member of

Η νέα γενιά των “30 something” σχολιάζει το… επτάκτινο ΠΑΣΟΚ

Από την εποχή του Ανδρέα στον επτάκτινο ήλιο του Βαγγέλη!

Η γενιά των 35άρηδων που γαλουχήθηκε από τον ιδρυτή σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής…

Από τον Ανδρέα και τον «πράσινο ήλιο» κοντά τέσσερις δεκαετίες πριν μέχρι την επαναφορά του μεταπολιτευτικού κόμματος-βαρόμετρου στα αρχικά ποσοστά έχει κυλήσει πολύ νερό στο ελληνικό πολιτικό αυλάκι. Οι γεννημένοι στα 70’s μεγάλωσαν στα 80’s με πατρική-εθνοηγετική φιγούρα τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, κι ανδρώθηκαν πολιτικά στις αρχές των 90’s, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ξεπερνούσε την ιστορική αμφισβήτησή του, επανεκλεγόμενος πανηγυρικά Πρωθυπουργός!

Το neolaia.gr παρουσιάζει απόψεις ατόμων περί τα περίφημα… “30 something”, που πολιτικοποιήθηκαν επί Α. Παπανδρέου, για το ΠΑΣΟΚ του επτάκτινου ήλιου εμπνεύσεως Βενιζέλου:

Γιάννης Κοτζαμπασάκης, Πολιτικός Μηχανικός

Θέτουμε ξανά τα ερωτήματα!

38 χρόνια μετά δεν αναζητάμε πια απαντήσεις, θέτουμε ξανά τα ερωτήματα:

Τι είναι άραγε σήμερα προοδευτικό στην Ελλάδα που αγκομαχά; Πώς να διανέμεται ο παραγόμενος πλούτος; Θέλουμε διασπορά ή συγκέντρωση γνώσης, πλούτου, ευκαιριών; Θέλουμε «ανάπτυξη» δανεική, επίπλαστη, εφήμερη σε χέρια λίγων ή επιδιώκουμε αξιοβίωτη, σταθερή ανάπτυξη για όλους;

Πώς θα επιβραβευθεί ο νομοταγής, ο συνεπής, ο παραγωγός αντί για τον φοροφυγά, εκείνον που παίρνει παράνομο επίδομα ή τον μεσάζοντα; Πότε θα ξαναμπεί στο λεξιλόγιό μας η «κοινωνική συνοχή»;

Υπάρχουν ορισμένοι που δεν θέλουν ν’ αλλάξει τίποτα! Πιστεύουν ακόμα ότι ο λαϊκισμός είναι το αντίδοτο. Αυτό είναι συντήρηση της «κρίσης» και όχι υπέρβασή της.

Λίγοι κάνουν κριτική αποτίμηση του χτες και βάζουν νέες προοδευτικές προτεραιότητες, διαπιστώνοντας ότι ο λαϊκισμός σκάει στα χέρια της επόμενης γενιάς. Ενώνουμε σήμερα μαζί τους τις ανάσες μας και αύριο τις φωνές μας, το βήμα μας, τη δράση μας.

Κάνουμε μαζί εκείνο που ο Ελύτης προστάζει: Άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά!

Σταύρος Μαυρογένης, Διεθνολόγος

Δύσκολο στοίχημα!

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αναζήτηση νέων συμβόλων και επαναπροσέγγισης με τους παραδοσιακούς του ψηφοφόρους. Η πολιτική παράταξη με τον υψηλό βαθμό προσαρμοστικότητας (το DNA της Αλλαγής) βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ιδεολογικό

τέλμα, λόγω αλλαγής κοινωνικών συσχετισμών μετά το Μνημόμνιο. Η καταβαράθρωση της (μικρο)μεσαίας αστικής τάξης, η δυσφήμιση των δημοσίων υπαλλήλων (και εκλογικής ραχοκοκαλιάς του Κινήματος) και η υιοθέτηση νεοφιλελεύθερων ιδεολογημάτων υπό το μανδύα μεταρρυθμιστικών πολιτικών οδήγησε στη λεηλασία των ψηφοφόρων του από άλλες συγγενικές πολιτικές δυνάμεις.

