member of

Ασφαλής πλεύση: 5 κανόνες που πρέπει να θυμάσαι

be safe 01Η ιστιοπλοΐα είναι λίγο πολύ σαν την οδήγηση. Ανεξάρτητα από την εμπειρία που έχουμε και από το πόσο καινούριο είναι το όχημα που οδηγούμε, πρέπει πάντα να είμαστε σε επιφυλακή και να ακολουθούμε τις κανόνες ασφαλείας σαν να είναι η πρώτη φορά.

Η σεζόν, κατά την οποία οι απανταχού ιστιοπλόοι ξεχύνονται στις θάλασσες, έχει ήδη αρχίσει και εσύ πρέπει να θυμάσαι πάντα κάποιους μικρούς κανόνες.

Συμβουλή No1: Φόρεσε το

Το 2012, σχεδόν το 85% από τα 459 θύματα πνιγμού δεν φορούσαν το σωσίβιο ασφαλείας. Αν και πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία κάποιου ατυχήματος, η χρήση ενός σωσίβιου μπορεί να σώσει ακόμα και αν τα πράγματα έχουν δυσκολέψει αρκετά.

Όταν βρεθείς μέσα στη θάλασσα είναι πολύ δύσκολο να καταφέρεις να εφαρμόσεις στο σώμα σου ένα σωσίβιο, ιδιαίτερα αν είσαι τραυματισμένος. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πρέπει να υπάρχει ένα τουλάχιστον σωσίβιο ασφαλείας για κάθε επιβάτη. Ενδείκνυται, επίσης, η χρήση του κάθε φορά που το σκάφος βρίσκεται εν πλω.

Συμβουλή Νο2: Μην εφησυχάζεσαι

Ο κύριος λόγος ατυχήματος πάνω σε σκάφος για το 2012, ήταν η απροσεξία/έλλειψη προσοχής. Για αυτό ακριβώς:

Απέφυγε να περνάς μέσα από «δρομολόγια» μεγάλων καραβιών. Αν είναι απαραίτητο κάντο με προσοχή και πέρνα αμέσως.

Ενημερώσου για το που υπάρχει μεγάλη εμπορική κίνηση στη θάλασσα.

Φρόντισε ώστε να φαίνεσαι το βράδυ. Σιγουρέψου ότι τα φώτα πλεύσης σου λειτουργούν κανονικά.

Συμβουλή Νο3: Μείνε νηφάλιος

Ποτέ μην οδηγήσεις το σκάφος σου, αν βρίσκεσαι υπό την επήρεια αλκοόλ. Μπορεί να ακούγεται αστείο και κοινότυπο αλλά σύμφωνα με τις έρευνες, το αλκοόλ οφείλεται κατά 17% για τα ατυχήματα που συμβαίνουν στη θάλασσα.

Ένα σκάφος σου προσφέρει τη δυνατότητα διαμονής. Εκμεταλλεύσου την λοιπόν, μέχρι να επανέλθεις πλήρως.

Συμβουλή Νο4: Επικοινωνία άμεσης βοήθειας

Εξοικειώσου με όλα τα μέσα που διαθέτεις, ώστε να μπορείς να επικοινωνήσεις με τον «κόσμο της στεριάς» σε περίπτωση που χρειαστεί. VHF, φώτα, σφυρίχτρα, φωτοβολίδες, σημαίες είναι κάποια από αυτά.

Συμβουλή Νο5: Κάνε έναν γενικό έλεγχο στο σκάφος σου, πριν από κάθε ταξίδι

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, στο παρελθόν,σε όλα αυτά που χρειάζεται να τσεκάρεις στο σκάφος σου, προτού βάλεις μπρος για «άλλες πολιτείες». Εσωτερικοί –εξωτερικοί έλεγχοι σου επιτρέπουν να αναγνωρίσεις την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να αποτρέψεις μικρές ή μεγάλες αναποδιές.