείγματα της δουλειάς τους.

Τέλος, το τελευταίο και τέταρτο μέρος («Show me the money») θα πρέπει να ήταν πολύ ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες πάλι, κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας, αναπτύσσοντας την επιχειρηματική λογική του οικοσυστήματος και καταθέτοντας τις δικές τους εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα. Στο πλαίσιο αυτής την ενότητας, η παρουσία και οι τοποθετήσεις θεσμικών παραγόντων, έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι πολιτεία και επιχειρηματίες, συμφώνησαν ότι η ανάπτυξη περνάει μέσα από την ενίσχυση των προσπαθειών, των πρωτοβουλιών και των καινοτομιών μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, που θα δείξουν το δρόμο προς την έξοδο από την κρίση. Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η δήλωση του κ.Αλέξανδρου Μπρέγιαννη, Διευθύνοντος Συμβούλου των Ψηφιακών Ενισχύσεων, ότι το show me the value θα πρέπει να προηγείται του show me the money. Τέλος τονίστηκε η ανάγκη εξεύρεσης συνεργειών μέσα από συντονισμένες προσπάθειες και φορείς -όπως ο ΣΕΚΕΕ (Σύνδεσμος Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος)- προκειμένου τα προϊόντα των ελλήνων developers να αποκτήσουν πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά.

Βραβεύσεις

Το συνέδριο έκλεισε με βραβεύσεις, όπως ήταν αναμενόμενο. Δόθηκαν τα παρακάτω βραβεία:

Βραβείο Υποστήριξης Ελληνικών Εφαρμογών : απονεμήθηκε στην HTC
Βραβείο Ανάπτυξης Ελληνικών Εφαρμογών : απονεμήθηκε στη Sony Ericsson
Βραβείο Best Apps Store Development : απονεμήθηκε στη Nokia
Βραβείο Best Platform Support : απονεμήθηκε στη Samsung Electronics Hellas
Βραβείο Καλύτερης Εφαρμογής στο ελληνικό app store : απονεμήθηκε στην MLS
Βραβείο Καλύτερης Εφαρμογής Augmented Reality : απονεμήθηκε στο Χρυσό Οδηγό

Με την παρουσία περισσοτέρων των πεντακοσίων συνέδρων, εκπρόσωποι από τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, τις πλατφόρμες λειτουργικών, τους developers εφαρμογών, αλλά και στελέχη του χώρου της διαφήμισης, ανέπτυξαν την στρατηγική τους και τις προβλέψεις τους για την πορεία του οικοσυστήματος τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Και μην ξεχνάτε παιδιά, «The only way is …Αpp!»