Από τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα φαίνεται ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων άνω των 55 ετών ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ κυρίως με συναισθηματικά κριτήρια. Η επανασύνδεση με τη νεολαία και τα παραγωγικά μέλη της κοινωνίας είναι δύσκολο στοίχημα το οποίο δεν θα κερδηθεί από επικοινωνιακού τύπου εκδηλώσεις και τακτικές. Η συνειδητοποίηση των εξελισσόμενων κοινωνικών αλλαγών και η διαμόρφωση προγραμματικών θέσεων είναι εκ των ουκ άνευ όροι για την ανατροπή και την καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης με την ευρύτερη Κεντροαρστεράς.

Κατερίνα Μαμώλη, Ψυχολόγος – Πολιτική Επιστήμονας


Ανάληψη ευθυνών για τη μνημονιακή ήττα

Στις φετινές εκλογές το ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε σε συντριβή, εισπράττοντας την αποδοκιμασία του προς τις αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων.

Τα αποτελέσματα δεν αποτέλεσαν κεραυνό εν αιθρία. Το μεγαλύτερο «κόμμα» σήμερα συναποτελείται από προοδευτικούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που κράτησαν αρχές έναντι μιας αντίθετης πολιτικής της ηγεσίας. Η πολιτική ήττα έχει ονοματεπώνυμο. Αφορά στην ηγετική ομάδα των νεοφιλελεύθερων επιλογών που οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και έμπρακτα γιατί έμπρακτα στήριξαν την πολιτική της ήττας.

Προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να επανασυνδεθεί με τις κοινωνικές δυνάμεις που παραδοσιακά εξέφρασε στην ελληνική κοινωνία, χρειάζεται αναγνώριση των πολιτικών της ήττας, ανάληψη ευθυνών από τους πολιτικά υπεύθυνους και προοδευτική ηγεσία, καθότι δεν ήταν οι πολίτες αυτοί που παραβίασαν συνείδηση και αρχές. Διαφορετικά, το ΠΑΣΟΚ ως «κόμμα του μνημονίου», θα μεταλλαχθεί σε ένα άνευρο κεντρογενές κόμμα του 5%, σε ένα νέο ΚΟΔΗΣΟ.

Γιώργος Οικονόμου, Οικονομολόγος


Προσοχή μην… αλλάξει ο Μανωλιός βάζοντας τα ρούχα του αλλιώς!

Κάθε κόμμα που σέβεται τον εαυτό του και επιθυμεί να αυξήσει την εκλογική του δύναμη, χρησιμοποιεί την ρητορική της «αλλαγής». Η προσπάθεια διαφοροποίησης από το πρόσφατο παρελθόν για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ξεκινά από την αλλαγή του «ήλιου». «Πιασάρικο» βήμα, αρκεί να συνοδεύεται από προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμες, όχι απαραίτητα «μεγάλου» πολιτικού βεληνεκούς.

Οι αλλαγές και το ταυτόχρονο κάλεσμα προς τα ιστορικά στελέχη στόχο έχουν να επανακινητοποιήσουν σκέψεις και θύμησες από το ένδοξο παρελθόν και να επαναφέρουν παραδοσιακούς ψηφοφόρους στις ρίζες τους. Δυστυχώς, όμως, το ΠΑΣΟΚ έχει απογοητεύσει οικτρά τους ψηφοφόρους του, κάνοντάς τους να ντρέπονται για την ψήφο τους τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι αδήριτη ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να ξεφύγει από τη λογική της εξουσίας και των καρεκλοκένταυρων και να μεταμορφωθεί σε μια παράταξη πράξεων και έργων, ξεκινώντας από το εσωκομματικό πεδίο. Διαφορετικά, θα επαληθευθεί ξανά η λαϊκή ρήση «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».