member of

Τι 11,5 τι 30 τι 40 τι… 350 δισ.!

Πέφτει χοντρό δούλεμα! Από τις αρχικές ανησυχητικές αποκλίσεις στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, φθάσαμε στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να συλλεχθούν από νέα μέτρα, κι από εκεί έγινε άλμα στα 11,5 και κατά άλλους στα 13 και πλέον δισ. ευρώ. Μάλιστα, σήμερα διαβάζω σε καθημερινή εφημερίδα ότι τα ονομαστικά 11,5, με βάση σχετικούς υπολογισμούς, θα στοιχίσουν τελικά στην τσέπη των ελλήνων 20 δισ.!

Εάν από την κυβέρνηση και την τρόικα ή ορθότερα από την τρόικα και την κυβέρνηση τα δισεκατομμύρια επέχουν τη θέση στραγαλιών ή πασατέμπων, τότε θα έλεγα να καταβάλουμε την… τρακοσάρα και κάτι παραπάνω που χρωστάμε συνολικά και να τελειώνουν κι οι μπελάδες στους οποίους έχουμε μπει με τους εταίρους-δανειστές. Χρειάζεται και λίγο σοβαρότητα με άλλα λόγια. Το ότι η Ελλάδα είχε και εξακολουθεί να έχει πληθέστερες και οξύτερες παθογένειες από άλλες ευρωπαϊκές και εν γένει ανεπτυγμένες χώρες δε δικαιολογεί το να διαβιεί, πλέον, σε συνθήκες απόλυτου παραλογισμού.

Ακόμα και οι φανατικότεροι – γνήσιοι – υποστηρικτές των προγραμμάτων οικονομικής λιτότητας για την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών στα οικονομικά σύνολα και τις κοινωνίες δηλώνουν, πια, ανοιχτά ότι από ένα επίπεδο και πέρα η στείρα επιμονή στη λιτότητα καταντά επιβαρυντική, οικονομικά βλαβερή και, ουσιαστικά, μετατρέπεται στο ίδιο το νέο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα. Αν αναλογιστεί κανείς αυτό βλέπει ξεκάθαρα ότι, βάση λογικής και εξ ατόπου απαγωγής, αλλότριοι μάλλον είναι οι σκοποί των μανιακών από την Ε.Ε.και κυρίως την κεντρική Ευρώπη, καθώς κι από το Δ.Ν.Τ., για συνεχιζόμενη λιτότητα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου!

Δουλειά μας, ως Πολιτεία, είναι να μας αντέξει το «σχοινί»… Και σε αυτή την υπόθεση δεν υπάρχει χειροκρότημα, υπάρχει μόνο η «οδυνηρή σωτηρία» μας! Κι αυτή δε μπορούμε να την πετύχουμε βασισμένοι σε περισσότερο ή λιγότερο καλά καμουφλαρισμένα σχέδια άγριας εσωτερικής υποτίμησης. Θα χρειαστεί είτε μια αξιοπρεπής και βιώσιμη συμφωνία βάσης μεταξύ της χώρας μας και, κυρίως, της Ε.Ε. είτε, εν τέλει, μια ριζική αλλαγή πολιτικής προς – χωρίς ενδοιασμούς και περιστροφές – ανατρεπτικές κατευθύνσεις…

Για εκείνους, δε, τους πολιτικούς ταγούς και στελέχη που εξακολουθούν να σύρονται χωρίς αντίσταση στις βουλές όσων εκτός ή κι εντός χώρας σε άλλα αποσκοπούν και όχι στην αποπληρωμή των χρεών από την Ελλάδα, ταιριάζει η φράση που άκουσα προ από έμπειρο σοσιαλιστή-σοσιαλδημοκράτη πολιτικό που αρνείται να συνταχθεί στις νεοφιλελεύθερες προσταγές που θεωρεί ότι ακολουθεί το κόμμα του: «Δεν είναι ύποπτοι. Κόπανοι είναι και υποτακτικοί»!